אינפלציה והשקעות אלטרנטיבות

מהי אינפלציה?

בחודשים האחרונים אתם שומעים את המונח הזה יותר ויותר כי היא פשוט חזרה לחיינו, אחרי עשור שבו לא הייתה כאן. אינפלציה היא למעשה ירידה עקבית ומתמשכת בערך הכסף שלנו, שנגרמת בגלל עליית מחירים במשק. 100 שקלים שנכנסו איתם לסופר לפני 5 שנים, כדי לקנות איתם בשר, ירקות ואיזו גלידה כדי לאכול מול הנטפליקס, היום כבר לא יספיקו לנו, ונצטרך להוסיף עוד כסף מהכיס. כמה כסף נצטרך להוסיף? עליית מחיר המוצרים מאז זו אינפלציה. במילים אחרות: ערך הכסף נשחק. 

הסיבות לאינפלציה מגוונות, גורמים רבים שמעלים את עלויות הייצור והאספקה של מוצרים ושירותים, שמגולגלות אח”כ לצרכן, יכולים להביא לאינפלציה ועליית מחירים. החל ממשברים או מלחמות, שמקשים על העברת נפט וסחורות, כלה בעלייה במחירי חומרי הגלם השונים או העלאת שכר עובדים. סיבה נוספת לאינפלציה היא עלייה עקבית בביקוש למוצרים ושירותים, כשהביקוש גבוה וההיצע לא נותן מענה מתאים, המחירים עולים.

ניתן לעקוב אחר האינפלציה, באמצעות מדד המחירים לצרכן שמפורסם ביום ה-15 לכל חודש, ומספק נתונים על השינויים במחירי מוצרים ושירותים פופולריים ובסיסיים, כמו: בשר, ירקות, דלק, בגדים וחופשות, לעומת החודשים הקודמים.

מהי ריבית?

לכל מוצר שתרצו לרכוש יש מחיר. אז ריבית היא מחיר הכסף. כשהריבית גבוהה מחיר הכסף יקר, וכשהיא נמוכה מאוד כמו בשנים האחרונות, מחיר הכסף זול. ריבית היא ההפרש בין סכום כסף שהלוותם או לוויתם ממישהו, לבין הסכום שהוחזר. שיעור הריבית מחושב כאחוז מסוים מסכום הכסף הראשוני שהועבר (הקרן). ישנם סוגים רבים של ריביות, כמו ריבית פריים, ריבית נומינלית, ריבית דריבית ועוד, שגובהן מושפע, בין היתר, מסכום ההלוואה, תקופת הזמן שנלקחה וחלקן צמודות למדדים השונים ומושפעות מביצועיהם.

אחד הכלים המרכזיים להפחתת אינפלציה היא העלאת הריבית במשק, כמו שנעשתה בחודשים האחרונים ע”י בנק ישראל ובנקים מרכזיים רבים בעולם, במטרה להביא את הציבור להפחית את הוצאותיו, וכך להקטין את הביקוש למוצרים ולהוריד את מחירם.

מהן השקעות אלטרנטיבות?

השקעות אלטרנטיביות הן חלופה לניירות ערך הנסחרים בשוק ההון. הן למעשה מכשירי השקעה חלופיים בעלי התאמה נמוכה או ללא התאמה כלל לשוק ההון. בין אותן ההשקעות ניתן למצוא: קרנות נדל”ן, הלוואות פרטיות וקרנות חוב, קרנות משפטיות, השקעות הון פרטיות ועוד. בשנים האחרונות, ההשקעות האלטרנטיבות הופכות יותר ויותר פופלריות, בעיקר בגלל שהן מאפשרות לפזר סיכונים ומעניקות יציבות וחוסר תלות בהשקעות אחרות. בניגוד להשקעות בשוק ההון, ההשקעות האלטרנטיבות לא יהיו מושפעות, כולן יחד ממשברים עולמיים, מלחמות, מגיפות וכו’.

איך השקעות נדל”ן נותנות מענה לעליה באינפלציה?

ראשית, נסביר שבמצב של אינפלציה השארת הכסף בבנק בחיסכון תביא לירידה בערכו. הזמן במקרה הזה פועל לרעתכם, כי כמו שאמרנו, בתקופה כזאת הכסף של היום בעוד כמה שבועות או חודשים יוכל לקנות עבורכם פחות. השקעות נדל”ן, הן השקעות שבד”כ מעניקות גידור והגנה מפני אינפלציה. לרוב חוזי השכירות יכילו סעיפים, שקובעים שדמי השכירות יהיו צמודים למדד מחירי הצרכן, שנית, כשמחירי המוצרים והשירותים במדינה עולים גם מחירי הנכסי הנדל”ן עולים יחד עמם. בנוסף, כשהריביות עולות כדי לקרר את האינפלציה ישנם גם פחות נוטלי הלוואות ומשכנתאות לרכישת נדלן למגורים. תופעה זו מסיטה קהלים של ״רוכשי נדלן״ לעבר ״מתגוררים בשכירות״. העליה בביקושים למגורים בשכירות מאפשרת לבעלי הנכסים להעלות את שכר הדירה.

לסיכום

אחרי יותר מעשור של ריבית אפסית ואינפלציה רדומה, אנחנו נכנסים לתקופה של שינוי מגמות – אינפלציה שמרימה ראש וריבית שנשלפת מארון התרופות של נגידי הבנקים בעולם. ה״מחלה״ וה״תרופה״ מערערות את השווקים הפיננסים ומייצרות תנודתיות גבוהה.

החזקה נכונה בנכסי נדלן יכולה לתת תשובה טובה לתיק ההשקעות שלכם – להרחיק אותו מתנודתיות

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש