״חושבים ומתעשרים״ – סדרת מאמרים על בסיס הספר ״חשוב והתעשר״ (#1)

פרק 1

“חשוב והתעשר”, מאת נפוליון היל (1937) מספר את סיפורם של יזמים מצליחים דוגמת הנרי פורד, תומס אדיסון ואנדרו קרנגי.

על בסיס או באמצעות הסיפורים האלה משרטט היל פילוסופיה שלמה של הצלחה פיננסית – הוא לא עוסק ישירות באסטרטגיות השקעה והצמחה של כסף, אלא מניח תשתית תודעתית שתאפשר את התהליכים האלה.

מוזמנים לקרוא את סדרת המאמרים שלנו, העוסקת בעיקרי התובנות שניתן ללמוד מהספר החשוב הזה (הפרקים זמינים במקביל גם בערוצי הפודקאסט והיוטיוב שלנו).

פרק ראשון – שאיפה

הפרק הראשון בספר עוסק באופן טבעי בבסיס לכל התפתחות אנושית. שאיפה. או מה שהיל מכנה ״שאיפה לוהטת״. או לַחֲלופין: רצון עז, תשוקה עמוקה. 

היל מדגים ״מקצה לקצה״ את חשיבות הרכיב הזה בדרך ההצלחה וההגשמה. הוא מספר את סיפורם של מנהיגים, אנשי עסקים ומדענים גדולים מצד אחד, ומצד אחר – משתף בחוויה אישית מאתגרת במיוחד, סיפורו של בנו, שהצליח להתגבר על לקות השמיעה החמורה שלו. 

החולמים והמגשימים

הוא מזכיר דמויות גדולות – החל מישו, דרך קולומבוס, לינקולן, תומאס אדיסון והאחים רייט, ועד בטהובן והלן קלר – אנשים שחלמו בגדול, והגשימו. אנשים ששתלו את חלומם במציאות, מתוך כוונה להפוך אותו למציאות עצמה, בדיוק כפי ש״האלון ישן באיצטרובל״ ו״הציפור מחכה בביצתה״, לפי היל, כשלב ראשון של ההוויה. והחלומות, כמו בלוט האלון והציפור, יצאו לבסוף אל אוויר העולם. הרעיונות הפכו לתצורתם הפיזית. וזה קרה כתוצר של מאמץ מחשבתי ומעשי, כתוצר של התמדה ושל חוסר כניעה בפני הכישלונות שבדרך.

כך למשל מספר היל את סיפורו של אדווין בארנס, אדם שרצה בכל מאודו לעשות דבר אחד: הוא רצה להיות שותפו לעסקים של הממציא תומאס אדיסון. שאיפתו זו, המוגדרת היטב, לבשה את צורת ההחלטה הנחושה, התוכנית הברורה ושורה של מעשים אמיצים. ברנס ראה את עצמו שותף של אדיסון מהרגע הראשון, ופעל לאורך זמן בהתמדה, בסביבה לא ממש תומכת, עד שניצל הזדמנות שנקרתה בדרכו. ההתעקשות וההתנסות הביאו את בארנס למקום שאליו שאף. הוא הפך לשותפו של אדיסון ולאדם עשיר מאוד. 

הלקות שהייתה לנכס

היל משתף בהרחבה גם בחוויית השאיפה האישית שלו, שהיא למעשה סיפורו של בנו, בלייר, שנולד ללא אוזניים, ו״זכה״ להערכה רפואית שלפיה הוא כנראה יהיה חירש ואילם כל ימי חייו. אבל, הערכות לחוד ואמונות לחוד. האב הנחוש החליט לגרום לבנו לשמוע, באמצעות זריעת השאיפה הזו בראשו של הילד. ההזדמנות לזרוע את הזרע הזה הגיעה עם האבחנה הרפואית, לפיה הוא יכול לשמוע – מעט מאוד, אבל יכול. היל סיפר לילד סיפורים רבים שתכליתם לפתח את ביטחונו העצמי ואת שאיפתו לשמוע ולדבר באופן נורמלי. הוא לימד אותו שהלקות שלו היא לא מגבלה, אלא להפך – נכס בעל ערך!  

ככל שעבר הזמן השתפרה רמת השמיעה של הילד ובמקביל פחתה רמת המודעות שלו למום שהוא נושא עימו. אחד הביטויים המשמעותיים לתחושת המסוגלות שהאב שתל במוחו הוא יציאתו לרחוב למכור עיתונים, לצד אחיו ״הרגיל״. הוא עשה זאת למרות השוני והקושי ואף חזר הביתה עם רווח. במקביל, הילד למד במסגרות רגילות, השלים את לימודי התיכון ולקראת סוף לימודיו במכללה נחשף למכשיר שמיעה חשמלי חדש, שבאורח פלא גרם לו לשמוע! והנה לנו סיפור מעורר השתאות על שאיפה שביכולתה להתגבר על הטבע. לא פחות. סיפור על תרגום של רעיון למציאות, בנחישות ובהתמדה. 

אבל הסיפור עוד לא נגמר. אמרנו שהלקות תהפוך לנכס, נכון? אז אותו ילד שהפך לאדם צעיר, כתב ליצרן המכשיר וסיפר לו על השינוי החיובי הגדול שחל בחייו בזכות ההמצאה. מפה לשם, היצרן הזמין אותו למשרדו והשיחה שהתפתחה ביניהם הייתה לתוכנית עסקית רחבה: האדם חסר האוזניים הפך לאדם שומע (גם בזכות המכשיר), ומכאן שמקור ההכנסה שלו יהיה הסיפור שלו, שיסייע לאנשים חירשים אחרים לשמוע!

מחלום למציאות

נשמע חלום, לא? אז כן. זה אכן חלום. שהפך לביטוי פיזי, מציאותי. ואותו חלום, או אותה תשוקה, היא המכנה המשותף לכל השמות שהזכרנו, ממורה הדרך של הנצרות ועד בנו החירש של מחבר הספר. חשוב רק לחדד, גם לנפוליון היל וגם לנו, שהרצון הוא אומנם נקודת הפתיחה של החלום, או של החולם, אולם תרגום הרצון למעשים, רק הוא יהפוך רעיון למציאות. 

ברוח הזו, ובחזרה לעולם העושר שבו אנחנו עוסקים, הנה לפניכם 6 שלבים, זיקוק השיטה שמציע היל לכל מי שבאמת מעוניין להפוך את השאיפה לעושר לערכה הפיזי, הכספי:

  1. החליטו כמה כסף אתם רוצים. 
  2. הגדירו מה תעניקו בתמורה לכסף.
  3. נקבו במועד שבו אתם רוצים שהכסף יהיה בידיכם. 
  4. גבשו תוכנית סדורה להשגת הכסף, והתחילו ליישמה מיד, גם אם אינכם מרגישים מוכנים. 
  5. כתבו הצהרה שתכלול את סכום הכסף הרצוי, מסגרת הזמנים להשגתו, הערך שתתנו תמורתו ועיקרי התוכנית לצבירתו.
  6. קראו את ההצהרה פעמיים ביום, תוך שאתם מאמינים בכל מאודכם שהכסף ברשותכם.

ביצוע החלטי ונחוש של ששת הצעדים האלה הוא שיעמיק את השכנוע העצמי וכנראה שגם את תרגום השאיפה למציאות. 

ואם כל זה נשמע לכם מוכר מדברים שאולי שמעתם גם אצלנו, זה לא מקרי. אכן שמעתם. ואכן לא המצאנו שום דבר חדש לחלוטין. עשינו שימוש אישי בחוכמה הזו וארזנו אותה באופן שיתאים לנו, ובתקווה גם לכל מי ששומע אותנו. שאפנו, רצינו בכל מאודנו, והשקענו מאמץ רב בתרגום השאיפה למעשה, למעשים, לכסף. 

הפרקים הבאים

פרק 2 | פרק 3 | פרק 4 | פרק 5 | פרק 6 | פרק 7 | פרק 8 | פרק 9 | פרק 10 | פרק 11 | פרק 12

ברוכים הבאים לפלטפורמה – חדש