“הפחד הוא המחלה הכי מדבקת שאפשר לדמיין.
הוא גורם לקורונה להיראות כמו שחקן פוקר קטן לידו“.
את הדברים האלה אמר וורן באפט.
הוא מוכר כמעט בכל בית ישראלי, ועדיין, בכל הנוגע לאיפוק וסבלנות בהשקעות, מצטיינים מתי-מעט. זו אחת הסיבות שאנחנו מצאנו שהשקעות אלטרנטיביות, שחלקן לטווחים קצרים, מתאימות למזג הישראלי.
באפט, מי שזכה גם לכינוי “המשקיע הטוב בהיסטוריה”, סחף אחריו מיליוני משקיעים מכל רחבי העולם, שלומדים יום יום על מתודת ההשקעות שלו. שיטת באפט הניבה לחברת “ברקשייר האת’ווי”, שבראשה הוא עומד, רווחים של יותר מ-100 מיליארד דולר.
משקיע במניות מגיל צעיר
באפט נולד ב-1930, באומהה נברסקה, לאבא שבמקצועו היה ברוקר ושלימים הפך חבר קונגרס ואמא עקרת בית.
כבר בגיל 11 למד באפט את השיעור הראשון בהשקעות. הוא רכש מניות לראשונה בחייו של חברת Cities Service Preferred, בשווי של 38 דולר למניה. למרות ששויון של המניות צלל ל-27 דולר, באפט הצעיר לא ויתר והחזיק בהן בדבקות, עד שהמניה הגיעה לשווי של 40 דולר למניה ורק אז מכר אותן. זמן מה לאחר מכן, הגיע שווי כל מניה ל-200 דולר, ובאפט העיד שזה היה השיעור הראשון בחייו על החשיבות של סבלנות בהשקעות.
כך למדנו עד כמה זה חשוב להתחיל מוקדם. כך, באפט העניק לנו השראה עד כמה חשוב להנחיל הרגלי השקעות דווקא לילדים. באפט הפך למורה הדרך שלנו לחינוך פיננסי במשפחה. ככל שמתחילים להשקיע בגיל צעיר, ועושים את הטעויות מוקדם יותר, האוריינות הפיננסית יכולה להגיע לרמות גבוהות יותר.
איש עסקים מצליח שיכול להבחין בעסקים המצליחים
כבר בגיל 13 באפט ניהל עסק משלו למכירת גליונות שכללו טיפים למרוצי סוסים. בתיכון יחד עם חבר מכרו מכונות פינבול למספרות ב-25 דולר, ולבסוף מכרו את העסק ב-1,200 דולר. באפט מסיים תואר ראשון במנהל עסקים באוניברסיטת נברסקה, ויוצא עם חיסכון שהגיע לכ-9,800 דולר מעסקי הילדות שהקים.
את התואר השני בכלכלה, באפט עושה באוניברסיטת קולומביה, שם אחד המרצים הוא בנג’מין גראהם, מחבר הספר “המשקיע הנבון”, שהפך למנטור של באפט, ולאיש שהיווה את ההשראה הגדולה ביותר לאסטרטגית ההשקעות שלו, ועד היום הספר שחיבר מהווה את התנ”ך של ההשקעות עבור רבים.
ב-1956 באפט מקים את השותפות Buffett Associates, שעקרונות השקעותיה מבוססות על משנתו של גראהם. באפט השקיע במהלך השנים בהשקעות שמגיעות מ”התעשיה הישנה” שרבים מעריכים אותן בחסר לטענתו. מניות כמו אמריקן אקספרס, וולט דיסני, וושינגטון פוסט וקוקה קולה הניבו לו רווחים אסטרונומים.
ב-1965 באפט רוכש את חברת הטקסטיל, בשם ברקשייר האת’וויי, שלימים יסגור את עסקי הטקסטיל שלה, ויהפוך אותה לחברת ההשקעות שלו. בד בבד, באפט סוגר את השותפויות שהקים כאשר רווחיה נעמדים על 40 מיליון דולר לערך, לאחר שההון ההתחלתי שהושקע בה עמד על 105,000 דולר בלבד. במהלך השנים, שוויה של ברקשייר הת’וואי חברת ההשקעות שבבעלותו, הגיע ל-645 מיליארד דולר.
