“כולנו עצמאים”: איך להתמודד בעידן שבו לעובדים קשה לתכנן את העתיד?

לפני כמה שבועות, ישבנו לאכול ארוחת ערב עם חברים, כשלפתע אחד היושבים, איש הייטק צעיר ומצליח, זרק משום מקום שהחלום שלו הוא להיות פרילנסר. הוא רצה לקבוע לעצמו את שעות העבודה ולא להיות תלוי באף מעסיק. האמרה הזאת על פניו לא הייתה צריכה להפתיע אותנו, הרי אנחנו שומעים תחזיות והערכות רבות של מומחים, שקובעים שבעתיד הלא רחוק שוק העבודה ינוע יותר ויותר לכיוון מודל העצמאים והפרילנסרים. לכאורה, יטענו רבים כי זהו מודל רווי בסכנות, כשאי וודאות גדולה מרחפת מעל גובה ההכנסות שלכם. מצד שני, אי וודאות גדולה, לא פחות, מרחפת מעל לראשם של שכירים. 

לשמוע את האמירה של יציאה לעצמאות ממנו, איש הייטק במשרה בכירה, הייתה מפתיעה. בכל זאת, עליו לוותר היום על התנאים והיציבות כדי לקחת סיכונים. עצם התובנה הזו, הייתה לא מובנית מאליה. 

אחר כך, כשחזרנו הביתה עלתה המחשבה כיצד השיחה הזו התגלגלה. דור ה-Y וה-Z צפויים בקרוב מאוד לאייש את רוב המשרות בהייטק ובשוק בכלל, קו המחשבה השונה שלהם, לצד טכנלוגיות ותהליכי חדשנות, מצביעים על כך שאנחנו נמצאים בפתח של עידן חדש. עידן השכירות הולך ונעלם מהעולם והוא מפנה מקום לעידן בו רובנו נצטרך במרוצת הקריירה לפנות לדרך עצמאית. אם בדור ההורים שלנו עזיבת מקום עבודה היה משהו חריג, שני דורות אחרי, החלפת מקומות עבודה הופכת תדירה יותר ויותר. כך גם הקרבה ליציאה לעצמאות. אפשר היה לראות את הניצנים של המגמה הזאת בשיא הקורונה, כשפלטפורמות טכנולוגיות שונות, שמטרתן הייתה לחבר בין פרילנסרים לעבודות, הלכו ועלו. 

הטבע האנושי הוא בחיפוש אחר וודאות. משרה ומקום עבודה קבוע, עונים על הצורך ההישרדותי הבסיסי של האדם: ביטחון ויציבות. מקום עבודה “מסודר” מספק בדרך כלל את התנאים האלה, אבל הוא גם מגביל את יכולת ההתפתחות והיזמות האישית, אפילו כשאנחנו מדברים על עובדים בסטארטאפים, האמורים להפגין יצירתיות וחשיבה הישרדותית עבור הארגונים שלהם, הסטטוס “שכיר” מגביל את יכולת החשיבה והיוזמה שלהם. 

אילו הזדמנויות ואיומים מרחפים על פני השכירים בשוק העבודה:

  1. אימוץ תהליכי אוטומציה וטכנולוגית בינה מלאכותית, שיחליפו את מקומם של עובדים במשרות בשכר נמוך – לפי חברת הייעוץ Mckinsey נגיף הקורונה גרם לחידוד ההבנה אצל מנהלי עסקים וחברות בכל העולם, שעידן של שינויים תכופים ובלתי צפויים, דורש גם גמישות בהעסקה. עסקים רבים שרצו להפחית את התלות בעובדים, להגביר יעילות ולצמצם עלויות, צפיפות ועומס במקומות העבודה, החל להאיץ את האימוץ של תהליכי אוטומציה ובינה מלאכותית, שיחליפו את כוח האדם בעסק. מגמות אלו היו קיימות עוד לפני הקורונה, אך במהלכה הם קיבלו דחיפה משמעותית יותר.
  2. דורות ה-Y וה-X שכובשים את שוק העבודה מגיעים עם תפיסת עולם שונה – הדורות הצעירים משתעממים הרבה יותר מהר, לא מתרגשים ממוסד ה”קביעות”, רוצים להרגיש חלק משמעותי בעשייה של החברה ומחליפים עבודות בתדירות גבוהה. כאשר חלקם מעדיפים לעבוד במודל פרילנסרים, שיאפשר להם גמישות ועזיבה בקלות של מקומות עבודה.
  3. טכנולוגיות משבשות שוק ותהליכי חדשנות מואצים – מי כמונו הישראלים שרואים מולנו את שטף הסטארט-אפים והמיזמים בשוק ההייטק בישראל ובעולם כולו, מבינים שהעולם נמצא במגמת שינויים מתמדת ומהירה מאי פעם. גיוסי הכספים לחברות הייטק בישראל ובעולם שוברות שיאים, מימון המונים ומהפכת הניו מדיה, מאפשרים ליצור בקלות קשרים בין יזמים למשקיעים, בתהליכים שמקדמים עוד יותר את שיבוש שוק העבודה וצמיחת מקצועות חדשים בשוק. בכנס שהתקיים ב-2018, אמרה דנה מאור מנכ”לית  Mckinsey ישראל שכ-65% מתלמידי התיכון יעבדו ב-2030 במקצועות שעדיין לא הומצאו.

התהליכים הללו, עתידיים לשנות את שוק העבודה ולהפוך אותו משוק של מקצועות לשוק של מיומנויות. כשהעובדים בשכר נמוך כמו במקצועות האדמינסטרטיבים ושירות הלקוחות, לצד עובדים במקצועות הכפיים יהיו הראשונים שיפגעו, אבל לא רק.

מה אנחנו יכולים לעשות בשוק עבודה, שלא ניתן לתכנן בו את העתיד? 

  1. רכשו מיומנויות ורסטיליות – כשרוחות של שינוי מרחפות מעל כל שוק העבודה, נדרש ניהול קריירה אקטיבי ורציף כל הזמן. בעבר יכלו עובדים להישאר במקום הנוח ולא לעבור הכשרות מקצועיות לתפקיד. כיום הכללים השתנו. שוק העבודה הדינמי, הקשה לציפיה, לפעמים מכתיב לנו את המציאות ומביא אותנו למקומות שלא חשבנו שנגיע אליו. עובדים נדרשים היום לרכוש מיומנויות מגוונות, גם כדי להתאים את עצמם לטכנולוגיה המשתנה ולמקצועות שיעברו שינוי בשנים הקרובות. בין אותן מיומנויות חשובות, ניתן למנות: ניהול זמן, יכולת לבצע ריבוי משימות במקביל, נטוורקינג, מיתוג עצמי, יצירתיות ויכולת למידה עצמית מהירה.
  2. התפתחות אישית וסביבה מנצחת – כמו החשיבות של אימוני כושר לבריאות שלנו, ככה גם תהליכים של התפתחות אישית חודרים יותר ויותר לתודעה של רבים, שמבינים עד כמה חשוב לרכוש סט כלים מנטליים ולפתח את המודעות העצמית. אלה פותחים את המיינדסט והתודעה לעבר רעיונות חדשים, מאפשרים להסיר חסמים והתנגדויות שמונעים מאיתנו לשאוף ולכוון הכי גבוה שיש בכל התחומים בחיים, ולא רק בכל הנוגע לקריירה.
  3. לימוד מתמיד ובלתי פוסק  – על מנת לרכוש את  סט הכלים המקצועי והמנטלי והמיומנויות השונות, שיכינו אותנו לשוק העבודה העתידי עלינו לצבור ידע רב. למזלנו כמות המידע שנמצאת  ברשתות החברתיות, באתרים רבים, בפודקאסטים, בכנסים ואיפה לא בעצם, היא עצומה והיא מאפשרת לנו יחסית בקלות לעמוד במשימה חשובה זו. 

כולנו עצמאים. גם אם בהגדרה נראה שאנחנו בסטטוס של שכירים, הרי שמדובר ככל הנראה בסטטוס זמני או באשליה. השינויים בשוק העבודה, היחלשות מוסד הקביעות, הטכנולוגיות והחידושים המהירים, לצד המעבר מעולם של מקצועות לעולם של מיומנויות היחלשות מייצרים איומים. פחד, הוא לא הפתרון לאותם איומים, אלא יוזמה והבנה שיש לעשות מעשה.

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש