יפן תחילה
בתרבות היפנית, יש מושג שנקרא “איקיגאי” – בתרגום חופשי: “סיבה להיות”, או “מטרה בחיים”; בכמה מילים: רעיון האיקיגאי הוא “סוד המשמעות היפני”; הוא מושרש עמוק בחברה היפנית ולעתים קרובות נתפס כגורם מפתח בהשגת אושר, הגשמה ומשמעות בחיים.
לפי האמונה היפנית, מקורו של האיקיגאי הוא באי היפני אוקינאווה, הידוע בתוחלת החיים הגבוהה של תושביו, כנראה הגבוהה בעולם. במקום הזה, רעיון האיקיגאי איננו רק מושג פילוסופי אלא מעשי מאוד, השזור בחיי היומיום – בהתנהלות המשפחתית, המקצועית-תעסוקתית, הקהילתית והאישית (כולל תחביבים). אחד ההיבטים המרכזיים של איקיגאי הוא סוגיית הייחודיות: המטרות והתחושות הטובות של סיפוק והגשמה משתנות מאדם לאדם. מכאן ש”גילוי” האיקיגאי שלך דורש “בחינה עצמית” ובירור של הערכים, הרצונות והעוצמות שלנו, כל אדם לעצמו.
איך כל זה קשור לעולם העבודה והכלכלה?
ובכן, אנחנו מרבים לדבר על תודעת שפע ועל איתור והעצמה של הערך העצמי שלנו. היבט חשוב נוסף של האיקיגאי הוא העיסוקים שלנו, שלפי התפיסה הזו וקצת בשונה מהמקובל במערב, לא חייבים להיות קשורים ישירות לעבודה, לפיתוח קריירה או להצלחה כלכלית. כל אלה בהחלט יכולים להיות מקור לאיקיגאי, אבל הם לא המקור היחיד.
אנשים רבים מוצאים את האיקיגאי שלהם דרך תחביבים, התנדבות או בילוי עם יקיריהם. למעשה, השאיפה להצלחה כלכלית על חשבון היבטים אחרים של החיים נתפסת לעתים קרובות כלא יעילה או כלא מקדמת אושר והגשמה אמיתיים.
ובכל זאת, אם בעיסוקים עסקינן – מושג האיקיגאי מייצג את נקודת המפגש בין ארבעה אלמנטים חשובים, אולי החשובים ביותר בכל הנוגע לעיסוקים שלנו בחיים:
- מה אנחנו אוהבים לעשות (תשוקות/רצונות) – זיהוי הפעילויות שמשמחות אותנו ומציתות את ההתלהבות שלנו.
- במה אנחנו טובים (העוצמות/החוזקות/המומחיות) – הכרה בכישרונות ובכישורים הייחודיים שלנו, שגם יכולים לייצר לנו רווחים.
- איפה אנחנו יכולים להביא ערך לעולם – גילוי הדרכים שבהן אנחנו יכולים להשפיע לטובה על העולם ולספק מענה לצרכים קיימים.
- ממה נוכל להרוויח כסף – זיהוי העשייה שלנו שאנשים יסכימו לשלם לנו עבורה; סימון האפיקים שבאמצעותם נוכל להתפרנס ולצמוח פיננסית.
ארבעת האלמנטים האלה, או יותר נכון נקודת המפגש ביניהם – זהו החומר שממנו עשויה העשייה המשמעותית.
אז איפה בדיוק ההכנסות הפסיביות וההשקעות נכנסות לתמונה?
כאמור, איקיגאי אינו עוסק רק ברווח כספי, אלא במשמעות ובמהות הקיום שלנו. אבל מי אמר שכסף הוא לא חלק מהמהות? למעשה, הוא אחד הבסיסים החשובים שעליהם מתפתחת המהות… וההכנסה הפסיבית – היא בכלל בסיס מצוין! בסיס נוח מאוד לפיתוח מגוון של מהויות עצמיות, במנותק משיקולי פרנסה (אם היא צומחת מהן, מה טוב כמובן).
אמרנו שאיקיגאי בהקשר של עיסוקים או של עשייה הוא נקודת המפגש בין ארבעת האלמנטים – תשוקות, חוזקות, מענה לצורך, רווח כספי. בואו נגיד כמה מילים על הכנסה פסיבית ב”שפה” הזו של האיקיגאי.
תשוקות
האיקיגאי מדגיש את חשיבותו של עיסוק מקצועי ש”מהדהד” את התשוקות שלנו. יצירת מקורות הכנסה פסיבית היא מהלך שמרחיב את האפשרויות המקצועיות שלנו, אלה הפוגשות את התשוקות שלנו והמעצימות את השמחה שעשויה לצמוח לנו מהן.
חוזקות
תפיסת האיקיגאי כוללת הכרה בצורך לנצל ולמנף כישרונות וכישורים ייחודיים. כשאנחנו מקדמים תהליך של יצירת הכנסה פסיבית, ההתמקדות במינוף המומחיות שלנו מאפשרת לנו לספק ערך לאחרים תוך יצירת הכנסה. זאת, תוך השקעת מאמץ ראשוני שיכול להניב זרמי הכנסה פסיביים, לטווחים ארוכים.
מענה לצורך
איקיגאי מעודד אנשים לתרום לחברה תרומה חיובית. כשאנחנו מבססים אפיקי הכנסה פסיביים, התאמה שלהם למשימה או למטרה בעלות משמעות לסביבה/לחברה/לעולם – התאמה כזו יוצרת ערך רב, (אפשרות של) השפעה רחבה יותר. אלה המצבים שבהם הצלחה כלכלית יכולה להשתלב עם ערך – גם מבחינת הסביבה שלנו וגם מבחינת תחושת ההגשמה שלנו.
רווח כספי
הכנסה פסיבית יכולה לספק את היציבות הפיננסית הדרושה לנו כדי לממש את עצמנו (שאיפות, יכולות). בנייה אסטרטגית של אפיקי הכנסה פסיבית תאפשר לנו לחיות את החיים בתנאים שלנו, באופן משמעותי (איקיגאי), בצורה שבה אנחנו רוצים לחיות אותם, חופשיים ממגבלות התעסוקה ה”מסורתית” (זמן=כסף).
בשורה התחתונה
תפיסת האיקיגאי במהותה היא איתור האיזון העדין בין ארבעת האלמנטים: תשוקות, חוזקות, מענה לצורך, רווח כספי. זו תפיסה המשתלבת באופן מלא עם תפיסת ההכנסות הפסיביות או העצמאות הכלכלית.
אדם שמעוניין לחיות חיים משמעותיים באופן הייחודי לו צריך לערוך בירור עצמי – לזהות את התשוקות, את הערכים המובילים, את הכישורים הייחודיים ואת הדרכים להפוך את הערך העצמי הזה לכסף. אדם כזה צריך גם להעז ולנסות – בשפת ההכנסות הפסיביות, המשמעות היא: להשקיע בהתאם למטרות שהוגדרו, ללמוד לכל אורך הדרך – מכישלונות, מחיפוש מתמשך – ולהתמיד בה.
האיקיגאי הוא מסע החיים שלנו, ולא היעד שלהם. זהו תהליך של גילוי עצמי ושל צמיחה אישית מתפתחת ומשתנה עם הזמן ובהתאם להקְשרים השונים.
במילים אחרות – אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל לחפש את האיקיגאי שלנו; אפשר למצוא משמעות ומטרה בחיים בכל גיל, ובאותו אופן – אפשר להתחיל את דרך ההכנסות הפסיביות בכל שלב ובכל גיל.
בהצלחה!