“חשוב והתעשר”, מאת נפוליון היל (1937) מספר את סיפורם של יזמים מצליחים דוגמת הנרי פורד, תומס אדיסון ואנדרו קרנגי.
על בסיס או באמצעות הסיפורים האלה משרטט היל פילוסופיה שלמה של הצלחה פיננסית – הוא לא עוסק ישירות באסטרטגיות השקעה והצמחה של כסף, אלא מניח תשתית תודעתית שתאפשר את התהליכים האלה.
מוזמנים לקרוא את סדרת המאמרים שלנו, העוסקת בעיקרי התובנות שניתן ללמוד מהספר החשוב הזה (הפרקים זמינים במקביל גם בערוצי הפודקאסט והיוטיוב שלנו).
פרק שניים-עשר – העקרונות השלובים: המוח והחוש השישי
בחרנו לאחד בפרק הזה את הדיבור על שני העקרונות האחרונים בפילוסופיית העושר של היל – אלה הם המוח והחוש השישי. כבר הבנו שהכול קשור בהכול ושהעקרונות שלובים זה בזה, נובעים זה מזה, משפיעים זה על זה. אבל בעיננו, הקשר בין נפלאות המוח לבין החוש השישי בהקְשרים שלנו הוא הדוק במיוחד. נתחיל במה שיש להיל להגיד על המוח, נמשיך במה שיש לו להגיד על החוש השישי, ונסיים בחיבור בין השניים.
תחנת השידור והקליטה
אז העיקרון ה-12 בפילוסופיה של היל עוסק במה שהוא מכנה: “תחנת שידור וקליטה של המחשבה”, היא המוח. בתוך התחנה הזו יש מרחבים שונים, מרחבים של “הגיון קר”, של תודעה, של תת מודע וגם מרחבים אחרים, של טלפתיה, של חיבור למוחות של אחרים, של חוש שישי. כל המרחבים אחראים ליצירה או לעיצוב של המציאות שבה אנחנו רוצים לחיות.
עכשיו הציניקנים שביניכם בוודאי מצקצקים או מסננים משהו על גורלות ועל השפעות חיצוניות. ברור שאנחנו לא חיים בוואקום ושיש מגוון גורמים שמשפיעים על חיינו, אבל נזכיר את הנחת היסוד של התפיסה שהיל מביא בספרו, בדומה לתפיסות עולם של רבים אחרים, שגם אנחנו אימצנו חזק חזק: אנחנו מחזיקים ביכולת לעצב את מסלולי חיינו, אם רק נרצה מספיק ונשקיע מספיק. הרצון הוא המחשבות והרגשות, ש”הבית” שלהם הוא המוח. שם הכול מתחיל. ומכאן החשיבות של המודעות לתהליכים המתרחשים במוח – בין המודע לבין הלא מודע, בין ההגיוני לרגשי, בין הפיזי למטפיזי.
בהמשך לדברים שהזכרנו כבר בפרקים הקודמים, המחשבות היצירתיות ביותר נוצרות כשמעורבים בתהליך הדמיון היצירתי והרגשות. הדמיון מחבר בין מרחב המוח “הסופי” לבין המרחב של “התבונה האינסופית”, מרחב ההשראה. הרגשות הם אלה שממריצים את יכולת הקליטה של המוח (הרי אמרנו שמדובר בסוג של תחנת שידור וקליטה) – החל מהשאיפה העזה, דרך האמונה ועד מגוון רגשות חיוביים ומקדמים אחרים.
בשורה התחתונה – המודעות שלנו לדברים הנפלאים שהמוח שלנו יכול לייצר היא רכיב חשוב בדרך אל העושר. והרכיב השני החשוב באותו הקשר הוא השימוש ביכולות המוחיות האלה. היל מציע את מה שהוא תופס כדרך הטובה ביותר לגרות מחשבה ולפתח אותה: “שולחן עגול” – דיון של מספר מצומצם של אנשים על סוגיה מסוימת ומוגדרת היטב; שיח הרמוני, מקדם, מפתח, שהוא גם היישום הבסיסי של עקרון שילוב המוחות בתפיסה הזו.
פסגת הפילוסופיה
עד כאן קצה הקרחון של המוח ונפלאותיו בכל הנוגע לתרגום השאיפה לכסף, לַכסף עצמו. עכשיו נכניס לתמונה את העיקרון האחרון בפילוסופיה של היל, העיקרון ה-13, הוא החוש השישי. זהו החוש שהמדע לא יודע עדיין להסביר, אבל גם לא יכול לשלול; החוש שמהווה כלי נוסף בארגז הכלים שעומד לרשותנו, לרשות מי שרוצה להתפתח, לצמוח ולהצמיח את מצבו הפיננסי.
היל מכנה את העיקרון הזה “הפסגה של הפילוסופיה”. הוא העיקרון שניתן להבינו וליישמו בצורה הטובה ביותר רק אחרי הבנה והפנמה של 12 העקרונות שקדמו לו – הבנה והפנמה שמביאות להתפתחות של המוח. עוד בשפה של היל, מדובר באמצעי תיווך נוסף בין המוח המוגבל לידע האינסופי – הוא חלק מתת ההכרה, פועל במשולב עם הדמיון היצירתי, מאפשר לשים לב לתחושות, לקלוט השראות, לראות הזדמנויות.
היל משתף במהלך מרחיק לכת שנקט בהקשר של החוש השישי שלו, כשיצר לעצמו, בינו לבין עצמו, מעיין “קבינט”, קבוצת “יועצים בלתי נראים” – אנשים שהגשימו את מטרותיהם ונעשו לבעלי הון גדול, רובם הוזכרו לאורך הספר. הוא מספר על “שיח” דמיוני שקיים עם הקבוצה הזו לאורך תקופה ארוכה, שיח שטען אותו במה שהוא מכנה “תערובת של אופי” – לתחושתו, כל אחד מאנשי הקבינט הטעין אותו בתכונה טובה או ביתרון גדול שלו, ששילוב היתרונות יצר את אופיו החזק יותר ושיפר את יכולותיו.
ברור לנו שהסיפור הזה עשוי להישמע קצת מוזר, אבל אפשר להסתכל על זה גם פשוט כעל סיפור מעניין של אדם מעניין, שהפעיל על עצמו שורה של עקרונות שהאמין בהם וצפה בהצלחתם בדרכם של אחרים. קוראים לזה השראה – אפשר לבחור לקחת אותה ואפשר לסלק אותה מעלינו. הרשות נתונה. אנחנו רק יכולים להמליץ לכם מכל הלב לקחת.
מילות סיכום
נסכם את סקירת הפילוסופיה הזו של נפוליון היל במילותיו שלו: “נקודת ההתחלה לכל הישג היא שאיפה. נקודת הסיום היא סוג הידע המוביל להבנה – הבנה עצמית, הבנה של אחרים, הבנה של חוקי הטבע והכרת העושר והבנתו”. כל אחד מ-13 העקרונות של היל, ביחד ולחוד, משחק תפקיד חשוב בדרך אל ההבנה ובדרך של יישום ההבנה הזו. קחו אותם, נסו אותם. אולי תופתעו לגלות כיצד אימוץ שלהם לצד ניצול המשאב השכְלי הייחודי שזכינו בו כבני אדם – כיצד אלה יכולים להניב לכם הצלחה, הגשמה ואפילו תשואה טובה להשקעה…