בסיפור של אופרה וינפרי יש הכל. מנחת תוכנית האירוח ואשת העסקים המצליחה, שהגיעה מילדות קשה, עוני והתעללות לפסגות הכי גבוהות שיש. בדרך היא מהווה מקור השראה למיליונים ונוגעת בלב וברגש של כולנו.
וינפרי שהוכתרה כאחת הנשים הכי משפיעות בעולם, הצליחה באמצעות כריזמה, נחישות ורגישות לפרוץ גבולות, ולהוות קול יוצא דופן, שמדבר בגלוי על העצמה נשית ומקדמת שוויון זכויות לנשים ושחורים בכל רחבי העולם. וינפרי הצליחה לשבור חומות ומוסכמות, ולגרום לאנשים להאמין בעצמם ובכוח שיש להם ביד, ולא להיות מוגדרים ע”י כישלונות. מבחינתה, לא משנה מאיפה הגעת, לא משנה מה הרקע שלך, ההצלחה תלויה אך ורק בך. היא יישמה את זה הלכה למעשה.
אחת האמירות שליוו את וינפרי במהלך הקריירה, כשלרוב הייתה בעמדת מיעוט כאישה שחורת עור, הייתה של מיה אנג’לו, הסופרת והמשוררת, שהייתה לוחמת זכויות ידועה, שאמרה “אני מגיעה אמנם כאחת, אך אני נעמדת כעשרת אלפים”. בכל מקום, הרגישה וינפרי כמייצגת את הקול ואת הזכויות של הרבה אחרים ואחרות, ואולי זה סוד הקסם שלה. לקחת את היכולות ואת הכישורים הייחודים שלה, במטרה לסלול את הדרך לאחרים. ממש כמו אנג’לו ומרתין לותר קינג, דמויות מעוררות השראה שהיווו עבורה מודל לחיקוי.
מילדות קשה לאימפריית תקשורת פילנתרופית גדולה ששינתה את העולם
וינפרי נולדה בעייריה כפרית במיסיסיפי בשלהי ינואר 1954. הוריה מעולם לא נישאו ולא היו במערכת יחסים. וינפרי גדלה אצל סבה וסבתה, ולמדה בזכות סבתה לקרוא כבר בגיל 3, ונחשבה לעילוי כבר מגיל צעיר. במהלך ילדותה, חוותה עוני וחווית לא פשוטות, שכוללות התעללות מינית מצד בני משפחה.
לבסוף עברה לגור עם אביה, ובזכות משמעת קפדנית, במהלכה חייב אותה לקרוא ספרים כל שבוע ולהגיש דו”ח מפורט עליהם, היא הצליחה לצבור ביטחון ואמונה בעצמה.
לאחר התיכון, וינפרי זכתה במלגה ללימודי תקשורת ואמנויות הבמה באוניברסיטת טנסי, אז עבדה במקביל ככתבת ברדיו. בגיל 19 בלבד, הפכה למגישת חדשות בתחנת הטלוויזיה המקומית של CBS בנאשוויל. 3 שנים לאחר מכן הייתה מנחה משותפת בתוכנית הבוקר של בולטימור, שהייתה גם תוכנית האירוח הראשונה שלה – People Are Talking.
ב-1984 קיבלה לידיה תוכנית אירוח משלה בשם AM Chicago, שהציגה נתוני צפייה מאכזבים, ובתוך זמן לא רב הצליחה להזניק אותה לנתוני שיא.
כשנה לאחר מכן כבר שינתה התוכנית את שמה ל-The Oprah Winfrey Show. במשך 29 עונות שהסתיימו במאי 2011, הצליחה לקדם עניינים חברתיים חשובים, להביא מרואיינים שנגעו ללב של רבים, ולקדם זכויות מיעוטים ומיזמי תרומות דרך התוכנית, כשהיא תורמת בעצמה מיליונים לאוכלוסיות חלשות בכל רחבי העולם, ובאפריקה בפרט.
וינפרי נחשבת כיום לאחת הנשים העשירות בעולם, עם הון מוערך של 2.6 מיליארד דולר, בין היתר, בזכות אימפריית התקשורת שבנתה בעצמה.
התפתחות אישית במיטבה: לא משנה מאיפה הגעתם, תאמינו בעצמכם, תחיו את הרגע ואל תתנו לכישלון להגדיר אתכם
וינפרי מאמינה בכוח של כל אחד מאיתנו להכתיב את גורלו. לא משנה מאיפה הגעתם, בין אם מהמדבר או שגדלתם בנסיבות קשות, אתם אלה שאחראים לגורלכם. סיפורה של וינפרי, כמו סיפורם של מצליחנים רבים אחרים משרת אצלנו את ההבנה שתנאי הפתיחה של כולנו אינם מכשלה או תירוץ למצבים שאנחנו לא רוצים להיות בהם. במהלך החיים, אנשים רבים נותנים לתנאים חיצונים להכתיב להם את המציאות כסוג של אקסיומה. זה לא חייב להיות ככה. פשוטו כמשמעו.
אם אתם מחכים למישהו או משהו, שיושיע או יציל אתכם, אתם מבזבזים את זמנכם. וינפרי מאמינה בכוחו של הרגע הזה עכשיו, התעלמו מהעבר, קחו אחריות ותנועו קדימה.
לשיטתה הכישלון קיים רק כדי להצביע על כיוון אחר, והחיים שלנו לא מוגדרים ע”י שום כישלון ספציפי, כזה או אחר. תחשבו על זה, כמה אנחנו נרתעים ופוחדים מכשלונות בשעה שהסתכלות אחרת עליהם הופכת אותם בסך הכל לתמרורים ומצפן. לא עדיף להתייחס לכישלון כ”חשב מסלול מחדש” מאשר לתת לו משקל יתר בתחושות השליליות שלנו?
הכישלונות שלנו הם לעיתים גם הפסדים, מהשקעות פחות מוצלחות. זה קורה, אלה כללי המשחק. אם היינו עולים על המגרש עם ציפייה לאפס כשלונות, כנראה שהיינו מרימים ידיים, אי-ההצלחה הרגעית הייתה הופכת מתמרור “שנה כיוון” לתמרור “עצור”. לא רצינו לעצור, רצינו להתקדם. וינפרי עזרה לנו מאוד.
המהלכים שעשינו בחיים הפרטיים שלנו לא היו קורים בלי הסתכלות אחרת על פחדים וכשלונות. ה”נורמה” שידרה לנו ברוב חיינו הבוגרים לדבוק בתלם ספיציפי, שבלוני משהו, שהיה עטוף באיזור נוחות ונמנע ככל האפשר מסטיות מהשביל הידוע. מסריה של וינפרי סייעו לנו לגבש יכולת טובה בהרבה להתמודדות עם תנאי אי וודאות שבעבר סימנו לנו גבולות גזרה מגבילים.
פילוסופיה מעשית
הפילוסופיה של וינפרי, לפיה עלינו לשנות את קו המחשבה, מכמה כסף אנחנו יכולים להרוויח או כמה מוצלחים אנחנו רוצים להיות, לאיך אנחנו יכולים להיות משמעותיים לאחרים, באמצעות השירות או המוצר שאנחנו מספקים, מלווה אותנו כל הזמן.
לצד יעדים שהצבנו לעצמנו, הבנו אט אט שאנחנו יכולים גם לתת מעצמנו עבור אנשים אחרים. המהלכים שעשינו התגלו כמועילים ונחוצים לרבים אחרים. וכך, לצד התכנים ששמענו אצל וינפרי ואצל נוספים התחלנו להקדיש את מירב הזמן שלנו ב”להיות משמעותיים לאחרים”. התוצאות של זה מדהימות כל יום מחדש.