אם כבר דיברנו על ספורטאים ומשקיעים, או יותר נכון על התכונות שיש לספורטאים, שממש כדאי גם למשקיעים לאמץ, יש מקום גם לדבר על מישהו שהוא גם ספורטאי מצטיין וגם משקיע גדול…
לברון ג’יימס – נושא הדגל האמריקאי באולימפיאדת פריז ושותף ל(עוד) מדליית זהב לנבחרת האמריקנית – הוא אחד הכדורסלנים הגדולים בכל הזמנים.
כמובן שאין לנו יומרות להיות פרשני ספורט בכללי או כדורסל באופן ספציפי, ולא נעסוק כאן בכישרון שלו ובביצועים שלו על המגרש… אבל כן נדבר על המהלכים שלו בעולם היזמות וההשקעות. כי לברון לא רק שבר שיאים בכדורסל, אלא גם הפך לאחד המשקיעים המצליחים בעולם הספורט.
איפה משקיע מלך הסלים? איזה שיעורים אפשר ללמוד ממנו?
אולי נתחיל מההתחלה, ממש מהשאלה: איך לברון ג’יימס התחיל להשקיע?
לברון הבין מוקדם מאוד שהקריירה הספורטיבית שלו מוגבלת בזמן (כמו רוב או כל הספורטאים המקצועיים). הוא הבין שהוא חייב לדאוג לעתיד הפיננסי שלו (וזו דווקא תובנה שלא כל אחד מגיע אליה…).
כבר בשנת 2003, כשנכנס ל-NBA, הוא החל לחפש הזדמנויות להשקעות מחוץ למגרש; הזדמנויות שנראו לו מעניינות ומאתגרות.
עולם הבידור
אחת ההשקעות הראשונות שלו הייתה בחברת SpringHill Entertainment, שהוקמה בשנת 2007. החברה הזו מפיקה תכנים טלוויזיוניים וסרטים.
למה דווקא חברה כזו?
מסתבר שלברון תמיד ראה את עצמו לא רק כספורטאי אלא גם כמותג. הוא הבין שכדי להרחיב את ההשפעה שלו מעבר למגרש הכדורסל, עליו להיכנס לעולם הבידור.
SpringHill Entertainment אפשרה לו להיות מעורב ביצירת תכנים איכותיים ולשלוט במסרים שהוא רוצה להעביר לציבור.
במילים אחרות, זו הייתה השקעה אסטרטגית במובן של כיווני העשייה שלו, המקומות שאליהם הוא כיוון את עצמו.
עולם הטכנולוגיה
בהמשך, לברון השקיע בחברת האוזניות Beats by Dre. זו הייתה השקעה שהניבה לו רווח עצום כשהחברה נמכרה לאפל בשנת 2014. הוא קיבל מניות בחברה בתמורה לשיתוף פעולה שיווקי, וכשהחברה נמכרה – הוא אכן הרוויח סכום אדיר.
עולם הספורט (אבל לא הכדורסל)
עוד כיוון מעניין של השקעות, מצידו, הוא השקעה בקבוצת הכדורגל האנגלית ליברפול, בשנת 2011. מה הוביל כדורסלן אמריקאי גדול כמוהו להשקיע בקבוצת כדורגל אנגלית?
קודם כל, גם אם בוחנים רק שיקולים כלכליים “קרים”, של כדאיות, זו השקעה טובה ממש.
מעבר לזה, לברון הוא אוהד גדול של ספורט, ולא רק של כדורסל. הוא ראה בהשקעה בליברפול הזדמנות להרחיב את ההשפעה שלו בעולם הספורט הגלובלי. ההשקעה הזו חיברה אותו לקהל חדש ופתחה בפניו הזדמנויות נוספות.
עולם ה-Fast Food
השקעה אחרת לגמרי שלו הייתה ברשת הפיצריות Blaze Pizza, בשנת 2012. יחד עם שותפים עסקיים הוא השקיע ברשת, שהייתה אז בחיתוליה, כמיליון דולר, תמורת 10% ממניות החברה.
ומה שהופך את ההשקעה הזו למעניינת במיוחד הוא השימוש שעשה לברון בהשפעתו כדי לקדם את המותג. בשנת 2015 הוא החליט לוותר על חוזה פרסום עם מקדונלד’ס, בשווי 15-14 מיליון דולר, כדי לפרסם את Blaze Pizza.
ובזכות הפרסום הזה הרשת צמחה. ממש צמחה. מכמה סניפים למאות סניפים, בעיקר בארה”ב אבל גם במקומות אחרים בעולם. הצמיחה הזו הגדילה משמעותית את ערך החברה, והפכה את ההשקעה הראשונית של לברון לשווי של יותר מ-25 מיליון דולר.
אז עד כאן כמה דוגמאות להשקעות הגדולות של לברון.
במקרה שלו, מעניין לדבר גם על היבטים נוספים בהתנהלות הכלכלית-עסקית שלו.
המעטפת האנושית
אחד המפתחות להצלחה שלו הוא האנשים שהוא למעשה בחר שיקיפו אותו. הוא נעזר בשורה של מומחים ויועצים שסייעו לו לקבל החלטות נכונות.
הוא הבין שהוא לא יכול לעשות הכול לבד, ולכן בחר את היועצים הטובים ביותר בתחום הפיננסים, המשפטים והשיווק. זה אפשר לו להתמקד במה שהוא ממש טוב בו – כדורסל – תוך שהוא יודע שההשקעות שלו בידיים טובות.
ואם אנחנו כבר מדברים על הסביבה התומכת שלו, חייבים להזכיר מישהו גדול במיוחד שגם הוא חלק מאותה סביבה.
וגדול במיוחד יש רק אחד…
וורן באפט.
המשקיע הגדול, או לפחות אחד הגדולים בכל הזמנים.
מה הקשר בינו לבין לברון ג’יימס? ואיך הקשר הזה השפיע על ההתנהלות של הכדורסלן הגדול?
לברון הכיר את וורן באפט בשנותיו הראשונות ב-NBA. באפט הפך למנטור עבורו ולימד אותו רבות על עולם ההשקעות – על החשיבות של השקעות ארוכות טווח ועל הדרכים לזהות הזדמנויות בשוק. הקשר הזה סייע ללברון להעמיק את הבנתו הפיננסית ולהשקיע בחוכמה.
באפט התבטא לא אחת שלברון הוא איש עסקים מצוין עם אינטואיציה כלכלית חדה, אפילו כינה אותו כבעל “מוח כספי”, או במקור – “Money Mind”.
בקיצור, מערכת היחסים הזו של לברון ג’יימס עם וורן באפט היא דוגמה ממש מעוררת השראה לספורטאי מצליח, שממנף חונכות ייחודית כדי להצטיין גם בעולם העסקים. זה גם חיבור שמדגיש את החשיבות של חיפוש “שֶכֶל פיננסי” והכְוונה מצד משקיעים מנוסים, במקרה הזה – משקיע-על של ממש.
השקעות חברתיות
לברון לא עוסק רק בהשקעות מניבות רווח. הוא גם תורם רבות לקהילה ומעורב בפרויקטים חברתיים. דוגמה בולטת היא הקרן שהקים, LeBron James Family Foundation, שמסייעת לילדים ממשפחות מעוטות-יכולת.
הוא מאמין שהצלחה אמיתית נמדדת לא רק בכסף, אלא גם בהשפעה, חיובית כמובן, על הקהילה.
אז מה למדנו מלברון?
קודם כל, שחשוב לחשוב קדימה ולתכנן את העתיד.
דבר שני, הגיוון – אם אתה שחקן כדורסל אתה לא חייב להיות רק שחקן כדורסל, בטח שלא בעולם הרשתי של היום. אותו עיקרון של גיוון כמובן נכון גם ליעדי ההשקעות, לתחומים או לאפיקי ההשקעה – אנחנו אומרים את זה תמיד, ומעניין לראות את זה גם בהקשר של לברון.
שיעור שלישי הוא בחירת האנשים הנכונים – להקיף את עצמך בשותפים, תומכים, יועצים, מומחים; כל מי שיכול ללוות אותך באופן מיטבי במסע הפיננסי שלך. ועוד עניין שאפשר ללמוד מהפעילות של לברון – שלא קשור ישירות לכסף, אבל מתאפשר באופן משמעותי כשיש הרבה כסף – הוא העשייה החברתית; חשיבות ההשפעה והמורשת. הערך שאנחנו יכולים להביא לעולם ולעשות אותו מקום קצת יותר טוב לחיות בו…