8 בנובמבר 2021
בחירה באופציה הפחות מסוכנת עשויה פעמים רבות ליצור אשליה שהיא האופציה הטובה יותר. אבל מה שנראה בטוח יכול לחשוף אותנו לסיכון שכיום לא משתקף. אז איך אפשר להחליט?
חשיבות של סביבה תומכת שתקיף אותנו, כשאנחנו באים לקבל החלטות. סביבה תומכתהיא קבוצה של אנשים מרקעים שונים שהתמודדו והתנסו עם החלטות דומות לזו שאנחנו בוחנים, ויהיו נכונים לשתף ולחלוק איתנו מניסיונם ככל האפשר.
החשיבות של סביבה תומכת
החיים שלנו מלאים בצמתים ובדלתות מסתובבות, שבחירה בכל אחת מהן יכולה להוביל אותנו למסלול אחר. אם זה בעת שינוי מקצוע, סיום קשר זוגי, הקמת מיזם, כניסה להשקעה, עזיבת מקום עבודה מבטיח עם תנאים מצוינים בשביל הגשמת חלום ישן ועוד. בעולם טכנולוגי, שאיפה לעצמאות והגשמה עצמית, תחושת המסוגלות וחוסר הרצון ללכת במסלול הרגיל, מתעצמת.
בדרך כלל, החלטות משמעותיות ובעיקר כאלה, שאינן נתפשות כ”נורמטיביות”, גורמות לאנשים שסובבים אותנו, כמו חברים ומשפחה, להיכנס למגננה מסוימת עבורנו. הקרובים שלנו דואגים לנו מאוד וחוששים מהשפעה רעה של החלטה על חיינו. מטבעם, אנשים שדואגים לנו יפצירו בנו לבחור באופציה ה”בטוחה” יותר, הפחות “מסוכנת” עבורינו. אבל מי מגדיר מה מסוכן עבורנו ומה לא?
במקרים רבים, הסביבה הקרובה אלינו ביותר תהיה מוטה בהתבוננות על הסיכון ופחות על הסיכוי שעתיד לצמוח לנו מההחלטה. זה קורה בגלל היעדר ידע ורצון כן לגונן על קרובי המשפחה. ככל שההחלטה שלנו תהיה פחות נפוצה ומוכרת הלחצים שיופנו אלינו לשנותה יהיו חזקים יותר.
אשליית האופציה הבטוחה
בחירה באופציה הפחות מסוכנת עשויה פעמים רבות ליצור אשליה שהיא האופציה הטובה יותר. אם ניקח לדוגמה את עולם ההשקעות, אז בחירה באופציה הבטוחה ביותר של פיקדון בנקאי כנראה שלא תביא אותנו להפסדים, אבל נחמיץ בטווח הארוך הזדמנות לרווחים גדולים בהשקעות אחרות עם סיכון מחושב.
מה שנראה בטוח יכול לחשוף אותנו לסיכון שכיום לא משתקף. הישארות במקום שבו אנו מרגישים תחושת מיצוי זו טעות שעלולה לעלות לנו במחיר נפשי לא פשוט. פעמים רבות אחרי שקיבלנו החלטה לעזוב את המקום שנהפך צר למידותינו, תציף אותנו תחושת שחרור וחופש ורק לאחר מכן נבין כמה היינו צריכים את זה לעצמנו, גם בניגוד לדעת הסובבים אותנו.
עם זאת, אנחנו לא אומרים שתמיד האופציה היותר מסוכנת והיותר הרפתקנית היא תמיד האופציה הנכונה. הדאגה של הסובבים אותנו יוצרת פרדוקס מסוים. מצד אחד, גדלנו לתוך סביבה תומכת ומגוננת, אך המגוננים לא תמיד יסייעו לנו לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורנו, אלא את ההחלטה הפחות מסוכנת לדעתם.
איך לבנות סביבה תומכת?
1. איתור האנשים הנכונים: הקיפו את עצמכם באנשים מנוסים שעברו דרך דומה. ברגעים שבהם אתם נדרשים לקבל החלטות גדולות, רצוי שתתייעצו עם אנשים שאתם סומכים עליהם שעברו מסלול זהה ושיש להם ניסיון בקבלת החלטות משמעותיות בחיים. הרבה פעמים העצות שנקבל מאותם האנשים יהיו שונות בתכלית מהעצות של אלה שהם חסרי ניסיון בסיטאוציה.
לצד התמיכה המקצועית, ההכוונה, ומתן ההצעות לגבי ההתנהלות בראיון עבודה, הקמת עסק, פיתוח סטארט-אפ או כניסה להשקעה חדשה, כל אדם צריך גם תמיכה מקצועית ומנטלית. קבלת החלטות מצריכה כוחות נפשיים, בדרך כלל יותר ממה שאנחנו נושאים על עצמנו בדרך כלל.
רצוי גם למצוא אנשים חיוביים שיקיפו אתכם, ולא “שונאי סיכונים” שבכל סיטואציה יגידו לכם להימנע משינויים. האתגר הגדול הוא למצוא את הסביבה התומכת. צריך לחפש אנשים בולטים ובעלי תוצאות מוכחות בנישות שמעניינות אותנו ולהתקרב אליהם, זה לא קורה מעצמו.
2. בנושאים חשובים, הימנעו מעצות ברשתות החברתיות: לא פעם, אתם נתקלים בפוסטים אנונימיים המתארים סיטואציה משמעותית. במקרים של ניסיון למצוא סביבה תומכת, הרשת החברתית עלולה להשיג את ההיפך. אין לנו דרך לדעת מי מייעץ לנו, עד כמה הוא מתעמק בפרטים ולא שולף תשובה מהירה עם פרטים חסרים ומה האינטרסים שלו. רשת חברתית זה כמו לוח מודעות. מי רוצה להתייעץ עם לוח?
3. מודעות עצמית ופתיחות לקבלת ביקורת: כדי שלא נשאר מבוצרים לעולם בגישה שלנו, רצוי להיות גלויים עם עצמנו בעת השיח עם סביבה תומכת. אל תחסכו בפרטים, אל תשמרו לעצמכם דברים שפחות נעים לספר, שקפו את התמונה המלאה, וספרו להם את כל אשר על לבכם, כולל משקעי עבר וניסיון קודם פחות מוצלח, על מנת שיוכלו לעזור לכם לקבל את ההחלטה הטובה והנכונה ביותר עבורכם ולהבין את זווית הראייה שלכם.
4. קבלו את ההחלטה בעצמכם: הרבה פעמים אנחנו מקבלים החלטות כתוצאה מלחץ של אנשים אחרים, כתוצאה מחוסר ביטחון וספק בתחושות וברגשות הפנימיות שלנו. אחרי ששמענו את כל העצות וההמלצות של הסביבה הקרובה, נבחר בהחלטה שאנו הכי שלמים איתה.
כל אחד ואחת זקוקים לסביבה תומכת בקבלת החלטות
בהחלטות חשובות, עולות שאלות רבות, ולהיות בודדים היא אפשרות הרבה פחות טובה. כל אחד ואחת צריכים סביבה תומכת שתקיף ותייעץ בעת הליך קבלת ההחלטות. רצוי למצוא את האנשים המנוסים והנכונים שיכולים לתת לכם הן תמיכה מקצועית והן תמיכה מנטלית. נסו להיות פתוחים עמם כמה שאפשר, והכי חשוב תקבלו את ההחלטה שנראית לכם הכי נכונה, ושהכי מתאימה עבורכם ולא עבור אחרים.