אקטיביזם שיפוטי: דברים שלמדנו בשבע שנים של קבלת החלטות אקטיביות

מה למדנו מאז אותו לילה גורלי, בינואר 2014?

מאז הלילה ההוא, שבו החלטנו לבעוט במוסכמות ולשנות את חיינו, למדנו (ולימדנו) איך אפשר להגיע לעצמאות כלכלית בעזרת קבלת החלטות נכונה. כך תעשו זאת אתם (ולא, השקעת זמן בשאלה מה לקנות אינה החלטה אקטיבית).

חלק משמעותי מהלקחים שלמדנו בשבע השנים מאז יצאנו למסע להחזרת הזמן האבוד ולא פחות — מניסיונם של יחידים, זוגות ומשפחות שפגשנו בדרך.

בינואר 2014 החלטנו לשנות את החיים שלנו. ההחלטה הגיעה מתוך הבנה שלא נוכל לכלכל את עצמנו ואת משפחתנו ברמת החירות שרצינו לעצמנו. בפשטות, שורת ההוצאות היתה ארוכה בהרבה משורת ההכנסות. באותה לילה הצבנו את עצמנו עם הגב אל הקיר, והסיכויים היו נגדנו. יצאנו למסע להחזיר לעצמנו את השליטה במשאב היקר בחיים — הזמן. בדרך בעטנו בהרבה מוסכמות, זרקנו לפח את הפרדיגמות הישנות שבצלן חסינו שנים רבות, ויצאנו מאזור הנוחות שלנו אל עבר הלא נודע. למסתכל מהצד זה היה יכול להיראות הזוי, שני אנשים עם רקע ביטחוני עשיר אבל עם ידע כלכלי מינימלי מאוד, משנים תודעה וצוללים לעולם כלכלי מאפס.

אפשר לתאר כמה למדנו במהלך שבע השנים האלה, בייחוד בכל הנוגע לקבלת החלטות אקטיביות, ממש כמו ההחלטה ההיא שעשינו בתחילת הדרך. חלק מהתובנות והלקחים הפרקטיים שלמדנו, נרצה לשתף במאמר זה.

העצות הכי פרקטיות שלנו לקבלת ההחלטות הטובות ביותר

1. לא להחליט בלי תוכנית מסודרת מראש  — החלטות אקטיביות משמעותיות בחיים דורשות תכנון מראש, כולל הצבה ברורה של יעדים ומטרות ותיאור של האופן שבו אנחנו רוצים לממש אותם. רצוי לעשות תוכנית שכוללת הצבת יעדים לתקופות של שנה קדימה, חמש שנים ועשר שנים. המטרות לטווח הארוך יותר, יהיו כלליות יותר, אבל בהתאמה לתוכנית של השנה הקרובה. תחילה בצעו סיעור מוחות עם בן או בת הזוג ולאחר גיבוש רעיונות מרכזיים, בדקו אותם עם הסביבה התומכת שלכם, שתפו אותה במטרות, ביעדים ובשאיפות שלכם ונסו לקבל מהם רעיונות, הצעות והערות.

רשמו את כל הרעיונות, גם אם הם לא בשלים או נראים על פניהם שאפתניים מדי. נסו תמיד לאתגר את עצמכם, אל תציבו מטרות קלות מדי. זה יחטיא את המטרה. הגדירו לעצמכם מספר מצומצם של שלוש־חמש מטרות לשנה הקרובה, שנמצאות בקו ישיר לעשייה שלכם. קבעו לעצמכם לוח זמנים מסודר שייכתב ביומן, ומדי חודש עצרו לשעתיים לפחות, ועשו בקרה על תוכנית העבודה שלכם.

2. הקיפו את עצמכם באנשי המקצוע הטובים ביותר — אחת העצות הטובות ביותר שקיבלנו, ולמדנו, במהלך הדרך היא לא לחסוך באנשי מקצוע מומחים ומקצועיים. אנשי מקצוע טובים עולים כסף, ולפעמים אפילו הרבה, אך התועלת שיכולה לצמוח לנו מכך שווה ברוב המקרים את המחיר שנשלם להם. אנחנו לא מתכוונים לחוכמת ההמון, אלא לחוכמת המומחים. אתרו את אנשי המקצוע הטובים ביותר שקשורים לעולמות הרלוונטיים, ושלמו להם כמה שהם מבקשים כדי ללמוד מהם ברגע מה שהם למדו בשנים.

3. לתחקר גם הצלחות — כשתבצעו תחקיר על הדברים שנכשלו, תבחינו איפה ומה אפשר לטייב ולדייק. טבע האדם הלומד הוא לתחקר את כישלונותיו ולפעול לאי חזרתם. זה קורה בגלל הדברים שעליהם כתבנו בעבר, שעקרם הוא שאנחנו מעדיפים לא להיכשל מאשר להצליח. אנחנו מציעים לתחקר גם הצלחות. עשיתם מהלך שהביא לתוצאות טובות ויותר מכך? הוא מחייב תחקיר מעמיק. כפי שאנחנו מחפשים אחר לקחים מכישלונות, כדי להטמיע בתוך התוכנית שלנו, נחפש אחר לקחים מהצלחות כדי להטמיעם בתוכנית שלנו. תיחקור הצלחות הוא נפוץ פחות, כי אחרי הצלחות לרוב יש חגיגות ואילו  התחקירים והחקירות באים ברוב המקרים אחרי כישלונות. הכניסו את מימד ההצלחה לארסנל שלכם. בעולם ההשקעות, למדנו, יש להעדיף שותפים להשקעות על פני מנהלי השקעות. נחפש קרבת אינטרסים עם השותפים שלנו, על פני אקסלים מבטיחים. נחפש שקיפות, אמינות ותוצאות עבר מוכחות.

4. למדו את הדרך שהביאה הצלחה לאנשים אחרים — לא תמיד צריכים להמציא את הגלגל מחדש. המטרה היא לבחור במשהו שעובד טוב והוכיח את עצמו. נסו ללמוד ולהבין את דפוס הפעולה של אנשים מצליחים, נסו להתקרב אליהם, ליזום עמם שיחות, להאזין לפודקאסטים, תוכניות או סרטוני יוטיוב שבהם הם השתתפו וחלקו את התובנות שלהם. נסו לשאוב מהם השראה, להבין את דרך הפעולה שלהם ואת המקור שלהם למוטיבציה, שהיא אחד הדברים החשובים ביותר בעת יישום וקבלת החלטות.

אסטרטגיה ותוכנית לטווח ארוך

אם יש סיכום נכון יותר לסדרת המאמרים שלנו על קבלת החלטות, זה עיקרון הטווח הארוך. היכולת לנהל אסטרטגיה ולראות מעבר לאופק הקרוב. המרדף היום יומי המשפחתי בין הבית לעבודה, כמעט ולא מאפשר ליחידים ומשפחות להקדיש מספיק מחשבה על החיים עצמם. לצערנו, המציאות היא שרוב המשפחות מקדישות בכל שנה יותר זמן להחלטות שאין להן השפעה משמעותית באמת על איכות החיים שלהן, החופשה הבאה או מה להזמין מאמזון או מאיביי, מאשר לעתידם המשפחתי והכלכלי.

אנחנו למדנו להגדיר מחדש את סדרי העדיפויות ולאילו החלטות ומהלכים להקדיש את החלק הגדול ביותר של הזמן שלנו. התמורה שהרווחנו היא הרבה יותר זמן בחזרה, ואת החופש שלנו לדברים האחרים. עוד לא מאוחר להתחיל.

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש