“על נהרות בבל” – שיעורים כלכליים ברוח “האיש העשיר ביותר בבבל” (#11)

פרק 11

“האיש העשיר ביותר בבבל”, מאת ג’ורג’ קלאסון (1926), מורכב מסדרה של משלים וסיפורים המתרחשים במרחב ובזמן של ממלכת בבל העתיקה, שבאופן מעורר השתאות מתאימים מאוד גם לימינו.

לאורך הספר הדמויות המעניינות מלמדות את הקוראים את העקרונות הנצחיים של ההצלחה הפיננסית. קלאסון ממחיש באמצעותן את חשיבות החיסכון וההשקעה, הערך שבהתייעצות עם מומחים, והיופי שבסימון המטרות הפיננסיות וההתמדה בדרך שאנחנו מתווים לעצמנו.

מוזמנים לקרוא את סדרת המאמרים שלנו, העוסקת בעיקרי התובנות שניתן ללמוד מהספר החשוב הזה (הפרקים זמינים במקביל גם בערוצי הפודקאסט והיוטיוב שלנו).

פרק אחד עשר – אחרית דבר

אחרי 10 פרקים בסדרת המאמרים המנתחים את הידע הרב שבספר העל-זמני הזה, “האיש העשיר ביותר בבבל”, אחרי 10 שיעורים חשובים אחד אחד, שבמהלכם פגשנו שורה של דמויות בבליות מעניינות, הגיע זמן סיכום.

אז מה היה לנו?

  • התחלנו עם צמד חברים – בָּאנְזִיר מרכיב המרכבות וקובי המוזיקאי – ששיקפו את מלחמת ההישרדות הכלכלית שהם נתונים בה ואת שאיפתם ליותר.
  • פגשנו את אָרְקָאד, האיש העשיר ביותר בבבל, ששיתף את חבריו בעקרונות המעשיים שהביאו אותו לאיתנותו הכלכלית.
  • ראינו כיצד נוֹמָאסיר, בנו של אָרְקָאד, למד על בשרו את חשיבותה של חוכמת הזהב (שאינה נופלת מחשיבות הזהב עצמו…).
  • הכרנו את רוֹדָן, יצרן החניתות, ששמע את עצותיו החכמות של מָתוֹן, מלווה הזהב של בבל, בעניין האחריות הנלוות לממון ונקיטת הזהירות המתבקשת מבעל הממון. 
  • התוודענו לבָּנְזָר, לוחם בבלי ותיק, ולחשיבות שהוא מייחס לחומות הגנה ולתחושת ביטחון. 
  • ליווינו את דָבָּאסִיר, סוחר הגמלים של בבל, במסע השחרור הנחוש שלו מעבדות לחירות, ונחשפנו לתוכנית הפעולה שלו לקידום אותו תהליך שחרור, תוכנית העוסקת בפירעון חובות ובצמיחה כלכלית.
  • לבסוף, פגשנו את שָרוּ נָאדָא, סוחר בבלי עשיר, שלימד נער צעיר, רהבתן וחסר ידע – נכדו של שותפו לעסקים, אָרָד גוּלָה – את הערך הרב הגלום בעבודה קשה, במאמץ, בהתמדה ובחריצות. 

זיקוק החוכמה

אם ננסה לזקק את החוכמה של הספר הזה – על הדמויות שבו ועל אוסף פניני החוכמה עתיקי היומין שהוא כולל (שכל כך רלוונטיים גם לימינו), אם ננסה לספר את כל התורה על רגל אחת, כנראה שנישאר עם עשרת הדיברות הבאות:

  1. רצון והכרה – להעז לרצות יותר, להכיר בעושר כעוצמה בת השגה.
  2. תודעה ומעשה – להבין שהשניים הולכים יחדיו. תמיד. התובנה לא שווה הרבה בלי ההתנסות, התנסות נטולת חזון לא תביא להגשמה.  
  3. תוכנית עבודה – לסמן יעדים, להגדיר לוחות זמנים ומשימות, להשקיע מאמץ, להפגין נחישות ובעיקר להתמיד (נזכיר שהמזל הוא למעשה תוצר בעיקר של כל אלה, ופחות של כוח עליון).
  4. חיסכון – להגדיר מסגרת תקציבית ברורה (צריכה פחוּתה מהכנסה), שכוללת גם תשלום לעצמנו.
  5. הגדלת ההון – להשקיע השקעות חוזרות (חכמות, זהירות, מבוססות עצות מומחים). 
  6. ידע ולמידה – להבין שחוכמת הזהב שווה לא פחות מהזהב עצמו; יש להשקיע זמן, לשאוב ידע ממומחים, לשכלל מיומנויות, להתפתח.
  7. מִשנה זהירות – להגן על הממון ועל אפיקי הגדלתו.
  8. ליהנות מהדרך – לחסוך ולהגדיל את ההון באופן שלא יפגע בהנאות החיים; להקפיד על חדוות עשייה ולהכיר בחשיבות התהליך (מאחר שעושר נצבר לאורך זמן).
  9. נדיבות – הרחבת הלב הולכת יד ביד עם הרחבת הדעת ועם הרחבת הכיס; השפע הוא מעגל ההולך ומתרחב, זמין לכל דורש.
  10. ערנות – תשומת לב להזדמנויות שנקרות בדרך.

ואצלנו

אפרופו על-זמניות, העקרונות האלה מנחים אותנו בדרך שלנו בשנים האחרונות, אלפי שנים אחרי שכנראה גובשו אי-שם בעולם העתיק. הם הולכים ומתחדדים ומשתכללים מיום ליום, מלמידה ללמידה, ממהלך למהלך. אנחנו משתפרים כל הזמן על בסיס החוכמה הזו וסבורים באמת, שכל אדם שיאמץ אותם צפוי לשפר את חייו בשלל ממדים – הן אלה הקשורים בנפש והן אלה הקשורים במעשה. 

וממש לסיום

נקנח בכמה מילים הכתובות בדפיו האחרונים של הספר המופלא הזה, שזכינו להכיר ולהפנים את תוכנו, ואנחנו ממליצים מכל הלב גם לכם לעשות כן:

בבל היא דוגמה מצוינת ליכולת האנושית להשיג מטרות נשגבות על ידי שימוש באמצעים הקיימים. ניצול משאביה התאפשר רק הודות למיזמים רבי השראה, ומיזמים אלו הם שהקנו לה את עושרה… הזמן פורר לאבק את החומות הגאות של מקדשי בבל, אך חוכמתה ממשיכה לחיות…

לפרקים הקודמים בסדרה:

פרק 1, פרק 2, פרק 3, פרק 4, פרק 5, פרק 6, פרק 7, פרק 8, פרק 9, פרק 10

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש