למידה כמנוע צמיחה. גם של כסף.

כשלמידה פוגשת כסף: למה פיתוח הון אנושי חשוב גם בעולמות ההשקעה

מה הקשר בין פיתוח הון אנושי להשקעות? איך תודעה לומדת מאפשרת לנו לקבל החלטות כלכליות טובות יותר? ואיך כל זה מתחבר לדו”ח מגמות הלמידה 2025 של חברת LIMI?

במבט ראשון, נדמה שעולם ההשקעות והפיננסים מתמקד במספרים בלבד: תשואות, גרפים וניתוחים כלכליים. אבל אם נעמיק, נגלה שתודעת צמיחה ולמידה מתמדת הן מה שהופכות משקיע בינוני למשקיע שיודע להסתגל לשינויים, לזהות הזדמנויות ולצמוח לאורך זמן.

דו”ח מגמות הלמידה ופיתוח ההון האנושי 2025 של LIMI – חברה מובילה בתחום הלמידה בארגונים – מצביע על מגמות קריטיות בתחום הזה. למעשה, חלק גדול מהתובנות הללו רלוונטיות מאוד גם לעולם ההשקעות, ואפילו למי שפשוט רוצה לפתח תודעה כלכלית חכמה יותר.

ממאקרו למיקרו

אחד הדברים הבולטים בדו”ח של LIMI הוא האופן שבו הוא מציג את מגמות הלמידה: דרך סקירה של ההקשר הרחב – התפתחויות בתחומים כמו טכנולוגיה, כלכלה, שוק העבודה ותרבות ניהולית, במטרה להבין כיצד השינויים הגלובליים משפיעים עלינו ברמה האישית.

השיטה הזו דומה מאוד לגישה של משקיעים חכמים: התבוננות רחבה על מגמות מקרו-כלכליות, הבנה של כיווני השוק, ורק אז ירידה לרמת המיקרו –  כלומר, אילו צעדים מעשיים כדאי לנקוט בהתבסס על כל הנתונים הללו.

“Heartificial” – השילוב שבין טכנולוגיה ואנושיות

מדהים איך מילה חדשה אחת יכולה לבטא עולם ומלואו.

על פי רינתיה ברוכים לוין (מנכ”לית limi ומרצה בכירה), המילה הזו, Heartificial, היא ביטוי לצורך של כולנו בעידן הבינה המלאכותית: שיפור היכולות והרחבת הידע שלנו בכל מה שנוגע ל-AI, לצד שימור האינטליגנציה הרגשית-אנושית, שהמכונה לא החליפה (עדיין…). בהקשרי הלמידה, כנראה שיקרו לנו הרבה דברים טובים כשנצליח לשלב בין אינטואיציה, שכל ורגש אנושיים לבין הכלים הדיגיטליים החדשים שהעולם מציע.

מה שמעניין לגלות הוא, שגם בעולם ההשקעות אנחנו רואים את הצורך או ההתפתחות הזו היטב: היום, יותר מאי פעם, ישנם כלים מבוססי AI שמציעים ידע ומאפשרים ניתוח פיננסי אוטומטי ומותאם אישית, לכאורה, אך הם כנראה (ושוב, עדיין 😉) אינם תחליף לשיקול דעת אנושי.

ההחלטות הנכונות ביותר מתקבלות משילוב שבין ניתוח מספרים “קר”, לבין הבנה של הלכי הרוח בשוק, רגולציה, פסיכולוגיית משקיעים וחשיבה לטווח ארוך.

במילים אחרות: לא מספיק רק “לקרוא את הגרפים”; צריך גם להרגיש את השוק ולדעת מתי להחזיק נכס ומתי להיפרד ממנו.

להיות “גרסת בטא” של עצמנו. כל הזמן.

רעיון נוסף שעולה בדוח (תחת הפעילות של יחידת הלמידה של קופ”ח מכבי) הוא ההבנה, שכדאי לכולנו, כלומדים תמידיים ומתמידים, לשאוף להיות ב” גרסת בטא” של עצמנו. במילים אחרות, ההבנה שכדי להצליח בעולם משתנה, עלינו להיות גמישים ומוכנים לשינוי, ולהתאים את עצמנו כל הזמן.

בהקבלה לעולם ההשקעות – בדיוק כמו שבעולם העבודה אנשים צריכים לעדכן מיומנויות, גם משקיעים מצליחים אינם דבקים באסטרטגיות ישנות רק כי “פעם הן עבדו”. השוק הפיננסי דינמי – טכנולוגיות חדשות נכנסות, מדיניות ממשלתית משתנה, מגמות גלובליות צצות. מכאן, שמשקיע המאמץ חשיבה של “גרסת בטא” יודע לבדוק, ללמוד ולשנות אסטרטגיה בהתאם לתנאים המשתנים (וזה אפילו הולך מצוין עם מודל של בחירת שחקני אלפא… 😉).

