(**הבהרה: אין לראות באמור משום המלצה לביצוע השקעה)
- בחודשים האחרונים ישראל, ארה”ב ומדינות רבות נוספות מתמודדות עם שיעורי אינפלציה שהולכים ועולים ואפילו שוברים שיאים של עשרות שנים, כמו בארה”ב למשל שם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני קפץ ב-9.1%, לעומת יוני אשתקד.
- בתגובה בנקים מרכזיים בכל העולם מעלים את הריבית, ויוצרים את התחושה שעולם הריביות נמוכות שבו חיינו מאז המשבר הפיננסי של 2008, ככל הנראה מתחלף בעולם של ריביות גבוהות יותר.
- בארה”ב בחודשיים האחרונים הריבית עלתה ב-1.5% והיא כיום נמצאת בטווח של 2.25%-2.5%. קרוב מאוד לרמה הניטרלית.
- גם בישראל האינפלציה מרימה את ראשה, אבל בשיעורים יותר מתונים, כשעליית מדד המחירים לצרכן ביוני עמדה על 4.4%, שיא מאז מרץ 2011, אם כי יש לזכור כי ההשקעות והחסכונות שלנו מושפעים משיעורי האינפלציה העולמיים.
- כל אלה נגרמים בגלל שילוב נסיבות ובינהן: מדיניות מוניטרית מרחיבה שאפיינה את הבנקים המרכזיים בכל העולם בהתמודדות הממשלות כנגד השלכות התפרצות הקורונה (היה ברור שבמוקדם או במאוחר נתחיל לשלם על העובדה שחילקו לנו כספים יש מאין), משבר הסחורות שנגרם בעקבות הקורונה המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שאף היא מייצרת מחסור ועליית מחירים עולמית, משבר האנרגיה (שגם הוא, ברובו, בחסות פוטין) ועוד.
- במקביל אנו עדים לתנודתיות וחוסר ודאות בשוקי ההון. לפי הערכות מומחים רבים, המגמות האלה הולכות להישאר איתנו בזמן הקרוב, לכל הפחות.
- למרות התחזיות של לא מעט כלכלנים שצופים האטה או אפילו מיתון עולמי, אנו מאמינים שלהיות משקיע זו דרך חיים והשקפת עולם. לא מפסיקים להשקיע בגלל עליות או ירידות כאלה ואחרת בשוק.
- בכל משבר יש הזדמנות – זאת לא סיסמא אלא המציאות עצמה. תמיד יש הזדמנויות שנפתחות בתקופת משבר וסקטורים ש”זוכים מההפקר” רק צריך למצוא ולזהות אותם. צ’רצ’יל כאדם שידע משברים, אמר פעם: “לעולם אל תבזבזו משבר טוב” וצדק!
איך להתאים את מדיניות ואסטרטגית ההשקעות שלנו לזמני אי ודאות, אינפלציה וריביות עולות?
- בהשקעות נדל”ן – מומלץ להעדיף מסלולי חוב ו/או שיעבוד בכיר על הנכס גם במחיר תשואה נמוכה יותר בעסקה.
- בתקופת ריביות עולות צריך לנקוט משנה חשיבה על מינופים והלוואות:
- לא למהר לקחת הלוואות
- לחפש גרייסים בהלוואות
- לחפש ריביות קבועות
- להסתמך על כספים נזילים קיימים שישרתו את החוב (ולא להסתמך על כספים שחוזרים מהשקעות)
- לא להיכנס פעמיים ביום לראות את ״ביצועי״ תיק ניירות הערך שלכם. ההפסדים הם על הנייר. לא להשתולל ולזגזג במדיניות ההשקעה שלכם בשוק ההון (כפי שלא הייתם עושים אם השוק היה בעליות חדות).
- בזמנים של אינפלציה וחוסר וודאות, נדרש לפזר עוד את תיק ההשקעות שלנו בצורה שתפחית סיכונים, הפיזור יכול להתבטא בין השקעות, סקטורים, שחקנים ונישות.
- מומלץ לפזר סיכונים בין שוק ההון שהפך יותר ויותר תנודתי, לבין אפיקים שמושפעים פחות מהמצב הכלכלי. המטרה היא לאפשר למשק הבית לייצר תשואות חיוביות בכל מצב טבע ועדיין להישאר עם רכיבי סיכוי, שיוכלו להניב לנו תשואות טובות כשהבורסות יחזרו לעלות.
