זו שאלה טובה מאוד שאנחנו נשאלים כל הזמן. זו גם שאלה שממש טבעי והגיוני לשאול, מאחר ש”משבר” זו מילה גדולה ומפחידה, שאף אחד מאיתנו לא רוצה להיות חלק ממנה.
השקעה היא פעולה מרתקת, אבל היא גם פעולה מאתגרת, שדורשת שיקול דעת וקבלת החלטות אחראית. יש המון שאלות שצריך לשאול כשנכנסים להרפתקה הזו – גם את עצמנו, גם את המומחים שסביבנו. אבל שאלה אחת, שאלת ה”מתי”, היא שאלה שלדעתנו לפחות יש תשובה אחת (ואפילו במילה אחת) שמתאימה לה: תמיד.
לפי תפיסת העולם שלנו, תמיד נכון להשקיע, תמיד נכון לחפש הזדמנויות השקעה. כמובן שהתנאים צריכים להתאים, או יותר נכון אנחנו צריכים לדאוג שהתנאים יתאימו לנו, אבל באופן עקרוני – בכל זמן המהלך הזה שנקרא השקעה הוא מהלך רלוונטי, שנכון לבחון אותו.
בואו נדבר קצת על העניין הזה של השקעה בזמן משבר. בואו נבחן את היתרונות, וגם את החסרונות, של מהלך כזה.
השקעה בעת משבר – מחירי סוף עונה
משבר פיננסי הוא תקופה שבה ייתכנו הורדות מחירים רבות בשווי הנכסים – בראש ובראשונה בשוק ההון המשחק תפקיד מרכזי, אבל גם בעולם האלטרנטיבי (הכולל נכסי נדל”ן אבל לא רק). וכשהמחירים יורדים, אין ספק שהאטרקטיביוּת עולה, ורק מחכה למשקיעים ש”יקטפו” אותה.
מחזוריות חדה
אחד המאפיינים של משבר פיננסי הוא אי-היציבות במחירי הנכסים השונים. או יותר נכון, הקצנה של אי היציבות הזו. לכאורה נשמע פחות חיובי, אבל משקיעים שמבינים שכדאי להם, שמבינים קצת את השוק ואת המאפיינים שלו – משקיעים כאלה ידעו גם לנצל את הירידות החדות ואת העליות החדות שחלקן לפחות יגיע די מהר. התנועה הזו היא הזדמנות שצריך לדעת לנצל.
מרחבים חדשים
כשהמערכות הכלכליות בסערה, צפים גם כל מיני דברים טובים. כל מיני כיוונים והתפתחויות והזדמנויות שמי בכלל היה מעלה על דעתו בימי “שגרה”. אפשר להקביל את העניין הזה קצת לתקופת הקורונה הארוכה שחווינו כולנו – תקופה של אי ודאות, של פחד, של “גלים”; אבל זו הייתה גם תקופה של הרבה בית, משפחה ופיתוח מיומנויות שלא חשבנו בכלל שנזדקק להן או שנשתמש בהן. ואפילו ממש טוב. בתקופה המשברית הזו צפו ועלו גם לא מעט הזדמנויות השקעה מעניינות. כמו אז, גם במשבר הפוסט-קורונה שכלל אינפלציה עולמית והעלאות ריבית – משבר שבמידה רבה עוד לא עבר מן העולם – גם במשבר הזה יש הזדמנויות השקעה. אנחנו אומרים את זה מתוך ידיעה.
יצירתיות
כמו כל דבר – התנסויות ואימונים מביאים לשיפור. משקיעים שמרגילים את עצמם להשקיע גם בעיתות משבר משכללים את יכולות ההשקעה שלהם ואת יכולתם לזהות הזדמנויות השקעה חדשות וייחודיות (שכאמור, לעיתים צומחות רק בתקופות של משברים…).
ומה בצד החסרונות של השקעות בזמני משבר?
אז כמובן שאחד הדברים המרכזיים בהקשר שלנו הוא אי-הוודאות והסיכון הגבוה יחסית שהיא גוררת איתה. גם התנודתיות הרבה המאפיינת עיתות משבר היא עניין שצריך להביא בחשבון וללמוד להכיל (ולנצל את ההזדמנויות שהיא מייצרת, כאמור).
אבל בשורה התחתונה, בכל משבר יש הזדמנות
העולם הפיננסי הוא אי של אי-ודאות. הדבר הראשון שצריך לעשות זה להכיר בכך. ואז, אחרי שמכירים, מבינים שזה אי מלא בפוטנציאל צמיחה, ששווה את המאמץ של “עבודת שטח” מעמיקה והתנהלות אחראית. פוטנציאל הצמיחה הזה גדול ורחב במיוחד דווקא כשתנאי הפתיחה נמוכים במיוחד; משבריים.
בקיצור, אפשר פשוט להיתלות על אילנות גבוהים, ולצטט את אחד המשקיעים הגדולים בדורנו, וורן באפט, שמרבה לדבר על משברים ועל הזדמנויות ההשקעה הטמונות בהם. אחת האמרות שלו בהקשר מתמצתת יפה את התחושות שכדאי לאמץ: “כשרוב האנשים מפחדים, זה הזמן להיות תאב בצע, וכשרוב האנשים תאבי בצע זה הזמן לפחד”.