“האיש העשיר ביותר בבבל”, מאת ג’ורג’ קלאסון (1926), מורכב מסדרה של משלים וסיפורים המתרחשים במרחב ובזמן של ממלכת בבל העתיקה, שבאופן מעורר השתאות מתאימים מאוד גם לימינו.
לאורך הספר הדמויות המעניינות מלמדות את הקוראים את העקרונות הנצחיים של ההצלחה הפיננסית. קלאסון ממחיש באמצעותן את חשיבות החיסכון וההשקעה, הערך שבהתייעצות עם מומחים, והיופי שבסימון המטרות הפיננסיות וההתמדה בדרך שאנחנו מתווים לעצמנו.
מוזמנים לקרוא את סדרת המאמרים שלנו, העוסקת בעיקרי התובנות שניתן ללמוד מהספר החשוב הזה (הפרקים זמינים במקביל גם בערוצי הפודקאסט והיוטיוב שלנו).
פרק שביעי – הגנה
נזכיר, שהפרקים הקודמים בסדרת המאמרים עסקו בתודעת ההתעשרות, בעקרונות המעשיים של הדרך אל העושר, ברכיב המזל של הדרך הזו (כתוצר של מאמץ ושל עשייה), ב“חמשת חוקי הזהב” וכן בסוגיית האחריות המוטלת על כתפי האדם המתעשר (כלפי עצמו ובעיני הסביבה שלו).
הפרק הנוכחי עוסק בחולייה חשובה נוספת בתהליך ההתעשרות. עניין שהוא צורך אנושי בסיסי בכל הקְשר, לרבות בהקְשר הפיננסי: הצורך בהגנה ובביטחון.
לפנינו הפעם לוחם בבלי ותיק, אדם מבוגר בשם בָּנְזָר. דרך עיניו אנחנו נחשפים לעוצמתה הצבאית של בבל, או יותר נכון למערך ההגנה האיכותי שלה, המתמודד עם מִתקפה קשה ומפתיעה של צבא אשור, מתקפה המתוארת כאיום קיומי של ממש.
בנזר ניצב במוקד הלחימה, סמוך לחומות העיר, לאורך כל ימי המתקפה שנמשכה קרוב לארבעה שבועות עקובּים מדם. הוא מלווה את הלוחמים, את הפצועים ואת ההרוגים, ומשמש הן כמקור החדשות המרכזי והן כ”מרגיע הלאומי” עבור התושבים המבוהלים המחפשים שביב של תקווה בתוך התופת המאיימת.
הסוחר הזקן, הרעייה המודאגת, הילדה הקטנה ורבים נוספים – כולם מקבלים מסרי הרגעה מלאי ביטחון מבנזר. הוא מישיר אליהם מבט ומציע להם להאמין בחומות האיתנות המקיפות את עירם (“חומות בבל תשמורנה עליכם”). בתום מספר שבועות קשים של לחימה, החומות אכן עמדו במשימתן. מערך ההגנה של בבל אומנם שילם מחיר דמים כבד, אולם העיר – על תושביה ואוצרותיה – ניצלה.
אז מה אנחנו למדים ואיפה זה פוגש אותנו?
הסיפור הקצר והיפה הזה על עוצמת ההגנה (ועל האמונה בה) הוא סיפור על חשיבותו של ביטחון. כמו שאמרנו בתחילת הדברים ואיננו מחדשים בכך דבר – הגנה וביטחון הם צורך אנושי בסיסי. בלי תחושת ביטחון חיינו אינם חיים, ובוודאי שחיינו אינם מתפתחים.
במישור הכלכלי ובכל הנוגע לעולם הפיננסי שאנחנו עוסקים בו – חומות ההגנה על כספנו הן בעלות חשיבות מעשית ותודעתית רבה מאוד. חומות ההגנה המודרניות, בדמותם של ביטוחים ובטוחות מסוגים שונים, הן שמאפשרות לנו לנהל את כספנו, להיערך לקראת איומים והפתעות ולגרום להון שלנו לגדול.
בחירה מוקפדת של החומות האלה – של המוצרים המתאימים לנו ביותר, אשר מנוהלים בידי השחקנים הנכונים, אלה שאנחנו מכנים “שחקני אלפא” – בחירה כזו היא חלק מההתנהלות הזהירה והשקולה הנדרשת מאיתנו בדרך אל החופש הכלכלי (כשם שבבל “לא הייתה יכולה להרשות לעצמה שלא להיות מוגנת כראוי”). ולא פחות חשוב מכך, עלינו לזכור שאחרי שבחרנו בקפידה את הערוצים הבטוחים לכספנו, גם לאמון שניתן בהם יש תפקיד בתהליך הצמיחה של הכסף (ושלנו…).