במהלך חייו באפט קיבל את הכינוי “האורקל מאומהה”, לאחר ששיטת ההשקעות שלו הצליחה לבחור את חברות הערך שהניבו תשואות גבוהות יותר ממדד S&P 500. בנוסף, באפט הוא פילנתרופ ידוע ותורם את מרבית הונו לקרן של בייל ומלינדה גייטס.
באפט חידד עבורנו את חוש הסבלנות
מוזר ככל שישמע עקרונות ההשקעה של וורן באפט פשוטים, מובנים וניתנים ליישום ע”י כל משקיע.
מגיל קטן, הבין באפט שהעיקרון החשוב בהשקעות הוא חשיבה לטווח ארוך וסבלנות, הרבה סבלנות. באפט הוא אדם שלא אוהב ללכת עם הזרם. מצד שני, הוא מתנגד להליכה בכוח נגדו וכנגד ההיגיון הסביר, מתוך מחשבה שזה לא מה שיניב לנו רווחים גבוהים.
באפט מקפיד להיכנס לכל השקעה מתוך אמונה שהוא הולך להשקיע בחברה לפחות ב-10 שנים הקרובות, והוא משקיע רק בחברות שהוא מבין לחלוטין את הפעילות שלהן.
ואצלנו, כשיצאנו לדרך בתכנית שגיבשנו, היה עלינו לחדד את חוש הסבלנות. ביצענו, השקעה ראשונה בזהירות וחשדנות. לאחריה, ביצענו השקעה נוספת, גם כאן הפירות התחילו להגיע, אבל לאט. לעתים הם הגיעו, בגלל אופי ההשקעה רק בסוף הדרך. כדי ליהנות מהאקזיט בקצה, היה צריך להמתין זמן, לעתים גם 3 שנים מלאות. כחלק מהאסטרטגיה שלנו אנחנו ממנפים כספים שמושקעים בשוק ההון לטובת השקעות אלטרנטיביות. השיטה שבמסגרתה אנו נוטלים מימון על חשבון השקעה קיימת כמו פוליסת חיסכון, מייצרת אילוץ להשקעת הכספים בשוק ההון ובהשקעה האלטרנטיבית לטווח בינוני-ארוך של 7 שנים.
המודל של באפט היווה עבורנו השראה למודל “שחקני האלפא“
עוד בתחילת הדרך, הבנו, שכדי להצליח בהשקעות מעל לממוצע, עלינו לגבש מודל שיוכל להניב את שיעורי הצלחה גבוהים מהממוצע. חיפשנו שיטות ודרכים לייצר הצלחות בהשקעות שאינן מבוססות על ידע או חוסר ידע שלנו. מכאן נולד מודל “שחקני האלפא” – חיפשנו את הטובים ביותר בנישות ההשקעה שעניינו אותנו והשקענו באמצעותם.
בהשקעות הנדל”ן בחו”ל, לדוגמא, בחרנו בחברות איתנות חזקות, ויציבות שצברו ניסיון רב ממשבר הסאב פריים בשנת 2008. צלקות המשבר הזה שהותירו על כל מי שהיה פעיל בזירת הנדל”ן בשנים ההן הגלידו לכדי “ניסיון קרבי” רב שהתווה את מדיניות ההשקעות המבוקרת של החברות האלה. איתנות פיננסית, תוצאות עבר מוכחות, ניסיון בצליחת משברים, והנהלה מקצועית, הם היסודות בבחירת שחקני האלפא.
וורן באפט במשנתו, הגאונית והפשוטה לימד אותנו שאין קיצורי דרך אבל בהחלט אפשר לפתח מתודות. חמושים בתובנות האלה אנחנו צועדים בצניעות לאור חלק מעקרונותיו.
את התובנות הפכנו גם למוצרי ידע, שאט-אט ממלאים את מדפי חנות הידע שהקמנו בשנה החולפת. מוצר הדגל בחנות הוא “חשיבה פיננסית”. אפשר לומר שהוא חבילת הידע שלא הייתה לנו כשיצאנו לדרך, ושאנחנו שמחים שהצלחנו לייצר לצועדים הבאים. עברו בדרך להתרשם… 🙂