“פעם למעלה, פעם למטה“
בחודש פברואר 2020, כשנגיף הקורונה החל להתפשט ברחבי העולם, קבע מדד נאסד”ק שיא של כל הזמנים, 9,731 נקודות. מאז אותו שיא, הוא צנח במשך חודש עד ל-6,879 נקודות. מאז אותה נפילה ובמשך שנה וחצי הוא זינק עד לשיא של 16,000 נקודות שקבע בנובמבר 2021 ושוב נפל ל-10,646 נקודות. למרות שרק חלק מההשקעות בשוקי ההון בתיקי המוסדיים הם במדד נאסד”ק, אבל רכבת ההרים הזו באה להמחיש, איך בתוך תקופה של שנתיים וחצי, נתח משמעותי מתיק ההשקעות שלנו.
הטענה המרכזית היא שמי שמשקיע במניות ועוד במניות טכנולוגיה צריך להתמודד עם תנודתיות, ואם לא אז מניות לא מתאימות עבורו. נלך עם הטענה הזו. אבל כיצד תוסבר גם התנודתיות החדה בשוק איגרות החוב? הן לעתים מהוות 50% מתיקי ההשקעה במסלולים הכלליים. הנה, אג”ח שחר 1152, איגרת חוב שאינה צמודה למדד ונפרעת בשנת 2052, איבדה בתוך שנה אחת 20% מערכה. איגרת חוב לכל הדעות היא השקעה סולידית, אפילו שהיא לטווחים ארוכים מאוד. איגרות חוב לטווח של 15-10 שנה נפגעו פחות וירדו בשיעורים נמוכים יותר של כ-10%-15%. אבל זו רק המחשה כיצד מחירן של איגרות חוב צונח בשנה אחת. השינויים התכופים בכלכלות וכתוצאה מהן, בסביבות הריבית והאינפלציה מייצרות יותר ויותר תנודות בתיקי הנכסים הסחירים שלנו. התנודתיות הזו מייצרת אי וודאות ומקשה על תהליכי קבלת החלטות של משקיעים, במקרה הרע הן גורמות לאחדים לפדות השקעות דווקא לאחר שהסיכון התממש.
אין זה אומר חלילה שאנחנו צריכים להפסיק להשקיע בשוקי ההון ואם אנחנו נדרשים לפדות את ההשקעות שלנו בשוקי ההון, בגלל ירידות מחירים, ככל הנראה שגינו בתהליך קבלת ההחלטות. בעולם שהופך לתנודתי יותר, כך כדאי לשקול איך להקצות חלק משמעותי מההשקעות שלנו, לאפיקים שיפחיתו את התנודתיות בתיק. לעתים הם גם יפחיתו את רמת הסיכון השוטפת. הרי שאם המחיר של אותן השקעות לא ישתנה בתנודות כה חריגות, הסיכון על פני נקודות הזמן מתברר כנמוך יותר. יחד עם זאת, אין זה אומר שאפיקים אלטרנטיביים כולם הם חסיני משבר. יתכן שהם מושפעים ממשברים, אבל עצם העובדה שאינם משוערכים בצורה שוטפת בעת שגשוג כלכלי או מיתון, מפחיתה את התנודתיות בתיק הנכסים של המשקיע.
אם אתם מעוניינים להפחית את רמת התנודתיות בתיק שלכם ולאפשר לעצמכם לייצר תשואה בחלק מהתיק, גם במצבים של שוקי הון תנודתיים, תוכלו להקצות את הכספים הבאים שלכם, גם לאפיקים האלטרנטיביים.
מהם הקריטריונים החשובים בהקצאת השקעות אלטרנטיביות להפחתת תנודתיות תיק הנכסים שלכם?
צרכי הנזילות של המשפחה – זהו השלב הראשון בכלל בהבנה כיצד תיק הנכסים משרת את המשפחה. עלינו להסתכל על צמתי החיים הקרובים והידועים ולחשוב כיצד השקעות שאנחנו מבצעים ישרתו אותנו וגם מתי אותן השקעות יפקעו כדי לאפשר לכם את אותה נזילות במידת הצורך.