מתודולוגיות למידה – ואיך זה קשור לכסף?

אחת התובנות המרכזיות בדו”ח ובתפיסת הלמידה של ברוכים לוין היא למידה מבוססת תנועת החיים: כדי לאפשר לאנשים ללמוד בצורה משמעותית, צריך לאפשר להם ללמוד תוך כדי תנועה – דרך מיקרו-למידה, קהילות ידע, סדנאות קצרות ותהליכי שיפור מתמידים.

בדיוק אותו עיקרון ניתן ליישם גם בעולם הפיננסים:

  • מיקרו-למידה פיננסית – להקדיש מספר דקות ביום לקריאה על מושגים פיננסיים, מאמרים קצרים או האזנה לפודקאסטים.
  • “דייטים כלכליים” – לקבוע זמן קבוע, עם עצמכם או עם בני/בנות הזוג שלכם למעקב אחרי תיק ההשקעות, ניתוח המטרות הכלכליות ועדכון התוכנית.
  • קהילת משקיעים לומדת – בדיוק כמו קהילות למידה ארגוניות, כך ניתן למשל להצטרף לקבוצות וואטסאפ (איתנו נגיד 😉), או לקהילות בפייסבוק שמטפחות שיח שוטף על השקעות והחלטות פיננסיות.

ROI של למידה פיננסית

בעולם העסקי, המונח ROI (החזר על השקעה) מתייחס לרווחים מול הוצאות. הדו”ח של LIMI מצביע על כך שגם למידה היא השקעה – ההחזר שלה הוא לא תמיד מיידי, אבל לאורך זמן הוא מייצר הון אנושי חזק יותר, קבלת החלטות מושכלת יותר ויכולת להוביל שינויים במקום להגיב להם.

באותו אופן, גם בעולם ההשקעות, בכל יום שבו אנחנו לומדים משהו חדש על כסף, על מכשירים פיננסיים על רגולציה ועל השקעות – כל יום כזה מגדיל את הסיכוי שלנו להגדיל את ההון שברשותנו בטווח הארוך.

אז מה בוחרים לקחת מכל זה לעולם הפיננסים?

  • תמיד להיות ב”גרסת בטא” – לא להיאחז בגישות ישנות, לבדוק ולשפר את השיטות והחשיבה שלנו כל הזמן.
  • לבנות סביבת למידה פיננסית – בזוג, עם חברים, כחלק מקבוצות דיון וקהילות ידע; לצרוך ידע בכל דרך שנוחה לנו (ספרים, מאמרים, פודקאסטים, קורסים וכו’).
  • לאזן בין רגש לשכל – מספרים חשובים, אבל גם אינטואיציה וניסיון. אלגוריתמים יכולים להמליץ, אך ההחלטות הן שלנו.
  • ללמוד כל יום משהו חדש – ידע פיננסי נבנה בצעדים קטנים, אך מצטברים.
  • להשקיע בבני אדם – לנהל דיונים עם קולגות, שותפים ובני משפחה; צמיחה משותפת מקדמת את כולם.

לסיכום

דו”ח המגמות של LIMI  מכוון אמנם לעולם הארגוני ולשוק העבודה, אבל תובנותיו תקפות מאוד גם לעולם ההשקעות.
אנחנו חיים בעידן שבו השינויים מהירים מאי פעם, והיכולת שלנו להמשיך ללמוד, להתאים ולפתח חשיבה פיננסית – היא שתגדיר כמה נצליח להתמודד עם ההזדמנויות והסיכונים שמגיעים אלינו.

אז בין אם מדובר בבניית קריירה, בהגדלת הכנסות או בהשקעות – המשקיעים המצליחים ביותר הם אלה שלומדים הכי הרבה, הכי מהר והכי נכון.

למידה היא מנוע צמיחה – גם פיננסי. השאלה החשובה היא האם אנחנו מניעים אותו.

רוצים לשמוע עוד?

מצורף כאן הפרק בפודקאסט שלנו, שבו אירחנו את רינתיה ברוכים-לוין, מנכ”לית LIMI ומרצה בכירה, ודיברנו על החיבורים שבין למידה לכסף, על לומדים פיננסיים, ועל העתיד הפיננסי בהקשרים של למידה.

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש