"חוגר כלכלי" - המדריך של עמית והגר למשתחררים הטריים

“חוגר כלכלי” – המדריך של עמית והגר למשתחררים הטריים

פרק 2

להבין כמה עולים החיים

אנחנו ממשיכים בסדרת “החוגר הכלכלי” שלנו, המדריך הפיננסי למשתחררים הצעירים מהשירות הצבאי והלאומי. החבר’ה האלה, אתם או הילדים שלכם, שנתנו מעצמם למדינה, יוצאים עכשיו לחיי המבוגרים וצמאים לדעת מה יש למדינה ולעולם להציע להם.

לתחושתנו, תקופת ההתלבטויות וההתנסויות הזו – בתָווך המיוחד שבין ילדות ותלות לבין בגרות ועצמאות – התקופה הזו לא כוללת תשומת לב מספקת לרכיב חשוב, אחד המעצבים הגדולים של חיינו, הוא הרכיב הפיננסי.

כמובן שהמשוחררים הצעירים כן חושבים על כסף ועל עבודה, אבל מי שמכיר אותנו יודע שהכוונה שלנו היא להרחבת התפיסה של הכסף ושל העבודה, ולניתוק הקשר ההדוק מידי בין שני העניינים החשובים האלה.

אז קדימה, בואו נמשיך במסע הלמידה שלנו, המסע הלמידה שלכם, המשוחררים, שיוצאים לחיים!

אחרי השלב הראשון של עבודת השטח, שכללה בדיקה של המצב הפיננסי – המענקים השונים, חסכונות ופיקדונות אבודים יותר ואבודים פחות, חשבון הבנק והמאפיינים שלו – אחרי כל אלה אפשר להתקדם לשלב הבא: להבין כמה עולים החיים שלכם, בטווח הקצר וגם בטווח הקצת יותר ארוך.

לבחון את ההוצאות

עכשיו אנחנו דורשים מכם מאמץ קטן. תפתחו רגע אקסל, או את ה-NOTES בפלאפון, או פשוט קחו דף ועט, ותכתבו את כל ההוצאות שאתם יכולים לחשוב עליהן ברמה חודשית. אלה יכולים להיות דברים שרלוונטיים לכם כבר היום או מחר בבוקר, ואלה יכולים להיות סעיפים שאתם מבינים ש”תפגשו” עוד רגע או שניים.

גם אם השתחררתם ממש לא מזמן ואתם עדיין גרים אצל ההורים לדוגמה, וגם אם אתם מתחילים אוטוטו ללמוד וההורים מממנים את הלימודים – נסו להעריך את העלויות הכוללות בכל אחד מהסעיפים, בלי להתחשב רגע במקורות המימון שלהם.

הנה כמה דוגמאות לסעיפים ראשיים: שכר דירה (כולל ארנונה, ועד בית, חשמל, חיבור לאינטרנט), הוצאות רכב (החזקת רכב, דלק, תחבורה ציבורית), מחיה (אוכל, שתיה, פלאפון, בגדים), מנוי לחדר כושר, בילויים, לימודים, טיולים, מתנות… הבנתם. ה-כ-ל.

זו טבלת ההוצאות שלכם – שוב, יכול להיות שיש סעיפים שלא רלוונטיים לחיים שלכם כרגע, אבל יגיע היום שהם כן יהיו רלוונטיים, ולכן כדאי שתהיו מודעים אליהם, וכדאי שהטבלה הזו שאתם בונים לעצמכם תהיה הכי מפורטת שאפשר. ככל שתהיו מפורטים יותר תקבלו תמונת חיים, או תמונה של “עלות החיים”, ברזולוציה יותר גבוהה ומחודדת.

אגב, אנחנו בטוחים שההורים ישמחו לעזור בגיבוש הפירוט הזה – גם עם סעיפי ההוצאות עצמם וגם עם ההערכה של עמודת העלויות. ניסיון החיים שלהם והאהבה אליכם, וגם הרצון לעזור לכם לצאת לעצמאות בצורה הכי טובה שאפשר – כל אלה שווים איזו פגישת עבודה קטנה, באווירה ביתית טובה ונעימה, שתכליתה לגבש את תמונת החיים הזו.

רכיב הוצאות נוסף שחשוב להכיר הוא כל נושא המיסוי והביטוחים, שתלוי מאוד במעמדכם בשוק העבודה – מועסקים, עצמאים, מובטלים… נעסוק בנושא הזה במסגרת הפרק הבא בסדרה שלנו, אבל בשלב הזה רק נציין באופן כללי שמדובר בתשלומים שונים כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, מס בריאות, ביטוחי בריאות (מקופת החולים ועד זה הפרטי) וביטוח חיים.

בקיצור, אנחנו מניחים שאחרי כיווני ההוצאות האלה אתם מבינים שהחיים הם פיקניק לא זול… תמונות ההוצאות שתגבשו לעצמכם על בסיס מה שאמרנו כאן יהיו לגמרי סובייקטיביות ושונות מאוד מאחד לאחד, מאחת לאחת. אבל באופן גנרי אפשר להגיד שבכל אופן ובכל מצב תזדקקו לפחות לכמה אלפי שקלים בחודש. לפחות.

לעבוד כדי ללמוד

טוב, זה ממש לא המסר היחיד שלנו. לא בשביל זה התכנסנו. ולא, המשפט הבא שלנו לא יהיה “צאו לעבוד כדי להרוויח כסף”, אלא – וכאן המסר החשוב: צאו לעבוד כדי ללמוד – ללמוד על עצמכם ועל שוק העבודה; ובמקביל –הַשקיעו בלמידה על איך לגרום לכסף “לצאת לעבוד” עבורכם! כן, כן, כמו שאנחנו יודעים לצאת לעבודה, גם הכסף שלנו יכול לעשות את זה. צריך רק ללמוד איך עושים את זה, איך מוציאים אותו לעבודה. והבסיס ללמידה הזו הוא מה שאנחנו עושים כאן: מבינים מה יש לנו, מבינים כמה עולה לחיות (ולא רק לשרוד), ובשלבים הבאים גם מבינים מה זה אומר להיות חלק משוק העבודה ואיך צומחים פיננסית.

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש