איפה הכסף? – איך ומאיפה אפשר לגייס הון לרכישת פרה מניבה?

אז החלטנו שאנחנו משנים תודעה, לומדים מרחיבים ומעמיקים את הידע שלנו בעולם הפיננסי – גם בכל הנוגע להיכרות עם עצמנו וגם בכל הנוגע לאפשרויות (הרבות!) שמסביבנו. איפה זה פוגש את המציאות? איפה נמצא את הכסף שיצור לנו הכנסות פסיביות? 

קודם כל נגיד, אם זה לא היה ברור, שיצירת הכנסה פסיבית כרוכה במאמץ אקטיבי, לפחות בשלב ביסוס התשתית שלנו. אנחנו צריכים להשקיע זמן בלמידה, בחשיבה, בתכנון ובבחינת האפשרויות העומדות לרשותנו. אם נתמקד רגע בשלב התכנון, נגלה שהוא מורכב, בגדול, מסימון היעדים הכספיים להשקעות (כמה ומתי), וכן מגיוס הכסף המיועד “לצאת לעבוד” עבורנו. בכסף הזה נעסוק כעת.

איך עושים את זה? איך מגייסים כספים ל”עבודה” הזו?

אכן זאת שאלה כבדת משקל, בטח היום, כשהעולם חווה משבר פיננסי רציני. אבל אנחנו מאמינים שגם במשברים יש הזדמנויות (היינו עדים לזה מקרוב במשבר בקורונה), ושגם המשבר הנוכחי יחלוף בסוף. בראייתנו, תפיסת העולם של ההשקעות היא נצחית ויכולה להתאים את עצמה לכל תמונת מציאות. 

אז בהקשר של גיוס הכספים הדרושים, אנחנו צריכים להשקיע מאמץ (שכנראה ישתלם בסוף). אם אנחנו רוצים להגדיל את ההון בצורה משמעותית ולייצר תזרים הכנסות משמעותי, עלינו לגייס סכומי כסף משמעותיים למהלך.

נתחיל ונאמר, שמבחינה תודעתית – לא חסר כסף בעולם. כלומר האמירה “אין לי יותר כסף” היא אמירה מגבילה וגם לא מדייקת. תכל’ס, לא חסר כסף בעולם! שוב, אומנם אנחנו חווים תקופה של התייקרות הכסף ומכאן גם של הידוק החגורות סביבו, אבל רק בשנתיים שקדמו לשנת המשבר האחרונה הבנקים המרכזיים הדפיסו מיליארדי דולרים שניפחו כל מיני שווקים. “הבעיה” שנותרה לנו לפתור היא איך לקרב אלינו, לכיס שלנו, פרומיל של פרומיל מכל הכסף הזה. 

במילים אחרות, כסף הוא לא משאב טבע הדומה למחצב, שיש ממנו כמות מוגבלת. כסף הוא נייר שהודפס בכמויות כאלה שהביאו אותו מזמן להיצף עולמי. אז יש כסף! למה כולם אומרים שאין להם?

אז איפה אפשר למצוא כסף?

עד כאן תודעת הכסף החשובה מאין כמוה. עכשיו, בואו נבין מאיזה מקורות אנחנו יכולים לאתר כסף שיכול לעבוד בשבילנו ולהגדיל את ההון שלנו. הכנו לכם רשימה (לא סופית בכלל) של כיוונים לבחינה – כל אחד לפי מאפייניו הפיננסיים, המשפחתיים והנפשיים:

  • הון נזיל – פיקדונות, חסכונות ושאר אפיקים שבהם הכסף “שוכב ומנמנם”.
  • מימוש נכסים – אצל רוב האנשים בארץ, רוב הכסף שלא בשוק ההון, נמצא בנדל”ן בישראל. בקירות הבתים שלהם. הבתים האלה בתצורה הנוכחית שווים הרבה כסף על הנייר. מכירה שלהם הופכת אותם להון נזיל.
  • שיעבוד נכסים – אפשר באופן עקרוני למנף 50 עד 60 אחוזים משווי נכסי הנדל”ן שלנו לתצורה של הלוואה לכל מטרה.
  • מינוף מכשירים פיננסיים שנסחרים בשוק ההון – פוליסות חיסכון, קרנ”ש, קופות גמל. כמובן שצריך לבדוק את התנאים טוב-טוב, והעת הנוכחית היא תקופה מאתגרת יותר בהקשר הזה, אבל זה עדיין יכול להיות אפיק אטרקטיבי לגיוס כספים להשקעות (בלון מלא או חלקי).
  • מינוף כספי פנסיה – פחות מומלץ לטעמנו.
  • הלוואות מבני משפחה וחברים – תלוי משפחה וחברים…
  • הלוואות מהבנקים – מגוון של הלוואות בתנאים משתנים.
  • מכירת ערך – נושא שראוי לתשומת לב משלו, אבל בתמצית: תאתרו את הדבר שאתם הכי טובים בו ויודעים לייצר ממנו ערך איכותי לאחרים, ותמכרו אותו לפני ואחרי העבודה הרגילה שלכם.
  • כספים שחוזרים מהשקעות ב”מודל הרפת” – חייבים לחזור למודל ולהיות מושקעים שוב.

לסיכום

יש כסף בעולם. אחרי שמחליטים שרוצים לקרב אותו אלינו (ואחרי שמגבים את ההחלטה ב”למה” חזק ובתודעה חזקה), עושים כמה מהלכים אקטיביים: ממפים ולומדים את כיווני ההשקעה המתאימים לנו;  מגדירים אסטרטגיה (כמה ומתי); בוחרים כיוונים ואפיקים – עדיף כאלה שניתן למקסם באמצעותם הון ותשואות; בוחרים עם מי ואיך להשקיע (אנחנו מתבססים על מיקור חוץ במודל שחקני אלפא); ואז גם משקיעים… 

ורק להבהיר, שההשקעה עצמה היא לא קו הסיום. למעשה, בעולם ההשקעות אין באמת קו סיום. המסלול הוא ספירלי – ספירלה שרק הולכת וגדלה, שהתפתחותה תלויה ברמת ההתמדה שלנו כמשקיעים: ככל שנתמיד בחיזוק התפיסה ובנקיטת מהלכים, ככל שנאתר עוד מקורות כספיים ונרחיב ונגוון את תיק ההשקעות שלנו – כך תלך הספירלה הזו ותתרחב.

זו ספירלה שדורשת סבלנות ומאמץ – מאמץ מוגבל, מינימלי, שישתלם גם תוך כדי הדרך וגם בקצה של כל אחד מהשבילים שנבחר בהם, במסגרת הדרך הזו. 

בהצלחה!

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש