הפלישה של רוסיה לאוקראינה שהחלה ביום שלישי האחרון, היא המלחמה הכי משמעותית של המאה ה-21 עד כה. צבא ואזרחי אוקראינה מתמודדים עם מציאות קיצונית ונאבקים על קיומם. אוקראינה, שבשנים האחרונות התקרבה אל המערב, נלחמת בגבורה ואומץ, מפני שינוי של המשטר וכיבוש מצד רוסיה. המצב הזה קשה מאוד לעם באוקראינה, אבל מתברר שלא פחות לחברות בינלאומיות ולא פחות למשקיעי נדל”ן ואפילו חברות נדל”ן ציבוריות שבחרו לשים את כספם באחת משתי המדינות. אבל, העניין החשוב הוא שיש השקעות של ישראלים במדינות שבהם עלולה יום אחד להתרחש סיטואציה דומה ועל זה היינו רוצים לדבר.
מה יהיה?
רבים מנסים בימים האחרונים להתנבא מה תהיה ההשפעה של הכרזת המלחמה של פוטין על אוקראינה על כלכלות העולם ועל השקעות בשוק ההון, נדל”ן ואפיקים אחרים, ולא מעט קולות טוענים שההשפעה שלה תהיה מועטה הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב. אפשר להסתכל על מלחמות עבר ולנתח את שוקי ההון, אבל מה הניתוחים הללו עלולים לפספס משהו.
הרבה מאוד חברות ישראליות וגם משקיעים בודדים ועצמאיים, בחרו בשנים האחרונות לבצע השקעות ולרכוש נכסים במדינות שבהם המשטרים הם אינם דמוקרטיים, אפילו במדינות כמו סין, או שמדובר במדינות שגובלות עם עריצים מסוכנים המאיימים עליהם חדשות לבקרים. חלילה, אין לנו חצי דבר להגיד על האזרחים באותם מדינות, אבל בכל מה שנוגע לכספים ולהשקעות שלנו, חשוב לקבל החלטות ארוכות טווח ולבחור מראש להשקיע במדינות שבהן הסיכונים הללו פחותים יותר.
אין איש יודע
לפני הכל, ברור שכמעט ולא ניתן לצפות התפתחות של מלחמה בין שתי מדינות, לא בטווח הקצר ולא בטווח הארוך. עתידנים, מומחי ומי שיש להם שם בינלאומי נכשלו בלחצות אפילו את המלחמה בין אוקראינה לרוסיה. למשל, אחד העיתונאים הבכירים בעולם, תומס פרידמן, שכותב כבר שנים ארוכות בניו יורק טיימס, פרסם ב-1996 מאמר ובו טען שלא תפרוץ מלחמה בין שתי מדינות שבשתיהן יש סניפים של מקדונלדס. היום בדקנו בגוגל וברוסיה יש 850 סניפים של מקדונלדס ובאוקראינה נכון להיום יש 101.
ההיסטוריון והעתידן, פרופסור יובל נח הררי, הזכיר רבות בהרצאות ובספרים שלו את נושא קץ המלחמות. הוא טען שהסבירות להתפתחות מלחמה משמעותית במאה 21 הוא נמוך מאוד עד קלוש. אכן, אפשר לטעון שהמלחמה באוקראינה היא לא מלחמת עולם שלישית, אבל בטח ובטח שמלחמה משמעותית. והנה, שני האנשים הבכירים והחכמים הללו טעו בנבואותיהם אז בוודאי שגם משקיעים לא יצליחו להמר באיזו מדינה עם משטר לא דמוקרטי יתפרץ הסכסוך המשמעותי הבא.
במעבר מהיר לעומק הנושא שלנו
בעולם ההשקעות, ובמיוחד בעולם השקעות נדל”ן, סיכונים רבים יכולים להתממש כל הזמן: החל מכישלון של תכנית עסקית, שותף עסקי במדינת ההשקעה שפושט את הרגל, קשיים הנדסיים ולעתים גם עיתוי כניסה שגוי בשוק.
המשותף למרבית הסיכונים שמנינו כאן, מלבד מגמות השוק, הוא שיש לנו או לגופים שדרכם אנחנו משקיעים אפשרות לנהל אותם או להיערך אליהם מראש. לעבוד עם לוחות זמנים נוחים יותר, להיערך לתרחישים שונים ועוד.
במצב של תרחישי הנובעים מאופי השלטון או המשטר, כמעט ואין לנו השפעה ודי מאכזב לגלות שכאשר אותם סיכונים הנובעים מחוקי מדינה פתאומיים, הם לרוב הרסניים מאוד ולא יהיה מדובר באחוזים בודדים מההשקעה, אלא לעתים מאובדן הכספים כולו.
אבל אוקראינה למשל היא בכלל מדינה דמוקרטית ומלבד הפלישה הרוסית לחצי האי קרים לפני 8 שנים, היא ניסתה להתקרב אל המערב וכמעט נכנסה לאיחוד האירופי. יש כאלה שיגידו שאם פלשו לאוקראינה, אפשר לפלוש אל פולין, או גיאורגיה, מדינות שבהם יש משטרים דמוקרטיים כבר שנים ארוכות.
איך אפשר לצמצם את הסיכון הגיאופוליטי במיוחד כשמדובר בהשקעות נדל”ן?
השקעות במדינות מערביות או במדינות של העולם המערבי, יהיו מושפעות הרבה פחות מסיכונים גיאופוליטיים משמעותיים כמו למשל סיכוני הלאמה של מוסדות או נכסים, חוקים קיצוניים שמתרחשים בין לילה וגם זעזועים מאקרו כלכליים כמו פיחות חד ופתאומי בשערי המטבע או ערעור היציבות של המערכת הבנקאית.
ככל שמדובר בנדל”ן השקעה במדינות מערביות היא עדיפה לדעתנו.