5 סוגי פחדים בהשקעות ו-5 דרכי התמודדות

איך ננווט את עצמנו בסערת הפחדים? – 5 פחדים בהשקעות, 5 דרכי התמודדות

תהליך ההשקעות יכול להיות מסע מרגש ומלא בהזדמנויות לצמיחה ולשגשוג פיננסי. עם זאת, הוא מלווה גם בפחדים ובתחושות של אי-ודאות, שיכולים להרתיע אפילו את המשקיעים המנוסים ביותר. הכרה בפחדים האלה והתייחסות אליהם חיוניות כדי לנהוג בשיקול דעת, לקבל החלטות השקעה נכונות ולהשיג הצלחה ארוכת-טווח.

מבין שלל הפחדים הקשורים לעולם ההשקעות – ויש רבים כאלה – בחרנו כאן חמישה מרכזיים ונפוצים. בואו נבחן אותם ואת אסטרטגיות ההתנהלות מולם. בואו נתגבר על הסערה.

הפחד מפני הפסד

אף אחד לא רוצה ולא אוהב להפסיד כסף. הפחד הנפוץ הזה הוא חסם מרכזי בהשקעות. הוא יכול לשתק משקיעים ולמנוע מהם ליטול סיכונים מחושבים.

כדי להתגבר עליו, יש להרכיב משקפיים של סבלנות ושל הסתכלות ארוכת טווח. בנוסף, כדאי לגוון את תיק ההשקעות. שני הרכיבים האלה – גם הטווח הארוך וגם הגיוון – הם רכיבים מצמצמי-סיכון, או מפזרי-סיכון. ההשקעה במגוון נכסים ולאורך זמן מפחיתה את השפעתם של ביצועים גרועים בהשקעה בודדת.

הפחד מהתנודתיות בשוק

תנודתיות היא חלק אינהרנטי בעולם ההשקעות. בשפה המקצועית-כלכלית היא נקראת “מחזורי עסקים”, ואתם מוזמנים להעמיק בסדרה שלנו, “גלים כלכליים”, שעוסקת בדיוק בנושא הזה.

תנודות מהירות וירידות פתאומיות עלולות לעורר פחד ואף חרדה – ובצדק. זה מפחיד. זה חוזר לעניין הפחד מפני הפסד, וירידות פיננסיות משמעותן הפסד כספי.

כדי להתמודד עם הפחד הזה ולא לאפשר לו להוות חסם להתפתחותנו, כדאי להפנים את המבנה המחזורי של השווקים ולא להילחץ ממגמות קצרות טווח. כדאי גם ליצור תוכנית השקעה מוגדרת היטב ולהיצמד אליה, ולא להגיב באימפולסיביות לשינויים בשוק. ולבסוף, מעת לעת כדאי לסקור את מחדש את תיק ההשקעות, לבחון אותו מול היעדים ארוכי הטווח שהגדרנו לעצמנו, לבצע התאמות אם צריך, ובעיקר – להתאזר בסבלנות.

פחד מהחמצה (FOMO)

בהקשרי ההשקעות, פחד מהחמצה (Fear Of Missing Out) הוא פחד הנובע, לעתים קרובות, מצפייה ברווחים של אחרים, או יותר נכון – מצפייה באחרים מרוויחים. הרצון העז “להצטרף לחגיגה” הוא מצד אחד מנוע לעשייה (חיובי), אבל אם המנוע הזה עובד ללא בלמים, התוצאה יכולה להיות קבלת החלטות אימפולסיביות ולא רציונליות (שלילי…). אלה בתורן עלולות להזיק לאסטרטגיית ההשקעה שלנו.

המפתח להתמודדות עם FOMO, כמו במקרה של פחדים אחרים, הוא לערוך מחקר וניתוח מעמיקים לפני קבלת החלטות השקעה כלשהן. ברמה התודעתית, חשוב להימנע מ”מעקב עיוור” אחרי הסביבה שלנו ולהתמקד ביעדים הפיננסיים שהצבנו לעצמנו, שוב – עם הרבה סבלנות ועם נכונות ליטול סיכונים מחושבים. או בשתי מילים: תוכנית פעולה.

פחד מפני הלא נודע

אי-ודאות היא רכיב קבוע בנוף ההשקעות. אירועים כלכליים, פוליטיים וגלובליים יכולים ליצור אווירה של פחד, להעמיק את הספקות ולעכב את ההתפתחות הפיננסית שלנו.

כדי למתן את החשש (הטבעי) הזה, כדאי לשמור על תיק מגוון (כאמור, פיזור שמקטין סיכונים), ובמקביל להרחיב את יריעת הידע האקטואלי-מקצועי שלנו: מגמות שוק, אינדיקטורים כלכליים, התפתחויות גיאופוליטיות ועוד. היכרות עם כל אלה – גם אם ברמה שטחית-בסיסית, אך לאורך זמן – תצמצם את מרחב אי-הוודאות ותגביר את הביטחון העצמי שלנו בעולם הפיננסי.

פחד מחוסר ידע

פעולת ההשקעה יכולה להיראות מורכבת ומפחידה, בפרט עבור בעלי ידע או ניסיון מוגבלים. החשש מפני חוסר ההבנה של “איך זה עובד?”, של הכלים האפשריים ושל האסטרטגיות האפשריות – החשש הזה יכול להרתיע ולהוות ממש חסם כניסה למרחב ההשקעות.

אז איך מתמודדים? לומדים! למידה היא רכיב מצמצם-סיכון ולמעשה סוג של “תרופה גנרית” להתמודדות עם כל הפחדים כולם. זוהי השקעה מקדימה להשקעה; זוהי השקעה בחינוך של עצמנו, בשיפור האוריינות הפיננסית שלנו, באמצעות ספרים, קורסים, כנסים, פגישות, פודקאסטים ועוד ועוד. המאה ה-21 מאפשרת אינספור דרכי למידה. כל שנותר לנו לעשות זה לבחור באחת (או יותר) מהדרכים האלה.

לסיכום

הפחד לא הולך לשום מקום, הוא חלק מאיתנו, הוא מנגנון הגנה חשוב מאוד – בכל דבר, גם בהשקעות (וגם עבור משקיעים ותיקים). הרעיון הוא לא לבטל אותו, אלא לנהל אותו באמצעות ארגז הכלים שדיברנו עליו כאן, בדגש על: אורך רוח, למידה. גיוון ויצירת תוכנית פעולה. הרעיון הוא להגיע לעולם ההשקעות עם רצון טוב ועם נכונות רבה להתקדם, ובכל פעם שמתבלט לו אחד הפחדים, בכל פעם שנוצרת סערה, לא לברוח לאחור, אלא לעצור לרגע, לבחור באחד הכלים שבארגז ולהתמודד. ואז להמשיך בניווט ובהתקדמות.

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש