לא על התלוש לבדו – זרקור על שכר והשתכרות (#1)

פרק 1

המשכורת. השכר. התלוש. אלה מונחים שאולי מזוהים או מזהים בצורה הטובה ביותר את “שלב הבגרות” של חיינו. כבר בילדות אנחנו שומעים על המשכורת של ההורים שלנו ושל ההורים של החברים שלנו, בדרך כלל במן רמיזה כזו, או בליווי כל מיני הבעות פנים רבות חשיבות. כשאנחנו מתבגרים, המשכורת הזו – שעדיף שתהיה גדולה ככל האפשר – הופכת ליעד מרכזי. לפעמים אפילו נדמה שהמשכורת הזו היא המנהלת האמיתית של חיינו, וכולם מדברים עליה במן נימה של כבוד, או של חשש; בנימה של מסתורין.

ואת המסתורין הזה בדיוק חשבנו שיהיה נכון לפוגג. בסדרה הזו ננסה לשפוך אור על המונח החשוב הזה, הדומיננטי כל כך בחיינו; “נטעם” את האבולוציה שלו, נעמוד על סוגי המשכורות ועל הרכיבים העקרוניים של תלוש השכר, נאתגר כמה תפיסות מקובעות ומקבעות, ולבסוף גם נבחן את הקשר בין המשכורת השוטפת להשקעות המצמיחות.

פרק ראשון – גלגולה של משכורת

איך בכלל מתחילים לדבר על הנושא החשוב הזה? כמו כל דבר, אולי כדאי להתחיל במילון, שם המשכורת מוגדרת כ”תשלום קבוע שעובד מקבל תמורת עבודתו”. המילון גם מדבר על כך שהתשלום מבוצע לרוב מידי חודש, אבל יש גם סוגי תשלום נוספים, שנדבר עליהם.

אז אמרנו “תשלום קבוע עבור עבודה”. עבור פעילות מסוימת? עבור זמן הפעילות הזו? עבור תוצר מסוים? שאלות חשובות, שהתשובות עליהן מגוונות, אבל על פי רוב התמחור של העבודה שאנחנו עושים הוא נגזרת של זמן העבודה שלנו. במילים אחרות, המשכורת נמדדת ונקבעת בדרך כלל על פי השעות שאנחנו עובדים במהלכן. וזו סוגיה שלמה לדיון, לאתגור, לחשיבה – אנחנו נידרש גם אליה בהמשך.

משכורת בראי ההיסטוריה

בואו רגע נחזור להתחלה. איפה התחיל כל הנושא הזה של משכורת או של שכר? כנראה כמו כל דבר, אי שם בשחר ההיסטוריה… אם נלך למקור הכתוב העתיק בעולם, הוא התנ”ך שלנו, נמצא את המילה “משכורת” כבר בספר בראשית, במסגרת סיפור המפגש בין יעקב לבין רחל, ליד הבאר – לבן, אביה של רחל, שאל את יעקב מהי המשכורת המגיעה לו תמורת העבודה שעשה (שהיא השקיית הצאן של המשפחה, ממי הבאר).

ואם נתקדם קצת על ציר הזמן, נמצא את הסיפור המוכר על הלוחמים הרומאים, שקיבלו את שכרם במלח – באותה תקופה תבלין יקר מאוד וממש לא נפוץ כפי שהוא היום. הוא אפילו כונה “הזהב הלבן” בכמה שלבים של ההיסטוריה. ואם אתם שואלים את עצמכם מה הקשר בין מלח למשכורת, נסו להגיד משכורת באנגלית… כן כן, ה-Salery היא בעצם גלגול של ה-Salt! אגב, גם המילה סלט הוא גלגול של אותו מלח וכנראה שגם המילה Soldier, אבל זה כבר באמת לסיפור אחר.

אחרי יעקב אבינו והאימפריה הרומאית עברו עוד הרבה מים (או מלח) בנהרות השכר והכסף של האנושות, לאורך מאות ואלפי השנים שחלפו מאז. המשכורת שינתה את פניה כפי שהכסף ואמצעי התשלום שינו את פניהם, והיום כשאנחנו אומרים “משכורת” אנחנו מתכוונים לסכום כסף שהמעסיק שלנו מעביר לרוב בהעברה בנקאית לחשבון העו”ש שלנו.

משכורת חודשית / משכורת גלובלית

בדרך כלל זה קורה בתחילת כל חודש, ואז הסכום שנוחת בחשבון הבנק שלנו נקרא “משכורת חודשית” – תשלום עבור ימי העבודה שלנו במהלך החודש החולף, מה שמכונה גם משכורת גלובלית. במקביל ישנה גם אפשרות של “משכורת שעתית”, שמחושבת, באופן לא מפתיע, על בסיס שעות העבודה שעבדנו בפועל (או יותר נכון – המכפלה של השעות האלה בתעריף שעתי שנקבע מראש). במילים אחרות, בדרך כלל המשכורת היא נגזרת של זמן. זמן המוגדר לנו כ”זמן עבודה”, או כ”שעות עבודה”. אנחנו אומרים “בדרך כלל”, כי זה מה שמקובל ונהוג, אבל העולם היום מאפשר ומציע דרכי השתכרות שונות; תמורה אחרת לתוצר אחר שלנו, או למשאב אחר. אבל אנחנו מקדימים את המאוחר, זה כבר לפרק אחר.

ובהמשך

בפרקים הבאים של הסדרה הזו נדבר על מונחים נוספים הקשורים לעולם השכר, שלדעתנו חשוב להכיר כדי לגדול ולצמוח, גם מעבר לתלוש המוכר (שלמעשה רובנו לא מכירים באמת…). אנחנו מקווים שרכיבי הידע האלה יסייעו לכם לחזק את תשתית הידע שלכם בעולם הכסף ולבסס את תפיסת עולמכם הפיננסית.

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש