מארק קיובן הוא יזם, איש עסקים ומשקיע מהמובילים בעולם, שבדומה לאילון מאסק אוהב להשמיע את דעותיו כמעט בכל הזדמנות אפשרית. לפי האתר crunchbase, קיובן – שהשתתף בתוכנית “הכרישים” האמריקנית, השקיע עד היום בכ-220 חברות, לרבות חברות סטארט-אפ – הוא אדם שכדאי לשמוע מה יש לו להגיד.
בני משפחה וחברים קרובים מספרים שכבר מגיל קטן היה לו חוש יזמי מפותח. סיפור אחד שממחיש את התושייה ואת החושי העסקי שניין בו חוזר עוד לימי נערותו בפנסילבניה. יום אחד בתי הדפוס במדינה שבתו. קיובן הצעיר החליט לקום לפנות בוקר ולנסוע יותר מ-200 קילומטר לקליבלנד, כדי לרכוש שם עיתונים ולמכור אותם לכל דורש במדינתו.
לפי ההערכות היום, ההון העצמי של קיובן נע סביב 4.6 מיליארד דולר. כאשר חלק גדול מההון הזה הוא תוצר של מכירת Broadcast.com – שפיתחה פלטפורמה אינטרנטית להאזנה לשידורי ספורט ברדיו – לחברת YAHOO, תמורת כ-5.7 מיליארד דולר (1999).
בהמשך ייסד קיובן את אפליקציית השיחות Fireside ומכהן היום, בין היתר, כיו”ר ערוץ הכבלים AXS TV, וכבעליה של קבוצת ה-NBA, “דאלאס מאבריקס”. בכלל, העיסוקים וההשקעות של קיובן מגוונות מאוד וכוללות גם את עולמות הבלוקצ’יין, ה-NFT, הבריאות, הפצת התוכן האינטראקטיבי ועוד.
הנה כמה מעצותיו של קיובן בדרך ליצירת עושר
“לימדו איך להיות אנשי מכירות – “ברגע שאתה לומד איך למכור, אתה תמיד יכול לפתוח עסק, אתה יזם בנשמה” – קיובן מספר שעוד בצעירותו מכר כרטיסי בייסבול, בולים ומטבעות, שהקנו לו שיעורים חשובים מאוד בחיים, ואיפשרו לו כמה שנים לאחר מכן למכור חברות במילוני דולרים. אחד הלקחים החשובים ביותר שלמד במהלך תקופה זו הוא שעולם המכירות לא בנוי על אומנות השכנוע או הדיבור, אלא על מכירת מוצרים ושירותים שמעניקים ערך אמיתי לאנשים. אין ספק שבמציאות הנוכחית, בסביבה התחרותית והאינטנסיבית המאפיינת את העולם, יכולות מכירה הן מיומנות חיונית עבור כל אדם – החל מראיונות עבודה, דרך התפתחות מקצועית ועד הקמה של עסק.
“שמרו על אורח חיים ‘רזה'” – קיובן מאמין שיש לחיות את החיים בצורה לא בזבזנית. בראיון למגזין “פורבס”, סיפר שבתקופת לימודיו בקולג’, על אף שזכה ל-4 העלאות שכר ובנה לעצמו מקורות הכנסה רבים, הוא שמר על תקרת הוצאות זהה. הוא מדבר על משמעת צרכנית בעידן השפע והפיתוים שמקיפים אותנו ואף ממליץ על “גזירת כרטיס האשראי” אם צריך. מי שעוקב אחרינו יודע שהנקודה הזו היא לא בדיוק חלק מהתפיסה שלנו, אבל אין ספר שלפחות בחלק הראשון של בניית ההון העצמי שלנו ומנגנון ההכנסות הפסיביות, כדאי ואף צריך להתנהל באופן חסכני, כדי לייצר את המקורות שמהם נבנה את ההון, בהמשך.
סיכון מוגבל – קיובן ממליץ להקצות לא יותר מ-10% מכספי ההשקעות לאפיקים בסיכון גבוה – כוונתו למשל לעולם המטבעות הדיגיטליים, שחווה תנודות משמעותית בשנים האחרונות. לשיטתו, התנהלות כזו תאפשר יצירה של הזדמנויות פיננסיות, תוך גידור הסיכונים.