שוק הדיור בקנדה מרגיש לעתים קרובות חם, אפילו יתר על המידה. גם עכשיו, כשהריביות עולות בקצב המהיר ביותר מזה עשרות שנים, ומחירי הדיור מתחילים לרדת מעט, בחלק מהשווקים, לא הרבה השתנה, והמחירים רחוקים מלהיות “סבירים”.
העלאת הריבית מביאה לעלייה בתשלומי המשכנתא, ובתים רבים בערים הגדולות נותרים מחוץ להישג ידם של רוב הציבור, מלבד האוכלוסייה המבוססת ביותר.
“חלק מהבעיה הוא שאין מדיניות ממשלתית אחת, שיכולה להפוך את הדיור לבר השגה לאוכלוסיות רבות יותר”, טוענים המומחים בשוק. שילוב של מספר גורמים, ביניהם: ריבית נמוכה שהייתה נהוגה בשוק במשך שנים, גידול האוכלוסייה, היעדר היצע, תב”ע שמקשה על הבנייה בצפיפות ועוד, יצרו סיטואציה שקשה לתקן.
ייתכן שגם המשך התקררות שוק הדיור לא תעזור. אנליסטים צופים כי ייתכן ועליית הריבית תביא לירידת מחירי הדירות ב-14%, אך תרחיש שכזה עלול להוביל למיתון, אשר צפוי להקטין את מספר התחלות הבנייה, ולהקטין עוד יותר את ההיצע הקיים.
הגירה
במציאות הנוכחית, עושה רושם שבכל צומת דרכים, קנדה נתקלת בגורמים רבים, שיוצרים רוח נגדית משמעותית, שמרחיקה יותר יותר את הדיור בר ההשגה. אחד מאותם גורמים הוא הגידול באוכלוסיה. לפי הנתונים הסטטיסטיים של קנדה, אוכלוסיית המדינה גדלה בכמעט 285,000 איש ברבעון השני של השנה. מדובר בעלייה של 0.7% – הנתון הגבוה ביותר שידעה המדינה מאז 1949, בה הצטרפו אל קנדה, הפרובינציות ניופאונדלנד ולברדור. (לפי ההערה של אייברי שנפלד, הכלכלן הראשי של Canadian Imperial Bank of Commerce’s).
כיום חלק ניכר מגידול האוכלוסייה במדינה מגיע מהגירה, שהפכה להכרחית כדי לטפל בסוגיה דחופה עוד יותר מאשר משבר הדיור: הזדקנות והצטמצמות כוח האדם במדינה. ככל שהמגמה הזו תופסת תאוצה ויותר בייבי בומרס יפרשו מעבודתם, כך קנדה תתמודד עם היצע קטן יותר של עובדים, אשר מממנים את עלויות שירות הבריאות המספקת המדינה לאזרחיה, באמצעות המיסים. קנדה זקוקה למהגרים כדי למלא את הפער הזה, אבל היא גם צריכה דיור בר השגה, הן עבור המהגרים החדשים והן עבור האוכלוסייה המקומית.
“המהגרים שנכנסים למדינה אינם צבים”, טוען שנפלד. “הם לא נושאים את הבית שלהם על הגב. כדי להמשיך למשוך אל המדינה מהגרים, ולהימנע מלגבות מחירי דיור מופקעים מהאוכלוסיה שכבר כאן, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו האטה בהתחלות הבנייה”.
ביום שאחרי העלאות הריבית
“עליית הריבית עשויה לגרום למחירי הדיור להתמתן עד 2023, ואולי אפילו עד 2024, אבל ברגע שנחווה האטה בעליית הריבית, סביר להניח שהביקוש הגדול יקפיץ את המחירים בחזרה למעלה. מה שאומר שרבים המעוניינים לרכוש את ביתם הראשון, לא יזכו לירידת מחירים של ממש בטווח הקרוב”.
“הדרך הטובה ביותר לצאת מהתסבוכת הזאת, היא לגרום לכל הדרגים בממשל לשים את סוגיית הגדלת היצע הדיור בראש סדר העדיפויות שלהם”, מוסיף שנפלד. “קצב גידול האוכלוסייה הגבוה, ממחיש כי כאשר שיעורי הריבית על המשכנתאות ירדו, אנו נחווה עלית מחירים, אלא אם כן יתווספו הרבה יותר יחידות דיור לשוק הנדל”ן, ממה שראינו בשנים האחרונות”.
“נצטרך מדיניות הרבה יותר רחבה, מקיפה ועוצמתית, אשר שמה לעצמה למטרה לבנות הרבה יותר יחידות דיור, עבור כל המהגרים שאנחנו מעוניינים לקלוט – למען הכלכלה ושוק העבודה במדינה”. מסכם שנפלד.
הכתבה תורגמה מהאתר financialpost.com