כדי לסייע לכם להתחיל את הריצה למרחקים ארוכים, אנחנו מגישים לכם כאן מספר מהלכים נבחרים מסוגים שונים שעל בסיס ניסיוננו, לדעתנו אפשר להתחיל לנקוט כבר בטווח הקצר. חלק ממש כפעולות “בשטח”, וחלק כעבודת תשתית, תודעתית בעיקר, לקראת הדבר האמיתי.
שימור האנרגיה, ועדיף שתהיה חיובית
אל תראו טלוויזיה ואל תקראו עיתונים ואל תבחנו את מצב ההשקעות שלכם בשוק ההון כשהשווקים יורדים. זה די ברור… כנראה שבעלי אינטרס שונים עומדים ברקע ל-99% ממה שהתקשורת בוחרת להראות לנו. על הדרך אנחנו גם “זוכים” למנה גדושה של פרסומות. לא חבל על הזמן שלנו?!
לגבי השווקים, אם הייתם יודעים ששוקי ההון עולים בממוצע כל שנה 8.3% זה היה גורם לכם לא לבחון את תיק ההשקעות שלכם על בסיס יומי בתקופה של ירידות חדות בשווקים…? בקיצור, אל תהיו מזוכיסטים. בירידות שווקים אל תצפו בתיק ההשקעות שלכם.
חיסכון לכל ילד – סיכון גבוה? סיכוי גבוה!
כל מי שחשב להיות סולידי בנוגע לכספי הביטוח הלאומי, “חיסכון לכל ילד”, יגרום לילדיו להפסיד עשרות אלפי שקלים ב-18 השנים הקרובות. תעשו לעצמכם טובה ולכו על הסיכון הגבוה. זה למעשה סיכוי גבוה, ובשנת 2022 אף עבר חוק הדוחק בהורים לבחור במסלול הזה כברירת מחדל, במקום המסלול הסולידי (דיברנו על זה בפודקאסט שלנו – מוזמנים להאזין).
קרן השתלמות – לעולם אל תפדו אותה!
הספורט הלאומי בישראל הוא להמתין 6 שנים, לחכות שקרן ההשתלמות תהיה נזילה, לממש את כל הכספים ממנה ולקנות רכב חדש וטיול לאירופה הקלאסית – “שישה ערי בירה בחמישה ימים”. אז לא. אל תעשו את זה.
קרן ההשתלמות היא המכשיר הפיננסי הטוב ביותר שקיים היום בשוק – רוב הכסף שנמצא בקרן מקורו בכלל במעסיק; מדובר במכשיר שמייצר תשואה הולכת וגדלה עם השנים, נוכח מנגנון הריבית דריבית; אין עליו מיסוי כלל; וניתן למנף מתוכו כמעט 80% בבלון מלא או חלקי עד 7 שנים. ולכן מי שחושב להשתמש בכספי הקרן שיעשה את זה במינוף זול (כשהתנאים מאפשרים, כמובן) ולא באמצעות פדיון.
חוב טוב
הלוואה טובה חושבים איך לא להחזיר, ולא איך למהר ולהחזיר. זה נקרא “חוב טוב” וזה אחד העקרונות החשובים של תודעת השפע ושל תפיסת ההשקעות.
אם הצלחנו לקבל הלוואה טובה ואפילו טובה מאוד, אנחנו כבר מבינים שמשקיעים אותה ומגדילים את ההון ואת התזרים. אם בזכות ההלוואה הזאת אנחנו מקדמים את היעדים הפיננסים שלנו, למה למהר להחזיר אותה?! אם יש מסלולי גרייס ודחיית החזרים, תנצלו אותם, ובכל מקרה, אם יש אפשרות שלא להיכנס להחזרי שפיצר (החזרי קרן וריבית) – אל תתנדבו להחזיר קרן וריבית!
חשבון חירום
בין אם אתם הופכים למשקיעים ובין אם לא, תחזיקו תמיד חשבון חירום. מטרת הקופה הזו היא לשמור על התא המשפחתי לאורך תקופה לא קצרה בהינתן קטסטרופה פיננסית.
כמה כסף להקצות לחשבון החירום? סך ההוצאות החודשיות של התא המשפחתי (לא רק הצרכים הבסיסיים) כפול 6/9/12 חודשים. במילים אחרות, משפחה שמוציאה בחודש 30,000 שקלים צריכה להפנות לחשבון החירום לפחות 180,000 שקלים.
איפה לנהל את חשבון החירום? כאן כדאי להביא בחשבון שלושה תנאים, שהשניים הראשונים שבהם הכרחיים: נזילות מרבית, בטחונות חזקים, וככל שניתן – תשואה גבוהה מגובה המדד (האינפלציה), כדי שהכסף לא יאבד מערכו.
בהצלחה!