- אחד מאפיקי ההשקעה המאפשרים זאת הן ההשקעות האלטרנטיביות, שנחשבות למוגנות יותר מפני אינפלציה ובעלות קורלציה נמוכה עד אפסית עם שווקי ההון.
- חשוב להדגיש: אפיקים אלטרנטיביים אינם חסינים מפני משברים, אבל עצם העובדה שאינם משוערכים בצורה שוטפת בעת שגשוג כלכלי או מיתון, מפחיתה את התנודתיות בתיק הנכסים של המשקיע.
אילו סוגי השקעות אלטרנטיביות יכולים לספק הגנה מפני אינפלציה?
- נדל”ן חו”ל – הנתונים לאורך עשרות שנים מוכיחים: כשהאינפלציה עולה, גם מחירי הנדל”ן עולים. אחד מאפיקי ההשקעה בעלי גידור מובנה לאינפלציה מכמה סיבות:
- בזמני אינפלציה מחירי הנדל”ן מתאימים את עצמם לעליות המחירים, דרך התייקרות של מחירי השכירות ותשומות הבנייה, שמתעדכנים בהתאם למדדים.
- אינפלציה בדרך כלל מביאה לעלייה בשכר (כדי לפצות על עליות המחירים), ועליות השכר מגדילות את התקציב המשפחתי לרכישה ולהשכרה של דיור ואנשים מוכנים לשלם יותר על המגורים שלהם. קולין ליזיארי, כלכלן ופרופ’ המתמחה במימון נדל”ן מאוניברסיטת קיימברידג’, מוסיף שבעבר במדינות המפותחות מחירי הדיור אף עקפו את עליית האינפלציה.
- אמנם השקעות אלטרנטיביות יאפשרו לכם להקטין את התנודתיות, אבל אותם פרויקטים לא יהיו נזילים, לעתים בטווח של כמה שנים. הסיבה היא שהכספים שלנו מושקעים בפועל בהשקעת נדל”ן שמסתיימת רק במועד האקזיט או מכירת הדירות. עם זאת, הרוב הגדול של אותן השקעות אלטרנטיביות שאינן ברמת נזילות מיידית, מסתיים בטווח של 3-5 שנים עד לנזילות מלאה בחזרה לחשבון הבנק.
- יתרון מעניין בהשקעות אלטרנטיביות שאינן נזילות הוא גם ביכולת ליהנות מתשואה גבוהה שהבשילה. אפילו בשנה גרועה מאוד בשוק ההון, כמו 2022, שוקי הנדל”ן בארה”ב, בריטניה או גרמניה, מציגים עליות מחירים משמעותיות ואפילו שוברים שיאים.
- בימים אלה אנו עדים לעליות מחירי הדיור ברמה של עשרות אחוזים בעולם כמו: בארה”ב למשל שם מחיר בית חציוני עלה בשנה האחרונה ב-19.8% לפי זילו, גם מחירי הדיור בבריטניה רשמו עלייה של 13%.
מה מומלץ בהקשר זה?
- לבדוק טוב את מבחני הלחץ בעסקאות הנדל”ן שאנחנו בוחנים להשקעות בדגש על גובה מינוף העסקה (להוריד את רמות ה-LTV) ולהעדיף ריביות קבועות ולא צמודות להלוואת המינוף.
- אינפלציה – לחפש אפיקי השקעה שנותנים מענה לאינפלציה כדוגמת נדל”ן שחוזי השכירות שלו צמודים למדד.
- שילוב בין העולמות – בוחנים איך לשלב את שוק ההון עם נדל״ן ועם טכנולוגיה. הכוונה שלנו היא להשקעה ב״ריטים״ (REITs = Real Estate Investment Trusts). קרנות ריט מחלקות תזרים בצורת דיבידנד מבוסס נדלן ועדיין משמרות נזילות גבוהה של כספיי ההשקעה.
יש כ-200 קרנות ריט בארהב. בתוכן, יש טובות יותר וטובות פחות. היום יש כבר טכנולוגיות שיודעות לנטר ולאתר את הקרנות עם הביצועים הטובים יותר ולהשקיע רק בהן. - השקעה בתשתיות – בשנים האחרונות, יותר ויותר מדינות מבינות את החשיבות של השקעה בתשתיות עבור פיתוח הכלכלה וקידום רווחת התושבים. אנחנו שומעים על יותר ויותר מיזמים ממשלתיים בארץ ובחו”ל לקידום תחבורה ציבורית, מנהרות, מחלפים, תשתיות אינטרנט, מערכות ביוב ועוד.
