“הזחל הרעב” (1969), סיפור לפעוטות מאת אריק קרל, מתאר את צעדיו הראשונים של זחל קטן ורעב בעולם. הספר המאויר, שתורגם לעשרות שפות ונמכר ביותר מ-50 מיליוני עותקים, עוסק בעקרונות התזונה ומלמד את הילדים הצעירים כמה צעדים בסיסיים בנושאי ספירה, ימות השבוע וגלגולו של פרפר.
שיעור נוסף שאפשר לדעתנו ללמד דרך הסיפור הזה, המקסים בפשטותו, הוא שיעור בתהליכי למידה ובפיתוח אחריות – בכלל, ובעולם ההשקעות בפרט. כיצד? באופן הבא.
חשיפה והתלהבות
הזחל משול לאדם שנחשף לעולם המרתק (והמפתה) של ההשקעות. ולא סתם השקעות, אלא השקעות בשוק ההון. בבורסה. בעולם המניות. הוא שמע מחבר על הצלחה גדולה שחווה בשוק הזה, ראה סרטון או שניים על אסטרטגיות השקעה ייחודיות בבורסה, קרא מאמר או שניים על סוחרים גדולים, והתלהב!
כידוע, התלהבות חשובה מאוד להנעת השקעות. כשהתהליך מתנהל בצורה נכונה, ההתלהבות היא הדלק שמניע את הסקרנות, שמניעה את הלמידה, שבתורה מניעה את האומץ לנקוט מהלכים. אבל התלהבות אינה עומדת בפני עצמה.
תיאבון גדל
אותו זחל משול לאדם שהלך “עד הסוף” עם ההתלהבות הזו. כמו הזחל הרעב שטעם את התפוח, המשקיע הרעב ניסה את מזלו ברכישת מניה מסוימת – בעקבות המלצה חמה שקיבל ומבלי להבין יותר מדי – והופ! המניה טסה לשמים; התיאבון גדל. אז הוא פנה לחבר נוסף ושאל אם הוא מכיר מניות “שוות” נוספות ורכש כמה מהן, עוד ועוד. ואז “טעם” את טעמו של הביטקוין, בכמויות גדולות, מאחר שאמרו לו שכדאי, שערכו צפוי לגדול לכ-100,000 דולר ליחידה…
כאב בטן
וכשההון העצמי הלך והתכווץ, בעוד התיאבון ל”מציאוֹת” הלך והתרחב, אותו משקיע נטל הלוואות ויצר מינופים לא מחושבים, שהציבו אותו בסכנה. וכך, בדומה לזחל הרעב שזלל עוד ועוד מזונות, בריאים יותר ובריאים פחות, עד כדי כאב הבטן המשתק – כך האדם שהשקיע ללא תוכנית וללא הכוונה והגיע למצב שבסופו של דבר הוא מצא את עצמו מול שוקת שבורה;
דיאטה
אבל אם אתם זוכרים את הזחל, אתם ודאי זוכרים את “דיאטת העלה” שהוא עשה בסוף הסיפור, הדיאטה הזו איזנה את התזונה שלו והעלימה את כאב הבטן. אותה ״דיאטת עלה״ משולה להשקעה באמצעות אסטרטגיה שקולה, ברורה ומחושבת, לאכול תפוחים זה לא רע, גם לא עוגות וגם לא עלים – החוכמה היא לעשות את זה בצורה מאוזנת.
דיאטת העולה מסמלת את זה שבעולם ההשקעות אנו חייבים לנקוט בצעדים שכוללים התייעצות ושיקול דעת, תוך מחשבה וראייה לטווח הארוך. בעולם בו אנחנו רוצים שהכל יהיה “אינסטנט”, כאן ועכשיו, תכנון ארוך טווח, סבלנות ואיזון הן מילות המפתח. אלו האבנים שיאפשרו לנו לבנות סביבנו פקעת איכותית, עמידה וטובה, ובסופו של דבר להתפתח מתוכה לכדי פרפר נהדר שיוכל לפרוש כנפיים צבעוניות וחזקות לעבר החופש הכלכלי.
דיאטת העלה משולה גם לכך שלצד הסיכון הרב שאנחנו המשקיעים לפעמים לוקחים בהשקעות טרנדיות ומדוברות, כמו במניות של חברות טכנולוגיה נוצצות או במטבעות דיגיטליים, עלינו לגוון את תיק ההשקעות שלנו עם השקעות שיפזרו את הסיכון. העלה מסמל השקעות בעלות סיכון נמוך יותר, שמאפשרות לייצב את תיק ההשקעות שלנו.
תזונה בריאה
לדעתנו, חינוך פיננסי להשקעות מגיל צעיר הוא דבר נהדר. אך אסור להסתנוור וללכת שבי אחר השקעות טרנדיות ומסוכנות מדי, מבלי להשאיר לנו אי של יציבות בתיק ההשקעות, שיעניק לנו כר נוח שאפשר יהיה להישען עליו.