השקעה במטבעות דיגיטליים, הידועים גם בתור מטבעות קריפטוגרפיים, היא אפיק אלטרנטיבי מעניין וייחודי שפרץ לחיינו בשנים האחרונות. נוכח מאפייני המוצר הזה, שמיד נרחיב עליהם, לא מדובר באפיק סולידי, אלא בכזה המגלם בתוכו רמת סיכון גבוהה יחסית, ומכאן, בהתאמה, גם פוטנציאל תשואה גבוהה יחסית.
משקיע שבוחן אפשרויות השקעה במטבעות הדיגיטליים רצוי שיביא בחשבון העמקה וחקר של הטכנולוגיה שניצבת בבסיס המטבעות האלה, היא טכנולוגיית הבלוקצ’יין. הבנה של עקרונות הפעולה שלה יכולה להועיל בתהליך קבלת ההחלטות שלנו כמשקיעים.
מה זה בכלל?
בתמצית, נגיד שטכנולוגיית הבלוקצ’יין היא מערכת הצפנה מתוחכמת במיוחד, שעל גביה נרשמות ומתעדכנות באופן תדיר כלל העסקאות המתבצעות בעולם במטבעות דיגיטליים (תהליך שנקרא “כרייה”). הרישום הזה מתגבש לכדי “ספר ציבורי”, או “פנקס ציבורי”, שלא ניתן לשנותו – עובדה שמבטיחה את אבטחתן ואמינותן של העסקאות.
כמו כל השקעה, גם השקעה במטבעות דיגיטליים איננה בעלת גוון אחד, וכוללת יתרונות לצד חסרונות. נסקור כאן את המאפיינים המרכזיים של אפיק ההשקעה הזה, שכמעט כל אחד מהם ניתן לצבוע בצבעים כהים לצד צבעים בהירים…
תנודתיות גבוהה
הנתון המרכזי שעובד מצוין לשני הכיוונים. ערך המטבעות יכול להשתנות באופן תדיר מאוד וקיצוני מאוד – למשל ב-10% או יותר ביום אחד (ובמהלך 2022 המטבעות הללו איבדו עשרות אחוזים מערכם). התנודתיות הזו הופכת את המטבעות הדיגיטליים להשקעה בסיכון גבוה, ועל המשקיעים להיות מוכנים לחוות הפסדים משמעותיים הנובעים מהסיכון הזה. מצד שני, אותה תנודתיות עצמה מגלמת בתוכה גם פוטנציאל לתשואות גבוהות במיוחד. ערכם של חלק מהמטבעות עלה בשנים האחרונות באלפי אחוזים – הביטקוין, המטבע הדיגיטלי הפופולרי ביותר, הוא דוגמה בולטת לכך, לאחר שתוך שנים ספורות מחירו עלה מסנטים בודדים ליותר מ-60,000 דולר (ואז גם ירד…).
אלטרנטיבה לשוק ההון
דיברנו על תנודתיות, אבל זו תנודתיות מסוג אחר, נפרדת מזו שנרשמת בשוקי ההון המסורתיים, הנובעת ממגוון ההתפתחויות המאקרו כלכליות והמדיניות בעולם. הנפרדוּת הזו הופכת את האפיק הזה לכלי מצוין לגיוון ולפיזור ההשקעות, שהם, כפי שאנחנו מקפידים להדגיש, נמנים עם עקרונות הבסיס וההגנה החשובים בעולם ההשקעות.
ביזור
בניגוד למטבעות מסורתיים, מטבעות דיגיטליים פועלים ללא תלות בבנקים מרכזיים ובממשלות. המשמעות היא שהם אינם נתונים להתערבות או למניפולציות ממשלתיות, וערכם נקבע אך ורק על פי היצע וביקוש בשוק.
אבטחה
מטבעות דיגיטליים מבוססים על טכנולוגיית בלוקצ’יין מאובטחת וייחודית (כאמור, מתנהל, בשקיפות, רישום חד-חד-ערכי של כל עסקה ב”פנקס ציבורי”). עם זאת, הנכסים האלה עדיין חשופים לפריצות ולגניבות – כבר נרשמו לא מעט אירועים כאלה, שגררו אובדן של מטבעות דיגיטליים בשווי של מיליוני דולרים.
אי-ודאות רגולטורית
מטבעות דיגיטליים הם נכסים מסוג חדש יחסית, שהתקנות סביבם עדיין בהתהוות. כתוצאה מכך, ממשלות ברחבי העולם עדיין “מחפשות את דרכן” להתמודד עם המוצר הזה ולהסדיר את ההתנהלות סביבו, באופן שעשוי להשפיע על ערכו בעתיד.
חוסר ערך יסודי
בניגוד למכשירים פיננסיים המסורתיים, בראשן מניות ואיגרות חוב, המבוססים על נכסי בסיס ועל רווחים של חברות, למטבעות דיגיטליים אין ערך “אמיתי” ומפוקח. ערכם נקבע אך ורק על ידי היצע וביקוש בשוק, המושפעים במידה רבה מגורמים חיצוניים, שאינם קשורים למטבעות עצמם.
לסיכום
השקעה במטבעות דיגיטליים – גם אם בהיקף מצומצם יחסית – יכולה להיות דרך נוספת לגוון את תיק ההשקעות שלנו ולהעניק לו הזדמנות ל”קפיצה” משמעותית. זאת, לצד הסיכון הכרוך באפיק זה, שעל משקיעים שצועדים בו להביא בחשבון את פוטנציאל ההפסד, ולגדר אותו. בכל אופן, כמו בכל השקעה, גיוון הוא המפתח.
אנחנו גם סבורים, שעל אף ההתפתחויות השליליות שחווה האפיק הזה בשנה האחרונה (2022), המטבעות הקריפטוגרפיים הם חלק בלתי נפרד מהעתיד – זה הכלכלי ובכלל… החוכמה היא להקדיש תשומת לב לתמרורי האזהרה ולהשקיע בלמידה של השוק הזה ואופן הפעולה שלו.
להרחבה נוספת ראו מאמר נוסף – “כל מה שישראלים צריכים לדעת על ביטקוין“