“חנן הגנן” (2003), הוא ספר הילדים הנפלא של רינת הופר, הכתוב בחריזה והמעוטר באיורים שובי לב. הסיפור מספק לילדים מסע צבעוני של היכרות עם סוגים שונים (ולא בהכרח מוכרים או “יומיומיים”) של פירות, וכן הצצה ראשונית לעולם החקלאות: חנן הגנן עוסק במלאכת הזריעה, חווה את תהליך ההנבטה והצמיחה, נהנה מפרי העץ וגם חושף את הילדים שבסיפור לַקסם שביצירה הזו ולעבודה הקשה (והמשתלמת) הכרוכה בה.
הכיוון הפיננסי
את כל המסע הצבעוני והייחודי הזה אפשר כמובן לקרוא ולהבין מכיוון נוסף – הכיוון הפיננסי. נציע לרגע להתייחס לחנן כאל משקיע מנוסה, היודע דבר או שניים על בחירת יעדים להשקעות ועל גיוון סל המוצרים שהוא משקיע בהם. הוא מקים את המטע המניב שלו – הוא זורע (אחרי שבחר בקפידה את הזרעים המשובחים ביותר, או את החברות הטובות ביותר בתחום), משקה ומטפח, נותן גם לשוק לעשות את שלו, ובעיקר ממתין בסבלנות.
והסבלנות – אחרי שצוברים ידע ומתנהלים בצורה חכמה, שקולה ועקבית – משתלמת. האילן שנבט מהזרע שזרע חנן הניב מגוון רחב של פירות, שבתורם מניבים עוד ועוד תוצרים מזינים…
חנן נהנה משפע הפירות שברשותו, והחליט לצאת למסע נוסף, מסע של חינוך ושיווק של הידע שצבר וכן מכירת הפירות לילדים הנקרים בדרכו. זאת, תוך שהוא תופר “חליפה אישית” לכל ילד – על פי העדפות, צרכים ויכולת תקציבית.
הילדים נענו לקריאותיו המוזיקליות של חנן לרכוש את הפירות – ש”בתוכם חבוי מטמון” – באסימונים שברשותם. לאחר שטעמו את טעמו הנפלא של פרי העץ, התאכזבו לגלות בתוכו “רק חרצן” ודרשו את המטמון שהבטיח להם הגנן המזמר – יש לנו כאן ביטוי להשקעה פזיזה ללא הבנה עמוקה של המסרים והתפיסה שניסה להנחיל!
אולי הציטוט הזכור ביותר מהסיפור, נוצר כאשר חנן, נותן לסיוון הקטנה דובדבן, כשבסיום אכילתו היא פונה אל חנן באכזבה: “חנן הגנן, אתה גנן או ליצן? הבטחת מטמון וקיבלתי חרצן!”
חנן לא התרגש מהפגנת המחאה של הילדים, חייך והסביר להם בנחת את כל התורה על רגל אחת (באמת על רגל אחת! הציצו בספר…;)): “החרצן שלכם הוא המטמון! מי שאותו באדמה יטמון – הוא יזכה בפירות המון…”.
במילים אחרות – השקעה כלכלית דורשת השקעה…
וזמן, וסבלנות. אין קיצורי דרך בדרך להצלחה הזו. כדי לקצור את הפירות צריך לבנות תהליך, להבשיל אותו, להתמיד בדרך ולדבוק בשיטה. ואז מתגלה המטמון, שהוא בעצם תנובה אינסופית של אילן מטופח, או חופש כלכלי הנובע מתהליך מושכל וממושך של השקעות נכונות.
הסיפור חנן גנן, מכיל מוסר השכל חשוב ביותר, שכולל השמת דגש על החשיבות של סבלנות והשקעה לטווח הרחוק. בזמן שרובנו, רוצים לראות תשואות מיידיות להשקעות שלנו, כאן ועכשיו, ולפעמים מקווים לקבל דברים “ישר ליד”. הסיפור מלמד אותנו על החשיבות של התמדה ועבודה קשה.
התנהלות כלכלית נכונה דורשת עבודה קשה, שאת הפירות שלה לפעמים רואים רק מאוחר יותר. בניית יסודות נכונים היא קריטית ומהותית, ממש כמו בשתילת עצים.
שתילת עצים ממש כמו השקעות וניהול כלכלי נכון, דורשת מעקב, טיפוח, השקעה והתמדה. לפעמים, מגיעות תופעות מזג אוויר קיצוניות כמו סופות, גשמים עזים או שנות בצורת, שעלולים לפגוע בפירות של העץ, שלא בשליטתנו.
בדומה לכך, גם השקעות לפעמים חשופות לירידות שערים חדות, זמני או ודאות או משברים כלכליים. אבל, עלינו לשמור על קור רוח ולהתנהל בצורה חכמה גם בזמנים קשים ולדעת להיערך להם מבועד מועד, כדי שנוכל ליהנות מפירות ההשקעה שלנו בעתיד.