- רק בנובמבר האחרון, הודיע ממשל ביידן על תוכנית חסרת תקדים בהיקף של מעל לטריליון דולר, לשדרוג התשתיות בארה”ב.
- אחד היתרונות הבולטים של השקעה בתשתיות היא הגב והתמיכה הכספית הממשלתית שניתנים לפרויקטים אלה, גם כאשר מתגלות חריגות כספיות, זאת במטרה להשלים את הפרויקט.
- עוד יתרון: קרנות תשתיות רבות היום מציעות פיזור בין מגווון רחב של פרויקטיים של תשתיות, בצורה שמפחיתה סיכון.
- השקעה באנרגיה מתחדשת – ככל שמחירי הסחורות והנפט עולים, כך גם הביקושים לאנרגיה חלופית. לכן, אנרגיה מתחדשת היא מענה מצוין לאינפלציה. בייחוד כשמשבר האקלים דופק על הדלת והמודעות לשימוש במקורות אנרגיה מתחדשים וירוקים המבוססים על שמש, רוח ומים במקום נפט, פחם וגז, רק הולכת ועולה.
- המלחמה בין רוסיה לאוקראינה שמזניקה את מחירי הנפט והגז, מביאה אף היא לגידול בהשקעות באנרגיה חלופית. בימים אלה אירופה לומדת היטב את הבעייתיות הרבה של התלות בגז הרוסי למשל, כשרוסיה החליטה לעצור את אספקת הגז לפולין, בולגריה, הולנד, דנמרק ופינלנד, בגלל סירובן לשיטת התשלום החדשה שקבעה. לאוסטריה, צ’כיה וגרמניה קיצצה את אספקת הגז.
- כל אלה בצירוף התמיכה של ממשלות רבות בעולם במעבר למקורות אנרגיה ירוקים, יוצרים תחושה שתחום האנרגיה המתחדשת יהיה אטרקטיבי גם בשנים הבאות, בייחוד שהערכות מדברות על כך, שתעשייה זו, כבר היום, שווה מעל לטריליון דולר.
- קרנות חוב ואפיקי השקעה בחוב – אג”ח פרטיות אשר מגובות בביטחונות שונים, מאפשרות מצד אחד ליזמים, לרוב מתחום הנדל”ן, לממן פרויקטים, דרך חוב בכיר או משני שהוא למעשה כספים של משקיעים. אותם משקיעים משמשים בתפקיד הבנק. בגלל הקושי לעמוד בביקוש שעולה וגואה למימון פרויקטים כאלה ועקב רגולציות שונות, הבנקים לא תמיד מצליחים לספק את הביקוש והמענה האשראי.
לתוך הוואקום הזה נכנסות קרנות שיכולות להעניק ערך מוסף ולהחליף למעשה את הבנקים. קרנות אלו כוללות מנעד רחב של מסלולי השקעה פסיביים ומנהלות עבור המשקיעים את תיקי ההלוואות, ובמקרים רבים משקיעות בפרויקטים מגוונים, מה שמפחית את הסיכון.
לסיכום:
- כל משבר הוא הזדמנות, המשבר הנוכחי לא הפתיע הרבה מאוד אנשים, שחיכו לו והכינו לקראתו תוכניות מגירה ואסטרטגיות השקעה, שיאפשרו לנצל את המצב לטובתם.
- המשבר גם לא יישאר לנצח ותמיד תבוא התאוששות אחריו.
- בעידן המידע בו אנחנו חיים, כשהחדשות זורמות במהירות לכל אחד ואחת, המסחר בשוק הרבה יותר דינמי ופחות מקובע. כלומר, בניגוד לעבר, הסיכוי שנחווה נפילות בשווקים למשך תקופה ארוכה, הוא נמוך יותר. גם בתקופת השיא של הקורונה נרשמו ירידות חדות ותיקונים מהירים.
- ושוב, כפי שפתחנו, להיות משקיע זו גישה ודרך חיים. זה לא משהו שעושים רק שהשווקים עולים. גם אנחנו לא יודעים לתזמן שווקים. אנחנו כן פועלים למקסם ולהתאים את ההשקעות שלנו לתנאי המאקרו השוררים בעולם ותנאי המיקרו בנישת ההשקעות שלנו. והכי חשוב אל תשכחו לפזר ולגוון כל הזמן את תיק ההשקעות שלכם ואל תשכחו לחייך.