תנאי הפתיחה
מאדאם סי ג’יי ווקר נולדה כשרה ברידלאב בשנת 1867, בלואיזיאנה/ארה”ב, לזוג עבדים משוחררים. עד גיל 20 הספיקה להתייתם מהוריה, להינשא, ללדת בת ולהתאלמן. בהמשך עבדה בתחומים פיזיים בתנאים קשים, בין היתר בקטיף כותנה, ולאחר מכן החלה לעבוד עם היזמית אנני מאלון בתחום הקוסמטיקה. כאן חל המפנה בהתפתחותה המקצועית. הסבל הפיזי האישי של סי ג’יי ווקר, שבא לידי ביטוי באובדן שיערה, תורגם למוצרים קוסמטיים שבתחילת הדרך היא רק שיווקה (מוצריה של אנני מאלון) ובהמשך יצרה, פיתחה, שכללה והרחיבה.
סיפור ההתפתחות הזה הוא המעניין במיוחד לענייננו. הוא מתאר סיפור הצלחה של אישה, שכל קלפי הפתיחה שלה מורכבים מאוד במונחי הזמן והמרחב שבו היא חיה את חייה. סיפור הצלחה של אישה שעבדה קשה כדי לשנות את הקלפים האלה, או לכל הפחות לקבל קלפים נוספים, טובים יותר.
התפתחות
היא התחילה בעבודה פיזית קשה – כי זו הייתה האופציה היחידה שעמדה לרשותה… אבל נתיבי חייה התפתחו כך שהגיעה לתחום הקוסמטיקה, תחום שנתן מענה לצורך פיזיולוגי-רפואי אישי שלה, וגם פתח בפניה עולם מקצועי-יזמי שהיא אימצה בשתי ידיה.
גם כאן העבודה שציפתה לה לא הייתה קלה. לאחר שצברה ידע וניסיון מעבודה עם מומחית בתחום, היא פיתחה באופן עצמאי מוצרי טיפוח לשיער, והחלה לשווק אותם מדלת לדלת. הבשורה עשתה לה כנפיים, או רגליים, והעסק הקטן הלך וצמח והתרחב. בינתיים סי גיי ווקר נישאה בשלישית לצ’ארלס ג’יי ווקר (וגם התגרשה ממנו כעבור מספר שנים), ובהרכב המשפחתי החדש המשיכה בתנועתיות המאפיינת אותה, והעתיקה את מרכז חייה ממקום למקום (מקולורדו, לפנסילבניה ומשם לאינדיאנה).
צמיחה
לאורך השנים החברה של סי ג’יי ווקר המשיכה לגדול. הביקוש הרב הציב דרישה למהלכי ייצור ושיווק נרחבים ולמספר רב יותר של ידיים עובדות (בשיא הפעילות – מאות עד אלפי עובדות, רובן אפרו-אמריקניות, שאף זכו לשכר גבוה יותר מזה שהיה מקובל אז בשוק). עם הזמן הלך והתבסס גם הידע הייחודי של החברה, והיא הקימה גם בית ספר ללימוד ולהכשרה בתחום.
ומכאן, מן העסק הפורח, קצרה דרכה של סי ג’יי ווקר אל הנתינה המלאה, אל הפילנתרופיה שמקדמת ערכים רצויים – במקרה שלה: קידום והעצמה של נשים בכלל ושל נשים אפרו-אמריקניות בפרט, וכן מימון יעדים חינוכיים וקהילתיים.
השראה
והנה לנו דוגמה מופלאה של יזמות מצליחה שצמחה מאחד המקומות הכי נמוכים בעולם וגם החזירה למקום הזה כל טוּב, מכל הלב. המקום הנמוך הזה – בארה”ב הגזענית של סוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 – כלל את היותה אישה ממוצא אפרו-אמריקני, שנולדה בבית עני; הוא כלל את נישואיה בגיל צעיר (מידי), את התאלמנותה, את נישואיה בשנית ובשלישית ואת גידול ילדתה, לבדה. האישה הזו, כאמור, הקימה עסק מצליח והייתה למיליונרית הראשונה שהגיעה למקום המכובד הזה בזכות עצמה בלבד (כך לפי ספר השיאים של גינס).
אז מה אנחנו לוקחים מהסיפור מעורר ההשראה הזה? אנחנו לוקחים את היופי שבעשייה, במאמץ ובתעוזה. כן, בעיקר בתעוזה (“הדבר היחיד שעשיתי נכון היה שפשוט קמתי והתחלתי לעשות”. מאדאם סי ג’יי ווקר).
אגב, למי שהסיפור הזה נגע בו, או בה, נמליץ לצפות בסדרת הטלוויזיה הנהדרת שיצרה “נטפליקס” סביב סי ג’יי ווקר, שנקראת “בזכות עצמה”.