מידת החשיפה שלנו לסיכון – גם משקיעים בשוק ההון, מקדישים לעתים מעט מדי זמן להבין את התפיסה שלהם לגבי סיכון. גם אוהבי הסיכון, מופתעים מכך שרמת הכאב הנתפסת מהפסד, היא גבוהה פי כמה מרמת האושר כשנצברים רווחים. בהשקעה אלטרנטיבית שאינה נזילה, במקרה שסיכון מתממש, התוצאה במקרים רבים היא דחייה במועד החזרי הכספים למשקיעים. כך שעל המשקיעים לקחת בחשבון שסיכון מתבטא גם בנזילות מאוחרת יותר.
בחירה בהשקעות אלטרנטיביות תזרימיות – מאחר ואנחנו לא יודעים לצפות את התפתחותם של החיים ושל משברים פיננסים, כדאי מראש לבנות לפחות חלק מההשקעות שלנו ככאלה שישלמו לנו קופון רבעוני, או תשואה שוטפת. להבדיל מבחירה בהשקעות נזילות, היתרון בהשקעות המחלקות את התשואה, הוא שאיננו צריכים לנקוט פעולה אקטיבית כדי לייצר נזילות. בתנאים רגילים, המטרה המקורית של אותה תשואה מחולקת, שתגיע לחשבון הבנק שלנו, היא להיות מושקעת בחזרה כשתנאי השוק הם רגילים. אך, במידה ותנאי השוק משתנים, אנחנו דואגים לעצמנו להכנסה פסיבית ונזילות שוטפת שתשמש אותנו למחיה או לצרכים משתנים וכדי לעבור תקופות מאתגרות.
חלוקת ההשקעות האלטרנטיביות בתיק לפי רמת הנזילות
ישנן גם השקעות אלטרנטיביות של גופים ישראלים, המאפשרות פדיון הכספים ללא הליכים מורכבים בתוך ימים עד שבועות בודדים. למשל קרנות P2P מאפשרות להנזיל את ההשקעה שלנו בתנאי שוק רגילים בתוך זמן קצר. כלומר, השיקול בבחירת ההשקעות האלטרנטיביות, יש לקחת בחשבון לא רק את מרכיב התשואה, אלא להתחשב גם בצרכי הנזילות שלנו.
אמנם השקעות אלטרנטיביות יאפשרו לכם להקטין את התנודתיות, כמו למשל בעת בחירה בהשקעה קבוצתית בפרויקט נדל”ן להשכרה שעובר השבחה ושיפוץ בחו”ל. אותם פרויקטים לא יהיו נזילים לעתים בטווח של כמה שנים. הסיבה היא שהכספים שלנו מושקעים בפועל בהשקעת נדל”ן שמסתיימת רק במועד האקזיט או מכירת הדירות. עם זאת, הרוב הגדול של אותן השקעות אלטרנטיביות שאינן ברמת נזילות מיידית, מסתיים בטווח של 3-5 שנים עד לנזילות מלאה בחזרה לחשבון הבנק.
יתרון מעניין בהשקעות אלטרנטיביות שאינן נזילות הוא גם ביכולת ליהנות מתשואה גבוהה שהבשילה, אפילו בשנה גרועה מאוד בשוק ההון, למשל כמו 2022. גם כיום, שוקי הנדל”ן בארה”ב, בריטניה או גרמניה, מתפקדים נכון לרגע כתיבת שורות אלה היטב. בחלקם אפילו נרשמים מחירי שיא של כל הזמנים. ייתכן מאוד שהם יגיבו לשוקי ההון באיחור מסוים וככל הנראה שתגובה תהיה בגדר עצירת מחירים, או ירידת מחירים קלה. השאלה בפרויקט נדל”ן אלטרנטיבי היא עד כמה אנחנו עומדים בתכנית העסקית. כך יוצא כי בחלק מהמקרים גם ירידת מחירים קלה, תביא למימוש הפרויקט ואקזיט שתואם את תחזית התשואה השנתית. הנה, פרויקטים שבהם השקענו באופן אישי, הגיעו ויגיעו לכדי סיום דווקא בשנה זו, בהתאם לתכנית העסקית ולעמידה ביעדי התשואה שהציב גוף ההשקעה. אין ספק שמצב כזה עבור משקיע הוא יתרון, מאחר ויכול לאזן את התמונה הכוללת בשנים של הפסדים בשוקי ההון.
*המאמר אינו מהווה ייעוץ השקעות המותאם לצרכים האישיים של כל אחד ואחת. העושים שימוש במידע המובא במאמר, ללא ייעוץ אישי ופרטני של אנשי מקצוע, עושים זאת על דעתם בלבד.