ענף ההייטק הוא המנוע הכלכלי של העולם. גם מנועים חווים ימים פחות טובים, וגם הענף הזה חווה טלטלות – מהתפוצצות הבועה בתחילת שנות ה-2000 (משבר הדוט-קום) ועד המשבר הפיננסי של 2022 (מציאות של “פוסט קורונה”, של מלחמה באוקראינה ושל עליות מחירים וריביות הביאה לירידות חדות בשוקי ההון וגם לקיצוצים בחברות הטכנולוגיה).
ועדיין, מדובר במנוע, ומנוע מושך קדימה ומאיץ, והאנרגיה שלו יוצרת הזדמנויות של צמיחה. שוק מניות הסקנדרי הוא אחת ההזדמנויות האפשריות האלה, אחד ה”מאיצים” האפשריים של תיק ההשקעות שלנו.
צעד אחד לאחור. מה זה בכלל כל נושא הסקנדרי הזה?
בתרגום חופשי, מניות סקנדרי (Secondary) הן מניות “משניות”. כלומר, כשאנחנו שומעים על משקיע שרכש מניות סקנדרי הכוונה היא לרכישה של נתח בבעלות על חברה (מניה), ממייסדי החברה או מעובדיה, לפני הנפקתה לציבור. זוהי עסקת סקנדרי, שמקובלת מאוד בעולם הסטארטאפים והטכנולוגיה בכלל, ובמסגרתה התמורה על המכירה מגיעה לידיו של המוכר, בעל המניות, ולא לחברה עצמה (בשונה מסבב גיוס, שהכנסות המכירה מגיעות לקופת החברה).
בעצם, האפיק הזה מאפשר לשכבה די רחבה של אנשים מהעולם הטכנולוגי לממש כסף שהיה עד כה “על הנייר”. הדבר מאפשר לאנשים האלה להגדיל הכנסות – ובתקופה המורכבת הנוכחית זה מהלך מבוקש ואפשרי, על אף הקיטון בשווי החברות – ובנוסף גם מייצר הזדמנויות למשקיעים.
מה קרה בשוק הזה בשנים 2022-2021?
בשנת 2021 – שנה של פריחה משמעותית בעולם הטכנולוגיה – ההערכות לגבי היקפן של עסקאות סקנדרי בתחום ההייטק מדברות על קרוב ל-50 מיליארד דולר. הביקוש לקחת חלק בצמיחת הענף ובעושר שהוא מגלם היתרגמה לעסקאות המשניות האלה, שהן מעיין “כרטיס כניסה אחורי” לתחום.
בשנת 2022 – שנה משברית, כאמור – במחצית הראשונה של השנה נראה שנפח העסקאות הללו גדל משמעותית, והוערך בכ-57 מיליארד דולר, כלומר יותר משווי העסקאות שבוצע בשנת 2021 כולה. למה ראינו הצפה כזו במניות הסקנדרי? מה התופעה הזו משקפת? כנראה שאת השילוב שבין גיוסי ההשקעות שנעצרו, שהוקפאו או שצומצמו, עם עניינם של העובדים (מפוטרים ושאינם מפוטרים) לממש את נכסיהם בחברות.
במחצית השנייה של השנה, עם התגברותו של המשבר הפיננסי, גבר עניינם של בעלי המניות לממש חלק מהמניות שברשותם, גם במחירים זולים מכפי שתכננו. ה”הוזלה” הזו הפריעה לתהליכי גיוס ההון של חברות הטכנולוגיה עצמן (למה שמשקיעים יקנו מניות ביוקר אם אפשר לקנות בזול…?), והיום מדברים על תהליך של גידור/הסדרת התחום.
בעת כתיבת שורות אלה (מרץ 2023) נראה שתהליך ההסדרה של “שוק” מניות הסקנדרי עדיין בהתהוות. גם אם וכאשר יושלם, לדעתנו הוא לא ישמוט את הקרקע מתחת להזדמנות הפיננסית – גם עבור המוכרים וגם עבור המשקיעים – אלא פשוט יקבע מחדש את גבולות הגזרה שלה.
אז מה זה אומר עבורנו כמשקיעים?
בגדול – כמו שכבר גילינו, שיש כאן הזדמנות. אמרנו שהשוק מוצף (כרגע) במניות, וחוקי הבסיס של הכלכלה אומרים שכאשר יש עודף היצע, או היצע רב יותר מביקוש, הדבר ישפיע על המחיר, לכיוון מטה. ואכן, מחירי המניות האלה – כמו מחירי המניות בכלל, אגב – נמוכים יותר מתקופות השיא והפריחה שאפיינו את ראשית 2022. במילים אחרות – לפנינו מחירי סייל אטרקטיביים.
כדי להיות קונקרטיים יותר, נגיד שכחלק מההסתכלות על משבר כעל הזדמנות (כי לא מבזבזים משבר טוב), שוק הסקנדרי – שעל אף שהוא נשמע כשייך לשדה של שוק ההון ולמרות גודלו הקטן יחסית (עדיין) באוקיינוס אפשרויות ההשקעה – הוא חלק אינהרנטי מתחום ההשקעות האלטרנטיביות. זאת, מעצם היותו קשור קשר הדוק לחברות הטכנולוגיה ואולי רק לאחר מכן לתנודות בוול סטריט.
בשורה התחתונה
כמשקיעים, אנחנו כל הזמן צריכים לחפש הזדמנויות השקעה חדשות, גם בעתות משבר וגם בתקופות של שגשוג. כדאי שהזדמנויות ההשקעה האלה יכללו כיוונים שיכולים לגוון לנו את הפורטפוליו ולשמש כ”מאיץ” לתיק. למשל חברות וקרנות שמתמחות באיתור נכסים מסוג הסקנדרי – קרן השקעות שהתיק שלה כולל מגוון מניות של חברות הטכנולוגיה מאפשרת חשיפה מפוזרת לעולם הזה ולהזדמנויות הכרוכות בו (לצד הסיכונים שיש להביא בחשבון, סיכונים שכדאי שינוהלו בידי שחקן טוב).
אנחנו לא מתיימרים להתמקם על הסקלה של המומחים הכלכליים, אבל אנחנו כן יכולים להגיד, על בסיס ניסיוננו, שבעולם ההשקעות כדאי לשמור על אופטימיות (משברים נוטים לחלוף), להפנים שאין סיכוי בלי סיכון, ולנהל תיק מגוון ומפוזר ככל שניתן. מניות הסקנדרי הן (עוד) רכיב אפשרי באותו פיזור מתבקש.
בהצלחה!