איך מקפידים על זהירות במסגרת ניהול ההשקעות שלנו?

גיבוש אסטרטגיית השקעות, או מודל השקעות, הוא מהלך שחייב לכלול מספר עקרונות “מייצבים”. נכון שהרוח והתודעה שאמורות להנחות את דרכנו הן רוח של אופטימיות ותודעה של שפע, אבל לצידן, או בבסיסן, יש להציב מספר תמרורי אזהרה ואמצעי זהירות. 

במאמר הזה, אם כן, נציב לפניכם את אמצעי הזהירות שאנחנו נוקטים בניהול ההשקעות שלנו – גם ברמה האסטרטגית, בהסתכלות הכוללת על תיק ההשקעות שלנו, וגם ברמה הטקטית, ביחס לכל השקעה ולכל עסקה.

כלי ראשון – ידע

בראש ובראשונה, כפי שאנחנו מקפידים להדגיש בכל הזדמנות, אנחנו מבססים תשתית של ידע. תשתית איתנה של ידע היא גם הדרך להתמודד עם פחדים ועם הסתייגויות שונות – פשוט ללמוד על מה שמפחיד ולפזר בכך עננים של אי-ודאות, שהם פעמים רבות המקור לפחד…

הידע שנרכוש יכול כמובן להיות מעמיק, אבל אפשר גם להסתפק “רק” בידע נרחב, כלומר לדעת מעט על הרבה נושאים, בתוך העולם הזה של הכסף וההשקעות. ההיכרות הכללית והעקרונית עם מושגי יסוד, עם האפשרויות, עם הסיכויים ועם הסיכונים הקיימים, ההיכרות הזו תאפשר לנו לנווט באוקיינוס הידע.

כלי שני – מומחי תוכן

אמצעי הזהירות השני הוא התסייעות במקצוענים. המקצוענים או המומחים בעולם ההשקעות הם מי שאנחנו מכנים “שחקני האלפא”. אלה הם גורמים “עם קבלות” – יחידים או חברות – שעומדים במספר קריטריונים שקבענו לעצמנו, בדגש על ותק, חוסן ואמינות (מוזמנים לקרוא את המאמר בנושא בחירת שחקני האלפא).

איתור, בחירה ולבסוף גם הישענות על שותפים איכותיים ומביני עניין בניהול ההשקעות שלנו – כל שחקן בנישה וביעד הרלוונטיים לו – כל אלה הם חלק חשוב בניהול ובגידור הסיכונים. המקצוענים הם גם מוקדי ידע בעולם המשפטים, החשבונאות, המיסים וכל תת-נושא שקשור להשקעות שלנו – גם הסתייעות בהם היא אמצעי זהירות לא מבוטל.  

כלי שלישי – גיוון ופיזור

זהו עיקרון מוכר בעולם ההשקעות – גיוון אפיקי ההשקעה ופיזור הכספים שלנו, ומכאן שגם הסיכונים הכרוכים בהשקעת הכספים. את העיקרון הזה יש להחיל על הגורמים המומחים שאנחנו משקיעים איתם, על היעדים הגיאוגרפיים, על היעדים הנושאיים של ההשקעות ועל רמות הסיכון שלהן.

אחד מכללי האצבע שלנו בהקשר של “שחקני האלפא” שלנו אומר שלעולם לא נשקיע יותר מ-20% מההון אצל שחקן אחד – מרשים, מבטיח ומשכנע ככל שיהיה. וראוי גם לציין, שעצם ההשקעה באפיקים שמוגדרים כ”אלטרנטיביים לשוק ההון” היא כבר מהלך של גיוון ופיזור…

כלי רביעי – רשת ביטחון

ביטחונות, או תקציב חירום, הם איזושהי חבילה פיננסית שיכולה לשרת אותנו ביום סגריר – משבר פיננסי גדול, השקעה שלא צלחה. זה צריך להיות סכום נזיל וזמין, בכל רגע נתון, שיוכל לתת לנו מענה למימון הצרכים של התא המשפחתי ולמימון ההתחייבויות השונות שלקחנו על עצמנו, למשך מספר חודשים.

הבטחות מבריחות

אחרי שאמרנו על מה כדאי להקפיד, נגיד כמה מילים גם ממה כדאי לברוח. מה הן האמירות, שאם תשמעו אותן מפיו של יזם / איש שיווק כזה או אחר של פרויקט השקעה כזה או אחר – פשוט תברחו. וכמה שיותר מהר. אלה הן האמירות המבריחות המובילות:

״תשואה מובטחת״

״עסקה של פעם בחיים״

״עסקה נדירה״

״צפויה עליית ערך של 10% בשנה…״

״זאת עסקה בלי סיכונים״

בשורה התחתונה

אין סיכוי בלי סיכון… לכל עסקה, לכל השקעה, בנדל”ן או בכל תחום אחר, יש לגשת במלוא הזהירות. סל הכלים שהבאנו לפניכם כאן יכול להיות התחלה טובה להתנהלות הזהירה המתבקשת. 

בהצלחה!

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש