“אני הולך להסביר רעיון שכל ילד צריך ללמוד. אפילו לפני שהוא מתחיל ללכת לבית ספר. ובכל זאת רוב האנשים עוברים את החיים, מבלי לדעת אותו, והוא נוגע לדימוי העצמי שלנו, אשר שולט לנו בחיים“, כתב לפני כמה שנים בוב פרוקטור (שנפטר בפברואר 2022). הוא אולי לא מוכר לישראלים רבים, אבל פרוקטור נחשב ליזם ומשפיען מעורר השראה ברמה עולמית.
“אנשים עוברים חיים שלמים בלברוח מלהתמודד עם דברים. הם לא אוהבים את עצמם. הם לא מכירים את עצמם באמת. הפער בין הדימוי האמיתי שלנו לבין הדימוי העצמי הפנימי שלנו, מונע מאיתנו להתקדם בחיים. כשאדם משפר את הדימוי העצמי שלו, כל החיים שלו משתנים ונהיים טובים יותר, המשכורת, מערכות היחסים… הוא פתאום נהנה הרבה יותר מהחיים”, כתב פרוקטור.
הציטוט הזה מסמל יותר מכל את המשנה פרוקטור. מהמנטורים המשפיעים ביותר בעולם, בשנים האחרונות, בתחום ההגשמה וההתפתחות העצמית. הוא האמין שהמחשבה הוא המקום בו נוצרות כל ההזדמנויות.
סיפור חייו של בוב פרוקטור
הוא נולד ב-1934, בקנדה. בשנות חייו המוקדמות, הוא לא חווה הצלחה מזהירה, נשר מהתיכון בגיל צעיר, סבל מחובות והתנדנד בין עבודות, והעתיד שלו לא נראה מבטיח. כשכל זה קרה, לטענתו, כתוצאה מדימוי עצמי נמוך.
בגיל 26 קיבל לידו במקרה את הספר “חשוב והתעשר” של נפוליאון היל. הספר שינה לחלוטין את קו המחשבה שלו. עד מהרה הקים חברה שסיפקה שירותי ניקיון, כשבתוך שנה היא הניבה לו רווחים של 100,000 דולר, וזמן לא רב לאחר מכן רווחיה, אף עברו את רף מיליון הדולר. הקמת החברה הוציאה אותו מהחובות אליהן נקלע.
בד בבד, פרוקטור הושפע מאוד גם ממשנתו של ארל נייטינגייל, דמות מפתח משפיעה מאוד בעולם ההתפתחות האישית. זמן לא רב אחר כך, החל לעבוד לצידו על מנת להפיץ את משנתו. העיקרון הבסיסי שהנחה אותם היה: שאנחנו הופכים למה שאנחנו חושבים.
לאחר מספר שנים, יצא פרוקטור לעצמאות, והקים חברה משלו שמעלה על נס את החשיבות של המחשבה ואת הכוח שלה למשוך אושר ועושר לחיינו. החברה זכתה להצלחה רבה וממשיכה להפיץ את ספרים, שהבולט ביניהם הוא “נולדת עשיר”, וכן, סרטונים, הדרכות, סמינרים וטכניקות שונות, שנועדו לסייע להגשמה והתפתחות עצמית.
פרוקטור, הוא מאמין גדול בתאוריית “הסוד”, שהופקה לסרט, בו גם השתתף ופרס את משנתו, ולספר רב מכר מצליח מאוד.
התיאוריה של פרוקטור
לפי פרוקטור לכולנו יש “פרדיגמות”. כלומר, אוסף של מנהגים, רעיונות, שנמצאים בתת המודע שלנו, שמקבעים אותנו למקום, ומונעים מאיתנו להתקדם.
כשאדם מתחיל בשינוי בחיים שלו, מבלי לשנות את הדימוי העצמי השינוי יהיה זמני כי קו המחשבה שלו לא השתנה.
הדבר נכון גם לגבי ילד שהציונים שלו בביה”ס נמוכים, והוריו מכריחים אותו ללמוד ולא לצאת מהבית. והמהלך אכן מביא לשיפור בציונים, גם אז לטענת פרוקטור, הילד מהר מאוד יחזור לקבל ציונים נמוכים, כי הדימוי העצמי הנמוך שלו, הוא הבעיה ולא מידת ההשקעה שלו.
פרוקטור מציע לשנות את הדרך בה אנו חושבים ואת תפיסת העולם שלנו את עצמנו, באמצעות מספר חוקים, ביניהם:
חוק הרטט וחוק המשיכה – המחשבות שלנו שולטות ברגשות ובהלך הרוח שלנו, והן אלה שמושכות אלינו הצלחות, כשלונות, הזדמנויות או כל דבר אחר בחיים. פרוקטור מציע לא לתת לעולם החיצון להכתיב לכם את מה שאתם חושבים ומרגישים, ולהתמקד במחשבות חיוביות שמגשימות את השאיפות שלכם.
חוק הסיבה והתוצאה – חוק הקארמה, לפיו כל מה שאנחנו שולחים ליקום חוזר אלינו בחזרה. לכן, מומלץ לחשוב מחשבות חיוביות, להתייחס לאנשים בכבוד ובהגינות ולהשתדל לעשות מעשים טובים ככל האפשר, על מנת שאלו יחזרו אלינו בחזרה.
חוק התרבות המינים – כמו הריון שנמשך כ-9 חודשים, גם הרבה פעמים השגת מטרות לוקחת זמן ודורשת סבלנות. לשיטתו, סבלנות היא לא היכולת לחכות במשך זמן רב להשגת מטרה מסוימת, אלא היכולת לשמור על אמונה ולשמור על גישה חיובית בזמן ההמתנה.
חוק שימור האנרגיה – מחשבה יוצרת מציאות. המחשבות בראשנו, לא פעם, הופכות לדברים פיזיים שמתממשים במציאות עצמה, לכן מומלץ להכווין אותן בצורה נכונה, כך שיתאימו לשאיפות, רצונות, מטרות ובכלל לדרך בה אנחנו רוצים שחיינו יראו.
“כשאני מציב לעצמי יעד, אם הוא לא מפחיד אותי, אני לא רוצה אותו, כי אין בו גדילה או התקדמות”
התיאוריה של פרוקטור, סייעה לי ולשותפי למסע, בייחוד בכל הנוגע להתמודדות עם פחדים. במהלך המסע שעברנו, באופן טבעי, צצו לא מעט פחדים. בכל זאת, המעבר מזוג עובדי מדינה שכירים עם עבודה מסודרת וקבועה, לתחום ההשקעות הוא לא טבעי ופשוט כל כך. הדרך הטובה ביותר עבורנו, להתמודדות עם פחדים הייתה בעזרת שינוי עמוק של התודעה.
במהלך התהליך הסתייענו גם בתאוריות של פרוקטור, שעזרו לנו לחזק את הדימוי העצמי שלנו בכל הנוגע ליכולת שלנו להצליח גם בתחום שהיה זר לנו שנים רבות – ההשקעות.
בדיעבד אפשר לומר, שפחדנו בגלל בורות. ככל שצללנו יותר לעומק הדברים צברנו ידע והבנה, שסייעה לנו לנהל סיכונים באופן רציונאלי ולהתמודד עם הפחד.
במהלך הדרך, היינו חייבים לדבוק, ואנחנו ממשיכים כל העת לדבוק בחשיבה חיובית, גם כשישנן מהמורות. לקחנו סיכונים ולצידם סיכויים לא קטנים ועשינו מהלכים לא טריוואלים בשביל המשקיעים שיוצאים לדרך חדשה לגמרי.
לנגד עינינו מספר מטרות כל הזמן. אחת מהן היה דאגה לעתיד הכלכלי שלנו ושל ילדינו. ידענו שזה מהלך הכרחי להגשמת המטרה שלנו והיא לחיות ברווחה כלכלית גם בעתיד ולא להיות לנטל על ילדינו. הפחד היותר גדול מבחינתנו היה להישאר באזור הנוחות, ולא
לזוז במקום. להתעורר בגיל 60 או 70 ולא להיות מרוצים מהדברים שהשגנו בחיים.
במהלך הדרך היינו חייבים המון סבלנות. אין קיצורי דרך בתהליך הזה. עברנו דרך ארוכה ומרתקת שכללה התפתחות אישית ועצמית. אבל כמו שפורקטור אמר פעם: “כשאני מציב יעד, אם זה לא מפחיד אותי אני לא רוצה אותו, כי אין בו גדילה אלא להישאר באותה רמה”. אם אנחנו רוצים להתקדם אנחנו צריכים לעשות משהו שיפחיד אותנו, כי כנראה שזה מסמל שאנחנו בדרך הנכונה.