עולם בתזוזה מתמדת: להתכונן לצונאמי הבא

את הטכנולוגיה לא נוכל וכנראה גם לא נרצה לעצור. נוכל רק להבין מה המגמות שקורות סביבנו – ולהתכונן אליהן.

באחרונה נתקלנו בפוסט מעורר מחשבה באינסטגרם. בפוסט, שהוצג כתמונה ועליה מעט מלים הוצגו נתונים כמותיים-איכותיים של כמה מענקי הכלכלה בעת הנוכחית: ביטקוין – הבנק הגדול בעולם שאין לו כסף מזומן; אובר – חברת המוניות הגדולה בעולם שאין ברשותה מכוניות; פייסבוק – הרשת החברתית הפופלרית ביותר (עדיין) בעולם שאינה מייצרת תוכן של עצמה; עליבאבא – רשת הקמעונות הגדולה בעולם שאינה מחזיקה מלאי; Airbnb – רשת האירוח הגדולה בעולם שאין ברשותה נדל”ן; ולמטה נכתב: “משהו מעניין מתחולל”.

מה קורה כאן?

כל המודלים הכלכליים שנכתבו ועיצבו את הכלכלה מתערערים, וזה רק חלק קטן מהתמונה. וואטסאפ, עם מאות מיליוני משתמשים, לא גובה דמי מנוי, ובכל זאת נרכשה על ידי פייסבוק ב-22 מיליארד דולר; חברת משחקי מחשב הפסדית משתוללת בבורסה ועוברת מניפולציות והרצות של “נציגי דור ה-Z”, הקוראים תיגר על קרנות וגופים מוסדיים שפועלים לפי רציונל כלכלי של עולם ישן; ואילו הביטקוין, יותר נכון הטכנולוגיה והאידיאולוגיה שעומדים מאחוריו, מייצרים לא פחות מרעידת אדמה לממשלות שהיו עד לאחרונה “המבוגר האחראי”, שעסק בצורה בלעדית בכסף על משמעויותיו.

את הטכנולוגיה לא נוכל וכנראה גם לא נרצה לעצור. ישנם תחומים שקשורים בבינה מלאכותית ובתחומי מדע אחדים שהמין האנושי מנסה, או חושב שהוא מנסה, להגביל את המחקר והקדמה בהם, בשל חשש אמיתי שהטכנולוגיה הזאת תוכל לאיים על קיומו. סוגיות של מוסר, פילוסופיה וערכים מתערבבות בקהילה מדעית שרוצה כל העת לפתור את התעלומה הבאה; קהילה עסקית שמניעה את גלגלי הכלכלה העולמית, קהילה אקדמית-משפטית שנקרעת בין חופש הביטוי לחירויות הפרט, שנגזלות ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, וערב רב של מדינות שמנהלות סדר יום עצמי ללא גוף שיכול לסנכרן ולשלוט על המתרחש בתחומן.

המגמות האלו צופות עולם תזזיתי, מלא בהזדמנויות לאנשים שירצו להשמיע את קולם ולהפיץ את משנתם או את מוצריהם, לצד איומים על אנשים שיקפאו במקום וימשיכו לחיות כאילו הם במאה ה-20 – והמון אי וודאות.

איך אפשר להתכונן לעתיד הזה שנמצא כבר כאן?

1. להבין שזאת הסביבה שאנחנו חיים בה: יש המון אנשים שלא מצליחים להרים את הראש מעל מטלות היומיום ולזהות שאנחנו מצויים בתוך מהפכה. מי שלא רואה את הצונאמי מתקרב, יתקשה למצוא מחסה שהגלים יכו בחוף.

2. ללמוד, לחקור, להתעניין: התופעות שמקיפות אותנו מחייבות אותנו להבין אותן ולבצע התאמות בחיים שלנו. זה יחייב גם נטישת פרדיגמות ואמונות שאולי מלוות אותנו שנים ארוכות וכבר אינן רלוונטיות היום.

3. לפתח יכולות לימוד עצמי: בעידן מהפכת המידע, ניתן להגיע מכל מקום בעולם כמעט לכל חומר שקיים בכל תחום ונושא עניין. האמת שאת רוב הידע בעולם אפשר היום לרכוש וללמוד באופן עצמאי. לא באמת צריך ללכת לגוף ענק, דינוזאורי, שנקרא אוניברסיטה, כי רק שם נמצאים האנשים שיכולים ללמד אותנו את התורה. זה לא אומר שאין המון אנשים חכמים באוניברסיטאות, זה רק אומר שאת רוב הידע הנרכש בתבניות אקדמיות, שלרוב גם אינו משרת נאמנה את הבוגרים האקדמיים בחיים האמיתיים, ניתן לקבל וללמוד בצורה פרטנית.

4. ביצוע בחינה עמוקה באשר לרכוש ולהון שצברנו עם השנים, למול חיים שישתנו מאוד מהר ויחייבו גם יכולת כלכלית איתנה הרבה יותר, כדי שנחיה אותם “טוב מאוד” ולא “מספיק בקושי”.

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש