שינויים טכנולוגיים יוצרים ומנגישים הזדמנויות, תורמים לעלייה ברמת חיים, אבל יוצרים גם היצף מידע שניתך עלינו מכל עבר. זהו העולם שבו אנחנו חיים כיום, לטוב ולרע.
התוצאות של השינויים הטכנולוגיים הללו הם עלייה בתדירות והיקף המידע שמגיע אלינו: אנחנו מקבלים, הודעות, חדשות ועדכונים ללא הפסקה. הודעות פוש בסלולר, מידע בלתי פוסק ואינטנסיבי באפליקציות המסרים, נוטיפיקציות בפייסבוק ובכל מקום שאליו נפנה את ראשינו. רוב המידע שזורם אלינו הוא תולדה של אלגוריתמים שלומדים אותנו בכל פעולה שאנחנו מבצעים ויש בה חתימה דיגיטלית. מעגל אין סופי שרק הולך ו”מדייק” את עצמו בכל לייק או בכל הקלקה שלנו גוזל מאיתנו, פעמים רבות את היכולת לראות את המציאות בלי פילטרים של בעלי עניין כלכלי בארנק שלנו.
כשמדובר על נושאים שוליים שאינם משפיעים בצורה דרמטית על חיינו, הם מסתכמים לעיתים בהפרעה לסדר היום שלנו. אולם כשמדובר בהחלטות חשובות, התוצאה של המידע הרב הזורם, שחלקו לא מנותח ומדויק, היא קבלת החלטות לא מיטביות. אבל לא רק, היכולת להתעמק ולהתמקד בדברים החשובים נפגעת. תשומת הלב שלנו מוסחת כל העת ועלינו לייצר משמעת גבוהה כדי להקדיש את הזמן הנכון להחלטות החשובות. סבלנות נדרשת בקבלת החלטות נכונה ולהבטיח שאנחנו מקדישים להן את הזמן הנכון. כך גם בעולם ההשקעות, דרושה סבלנות בציפייה להבשלת השקעות ומימוש הרווחים שלהן.
היטיב לנסח זאת וורן באפט באחד מהמשפטים הידועים שלו: “אתם יושבים עכשיו בצל כי מישהו שתל כאן עץ לפני שנים רבות”.
קוראי שורות אלה בוודאי מכירים מקרים של מי שבחרו לממש השקעות בגלל אירועים נקודתיים כמו ארועים ביטחוניים, או מגיפה כמו קורונה והצטערו על כך. במקרים אחרים אף החליטו לממש השקעה רק כי בפרק זמן קצר היא הצביעה על הפסד “ולהפתעתם” בטווח הארוך התבררה כהצלחה ענקית. לעיתים, אין מה להמתין, האינטואיציה שלנו נכונה בקטיעת הפסדים, אבל כדי לקבל החלטה נכונה חשוב לבחון בכובד ראש וברצינות האם התנאים בהשקעה באמת השתנו לרעתנו בטווח הארוך.
בעולם שבו הכל קורה ממש עכשיו, וכשזמן התגובה המצופה מאיתנו למענה ולקבלת החלטות הולך ומתקצר, ההשפעה של החלטות קצרות טווח בהשקעות הולכת גם וניכרת. בשוק של מטבעות קריפטו בו למעלה מ-4000 מטבעות שונים שכל אחד מהם בטוח שהוא הפיתרון הטכנולוגי של המאה ה-21, ברור לכל בר דעת ש-99% ממטבעות אלה לא ישרדו ויבשילו לכדי מוצר מהפכני. זה לא מפריע למיליוני אנשים לקנות ולמכור בקצב תזזיתי את ה”מטבעות” האלה ולייצר, לעיתים תוך ימים תשואות על הנייר של מאות או אלפי אחוזים. בשוק הקריפטו לרוב המשקיעים המונח סבלנות לא נמצא בלקסיקון.
משך הזמן בהשקעות חשוב יותר מהניסיון לתזמן את השוק
לא תמצאו גורם מקצועי אחד בשוק ההון שלא יחזור על האמירה השחוקה והנכונה “שלא ניתן לתזמן שווקים”. במציאות, עדיין, רווח השיח השולט בהרבה מאוד פורומים בעולם ובישראל, שמסתכל על השקעות לטווח קצר. מסחר יומי, מכירה וקנייה של מניות, לגישתו של וורן באפט, לא יובילו אתכם בסופו של דבר לתשואה גבוהה יותר מהשוק, והתוצאה תהיה תשלום גבוה של עמלות.
אחת מהבעיות הכרוכות בהשקעות בשוק ההון היא השערוך היומי (הציטוט) של ההשקעה. התנודתיות ברמה כזו מכניסה לסל השיקולים משתנים פסיכולוגים שעלולים להגביר חשש מהפסדים ולהוביל להחלטות פזיזות.
כאן מגיע היתרון של עולם ההשקעות האלטרנטיביות שאינן סחירות.
היתרון של השקעות אלטרנטיביות על שוק ההון: חוסר הנזילות שכופה את הסבלנות
אם בשוק ההון הכל עובד בלחיצת כפתור אפליקציית מסחר או בנק, בהשקעות אלטרנטיביות ההחלטות שאנחנו מקבלים הם בדרך כלל לטווחים של שנתיים עד חמש שנים. בהשקעות אלטרנטיביות מדובר בסוגי השקעות שמבשילות או מתפתחות במימד הזמן. הגם שבהשקעות אלטרנטיביות אנחנו מקבלים מדי רבעון דיווח על התקדמות ההשקעה, התפתחויות שונות ותשלומי קרן ותשואה במידה והיו, אין שערוך יומי של הנכסים. המשמעות היא שמימד המיידיות יוצא מהמשוואה והחלטות לא מתקבלות על בסיס יומי או שעתי. בנוסף, בהשקעות מסוג זה שאינן סחירות, דווקא היעדר הסחירות מייצרת לנו חומת הגנה מפני החלטות פזיזות.
הכסף מושקע בנדל”ן. הנדל”ן לא בורח לשום מקום. אם ההשקעה בוצעה מתוך הבנה וניתוח נכונים היא לא תהיה מושפעת מאירועים נקודתיים שיכולים להפיל את מניות הנדל”ן בשוק ההון בגלל פסיכולוגיה ופחד, אבל מחיר הנדל”ן הריאלי לא יכול לזגזג בגלל חרדות של משקיעים.
דוגמה מעשית למשקיעה הסבלנית שיכולה ליהנות מתשואה גבוהות ותנודתיות נמוכה
למשקיעה שלנו יש 260,000 אלף שקל פנויים בחשבון העו”ש. היא מתלבטת כיצד להשקיע אותם. היא בת 26, שהשתחררה משירות קבע וחסכה עד היום את רוב משכורתה בפיקדונות בבנק שלא הניבו תשואה כמעט.
כעת, היא רוצה לבחור במסלולי השקעה שיניבו לה תמורה, היא לא חייבת את הכסף באופן מיידי ומעוניינת להצמיח אותו. החיילת המשוחררת, במקרה שלנו, שונאת להפסיד. היא רוצה להשקיע אבל אם תרכוש למשל קרן נאמנות או תעודת סל וזו תהיה בתשואה שלילית לתקופה מסוימת, היא תתפתה למכור אותה ותקבע את ההפסד.
לטעמנו היא יכולה לבחור, תוך התייעצות עם אנשי מקצוע מומחים, ביצוע כל הבדיקות והמחקר העצמאי, בהפקדת הכספים למכשיר פיננסי כדוגמת פוליסת חיסכון. משך טווח ההשקעה המינימלי שלה יעמוד על 7 שנים. פרק זמן כזה בשוק ההון לא מושפע ממגמות ושינויים זמניים.
כנגד פוליסת החיסכון היא תוכל לקבל הלוואה בגובה של עד 80% מהכספים שהפקידה ועליהם היא תשלם ריבית נמוכה למדי (באזור הפריים ומטה). כספי ההלוואה, כ-200 אלף שקל יופקדו בהשקעה אלטרנטיבית, כדוגמת נדל”ן בסיכון בינוני-נמוך עם בטוחות חזקות. כך היא תרוויח פיזור בהשקעות וגידור הקורלציה של כספי המינוף משוק ההון.
מה יצא לה מכל זה? הכסף שחסכה יופנה לאפיק סולידי יחסית בשוק ההון. אם תתמיד לא לגעת באפיק זה למשך שבע שנים צפויים לה רווחים נאים. בנוסף היא השתמשה ב-80% מהכסף שלה פעם נוספת בהשקעה אלטרנטיבית שאינה סחירה ונשענת על בטוחות חזקות. בצורה כזאת היא פועלת למקסם את ההון העצמי שלה בעלות ריבית זולה מאוד. העובדה שמינפה את מירב הכספים שלה בשוק ההון והשקיעה אותם פעם נוספת גם יכולה להקשות עליה לבצע מהלכים פזיזים בימים של ירידות בשוק ההון. אחרי שבע שנים בהן ה-260 אלף שחסכה יניבו לה תשואה משתי השקעות בסכום מצטבר של 460 אלף שח, היא תבין את חשיבות המילה סבלנות בעולם ההשקעות.