״חושבים ומתעשרים״ – סדרת מאמרים על בסיס הספר ״חשוב והתעשר״ (#3)

פרק 3

“חשוב והתעשר”, מאת נפוליון היל (1937) מספר את סיפורם של יזמים מצליחים דוגמת הנרי פורד, תומס אדיסון ואנדרו קרנגי.

על בסיס או באמצעות הסיפורים האלה משרטט היל פילוסופיה שלמה של הצלחה פיננסית – הוא לא עוסק ישירות באסטרטגיות השקעה והצמחה של כסף, אלא מניח תשתית תודעתית שתאפשר את התהליכים האלה.

מוזמנים לקרוא את סדרת המאמרים שלנו, העוסקת בעיקרי התובנות שניתן ללמוד מהספר החשוב הזה (הפרקים זמינים במקביל גם בערוצי הפודקאסט והיוטיוב שלנו).

פרק 3 – שכנוע עצמי

דיברנו בשני הפרקים הראשונים בסדרה על שני העקרונות התודעתיים החשובים ביותר בדרך אל העושר – או למעשה לכל רעיון או חלום – שאיפה ואמונה. הפעם נתמקד ב״פרקטיקה של התודעה״, שהזכרנו בפרק הקודם ככלי המשרת את האמונה, כלי השכנוע העצמי.

מחשבות מעורבבות ברגשות זקוקות לצינור כלשהו שיהפוך אותם לדבר הרצוי עצמו – התהליך, החוויה, המוצר. הצינור הזה הוא השכנוע העצמי, שמתווך בין המחשבה והרגש לבין תת-ההכרה, שבתורה גורמת לנו לפעול; לתכנן תוכנית ולפעול על פיה. בהקשר הזה, היל טוען שהתרגום של המחשבה למעשה דרך תת ההכרה יכול לבוא לידי ביטוי גם בדבר פשוט אחד: פתיחות. תשומת לב להזדמנויות שאנחנו פוגשים בדרך, או שהן פוגשות אותנו, לאחר שתת ההכרה קלטה את המסרים שלנו ותרגמה אותם לביטויים במציאות. 

חשוב לזכור, וגם היל מדגיש זאת לאורך הספר, שהתהליך הזה – התנועה מרעיון להגשמה – הוא לא דבר שקורה ברגע שמחליטים, אלא ברגע, או ברגעים, של התמדה. ברגעים רבים של השקעה וריכוז ונחישות, לאורך זמן. היל גם חוזר ומדגיש שהשיטה שהוא מציע היא בהחלט מתכון מנצח, אבל לא מתכון נטול כישלונות. הכישלונות הם חלק מהדרך ועדיף להתייחס אליהם כאל שיעורים מקדמים ולא כאל גורמים מעכבים, או חלילה מונעים. 

במישור המעשי

הצעתו של היל לקוראיו, בכל הנוגע לשכנוע עצמי, מסתכמת במילה אחת חשובה – חזרה. זו מילה שמגלמת בתוכה פעלתנות, התמדה ותרגול, והיא מהווה חלק אינהרנטי גם מהנחיותיו בנושא זיקוק השאיפה לכסף: לחיות את ״הצהרת הכסף״ שניסחנו (שכוללת סימון יעדים ברורים של כמה, מתי והערך שניתן תמורת היעד); לקרוא אותה בקול רם, בוקר וערב, מידי יום, לאורך זמן; ולראות אותה כ״תמונת מציאות״ המתהווה לנגד עינינו.  

לסיכום

נפוליון היל מכנה את השכנוע העצמי כ״אבן הראשה״ של פילוסופיית ההצלחה. מקורה בהנחה או בתפיסת העולם, לפיה ״אדם יכול להפוך לאדון לגורלו ולסביבתו, מפני שיש לו הכוח להשפיע על תת ההכרה שלו…״. במילים אחרות ובהקשרי העושר שלנו, נושא השכנוע העצמי הוא בדיוק החיבור בין תודעה לבין… שפע. בין לרצות להיות בעל הון לבין נקיטת צעדים שמקרבים אל ההון הזה. זוהי תודעת שפע, הלכה למעשה. 

ולכל הספקנים והציניקנים שקוראים לעצמם ריאלים, נגיד שמה שנראה להם, לכם, כפסיכולוגיה בגרוש, היא גם הפסיכולוגיה שיכולה להניב בסוף הרבה גרושים, או שקלים חדשים, או דולרים או ביטקוין. כל מטבע שתחפצו בו. אבל השלב הראשון הוא חפץ הלב…

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש